Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schimmels zitten Italiaanse wijnboeren dwars na hevige regenbuien

Schimmels zitten Italiaanse wijnboeren dwars na hevige regenbuien

SAN PAOLO DI CIVITATE (ANP/RTR) - Wijnboeren in Italië maken zich op voor een slecht oogstseizoen. Schimmels die de wijnranken aantasten kregen vrij spel dankzij opeenvolgende periodes van hevige regen en droogte, wat vooral in Zuid-Italië voor problemen met de oogst zorgt. Daardoor zullen ze waarschijnlijk flink minder wijn kunnen maken.

De oogst van wijndruiven is dit jaar naar verwachting goed voor net geen 44 miljoen hectoliter wijn, berekenden brancheorganisaties UIV en Assoenologi met het landbouwinstituut Ismea. Dat is een daling van 12 procent ten opzichte van vorig jaar en de slechtste score van de afgelopen zes jaar.

"De hoofdrol was dit jaar weggelegd voor de peronospora, een schimmelziekte die dankzij de talrijke regenbuien geen genade kende voor veel wijnstokken, voornamelijk in het midden en zuiden van Italië", schrijven de drie organisaties bij hun ramingen voor het oogstseizoen. De peronospora veroorzaakt valse meeldauw, die gewassen zoals wijnstokken kan vernietigen.

Warme omstandigheden

De schimmels gedijen vooral goed in vochtige, maar warme omstandigheden. Opvallend is dat juist de noordelijke regio's in Italië, die doorgaans meer last hebben van natte weersomstandigheden, hun oogst redelijk op peil weten te houden. De zwaarst getroffen regio's waren de Abruzzen, bekend van de Montepulciano d'Abruzzo, en Molise. Daar daalt de opbrengst van wijngaarden waarschijnlijk met respectievelijk 40 en 45 procent.

Paolo Niro, een kleinschalig werkende wijnboer uit San Paolo di Civitate in de zuidoostelijke regio Apulië (Puglia), zei tegen persbureau Reuters dat zijn hele oogst is vernietigd door de schimmel. "Al begin mei beseften we dat er geen oogst zou zijn. We werken biologisch en merkten de aanval van schimmels eerder op", legde hij uit.

Klimaatverandering

De VN-organisatie voor landbouw waarschuwde dat klimaatverandering vaker voor extreem weer zal zorgen. Dat brengt ook vaker risico met zich meer voor wijnboeren, die daarom vaker voorzorgsmaatregelen zouden moeten nemen.

Italië is door de sterk krimpende oogst waarschijnlijk de positie van grootste wijnproducent ter wereld kwijt aan Frankrijk. Maar volgens Ismea-baas Livio Proietti zal van schaarste aan Italiaanse wijn geen sprake zijn, omdat in het afgelopen jaar juist veel onverkochte voorraden zijn ontstaan. "Het thema is niet zozeer het verlies van het Italiaanse leiderschap in termen van productie, maar veeleer de afzwakkende binnen- en buitenlandse vraag naar met name tafelwijnen."

Meer uit Financieel

Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiële markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

42 minuten geleden
Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

1 uur geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

2 uur geleden
Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

3 uur geleden
Schiphol weerspreekt versoepelde voorwaarden natuurvergunning

SCHIPHOL (ANP) - De voorwaarden om een natuurvergunning te krijgen, waren voor Schiphol hetzelfde als voor andere bedrijven. Dat zegt de luchthaven na mediaberichten van eerder deze week, waarin werd gesteld dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de regels had afgezwakt.

4 uur geleden
Vakbonden stellen Staat ultimatum om uitblijven zwaarwerkregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP hebben woensdag - op de Dag van de Arbeid - een ultimatum gesteld aan de Staat. De bonden willen dat de Staat meer doet om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen. Gebeurt dat niet, dan dreigen acties en stakingen in verschillende sectoren. Demissionair minister Carola Schouten (Pensioenen) belooft met de bonden en werkgevers in gesprek te gaan.

4 uur geleden
Veel kritiek op duurzaamheid moederbedrijf Knorr en Dove

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders hebben veel kritiek geuit op de duurzaamheidsambities van Unilever, een bedrijf dat zich vaak laat voorstaan op zijn maatschappelijke engagement. Op het vlak van klimaat en mensenrechten zou het moederbedrijf van merken als Knorr, Dove en Persil tekortschieten, klonk het op de aandeelhoudersvergadering.

5 uur geleden