Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schiphol in Kamer: help ons druk te houden op minister

Schiphol in Kamer: help ons druk te houden op minister

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.

Sondag benadrukte dat onder zijn leiding Schiphol een draai heeft gemaakt en het pure rendementsdenken, waarbij alles zo goedkoop mogelijk moest, achter zich heeft gelaten. Maar dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld bij het aanpakken van bagageafhandelaars niet zomaar de bestaande regels kunnen worden aangepast. Schiphol heeft al wel een soort vergunning met minimumeisen voor afhandelaars geïntroduceerd. Dit jaar krijgen bedrijven de tijd om aan de eisen van de luchthaven te voldoen. Pas vanaf volgend jaar kunnen ze worden bestraft.

In de toekomst kunnen de regels grondiger worden herzien. Dan kan Schiphol de keuze voor een afhandelaar niet meer helemaal vrij laten, maar een beperkt aantal afhandelingsbedrijven toelaten. Ook kan dan ingezet worden op gezamenlijk gebruik van materieel, waardoor dat sneller te vergroenen is. Dat komt ook de werkomstandigheden van het personeel ten goede, want dat wordt te veel blootgesteld aan uitlaatgassen, constateerde de Arbeidsinspectie onlangs.

CO2-neutraal

"Er lopen trajecten met vernieuwingen", zei Sondag die doelde op elektrische taxibots waarmee vliegtuigen naar de startbaan worden gesleept zonder dat ze hun motoren al aan hebben staan. Maar ook elektrische krachtbronnen waardoor vliegtuigen aan de pier al de airco aan kunnen hebben zonder dat ze daarvoor kerosine hoeven te verbranden. "Die zijn echter ingewikkeld omdat er veel partijen bij betrokken zijn."

Harde regels vanuit de overheid om de uitstoot van gevaarlijke stoffen te beperken kunnen dat proces versnellen, menen Schiphol en FNV dus. "Maar dat betekent niet dat we nu geen voortgang maken. Onze doelen om in 2030 CO2-neutraal te zijn, zijn meer dan dat. Dat gaan we ook gewoon halen", aldus Sondag.

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

22 uur geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

1 dag geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

1 dag geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

1 dag geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

1 dag geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

1 dag geleden