
Schiphol denkt weer na over bouw nieuwe terminal
SCHIPHOL (ANP) - Luchthaven Schiphol heeft de plannen om een nieuwe terminal te realiseren weer afgestoft. De luchthaven zette plannen voor de bouw ervan vanwege de coronapandemie eerder in de ijskast. Volgens een woordvoerster van de luchthaven wordt momenteel nagedacht over het concept en de timing. "In dat kader wordt aan marktpartijen gevraagd om mee te denken", aldus de zegsvrouw. Het FD meldde eerder op maandag als eerste over de uitbreidingsplannen.
Schiphol benadrukt dat er nog geen investeringsbeslissing is genomen over de uitbreiding. De bouw van een nieuwe terminal is niet onomstreden. Zeker omdat het kabinet eerder had aangekondigd dat het aantal starts en landingen op Schiphol naar beneden moet. Ook in de stikstofdiscussie vallen de plannen van Schiphol mogelijk slecht.
Volgens het FD is de nieuwe terminal nodig om meer "schuifruimte" te creëren op de luchthaven. De snelle terugkeer van reizigers en personeelstekorten veroorzaakten de voorbije maanden grote problemen op de luchthaven. Nu probeert Schiphol met een beperking van het aantal reizigers, die vooralsnog tot en met oktober duurt, lange rijen en bagageproblemen te ondervangen. Na de realisatie van de terminal zouden andere plekken gerenoveerd kunnen worden.
Ministerie van Infrastructuur
Het ministerie van Infrastructuur zegt in een reactie dat het om een "voornemen" en "marktverkenning" van Schiphol gaat. Pas later dit jaar zal een definitief besluit vallen. Een nieuwe terminal betekent ook niet dat het toekomstige aantal maximaal toegestane vluchten van 440.000 gaat veranderen, aldus de woordvoerster van het ministerie. Schiphol kan de terminal bijvoorbeeld ook gaan gebruiken om piekmomenten beter aan te kunnen. Deze zomer kon Schiphol op piekmomenten de grote drukte - vooral vanwege personeelstekorten - niet aan en ontstonden urenlange wachtrijen.
Greenpeace is teleurgesteld dat Schiphol "dit onzinnige plan" voor een nieuwe terminal lijkt door te zetten, reageert luchtvaartexpert Dewi Zloch van de organisatie. "Leeft grote vervuiler Schiphol in een wereld waar de klimaatcrisis niet bestaat? De uitstoot van CO2 en stikstof moet omlaag. En dat geldt ook voor de luchtvaart." Zloch wijst erop dat een derde van Pakistan overstroomt en Nederland kampt met droogte. "Je kan niet een nieuwe terminal voor nog meer kerosineknallers bouwen. Al die vluchten kan ons klimaat simpelweg niet aan."
Het plan voor de nieuwe terminal staat volgens Natuur & Milieu lijnrecht tegenover de plannen van het kabinet. "Met de groei van de luchthaven raken de klimaatdoelen nog verder uit zicht en worden de verduurzamingsambities van het kabinet onhaalbaar", zegt Marjolein Demmers, directeur van de organisatie. "De bouw moet wat ons betreft zo snel mogelijk van de baan."
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
9 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
12 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
12 uur geledenFLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.
13 uur geleden