Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scheldezwervers vieren 75+1 jarig jubileum

Scheldezwervers vieren 75+1 jarig jubileum

VEERE - Tijdens het 75+1 jarig jubileumweekend van Scoutinggroep De Scheldezwervers uit Vlissingen zijn vele Scheldezwervers bij elkaar. Als kers op de jubileumtaart ontvingen op zaterdag drie vrijwilligers een waarderingsteken van Scouting Nederland.

Op vrijdagavond kwamen de welpen, verkenners, wilde vaart, leiding, V+ stam en bestuur bij elkaar in het Hopman Vernielhuis op het Scoutcentrum Veere, voor hun lang verwachtte jubileumkamp. Middels verschillende spellen moesten de jeugdleden onderdelen van de historische tijdlijn bij elkaar verdienen. “Aan de hand van oude logboeken heb ik de geschiedenis van de groep op een rijtje gezet,” vertelt voorzitter Dimmen de Fouw. Hij heeft van oud-schipper Leo Schmelzer verschillende logboeken en fotoalbums gekregen. “Ik ben in 1961 lid geworden van de Scheldezwervers. Toen was de groep nog maar 6 jaar oud. We voeren in houten sloepen die we gekregen hadden van een groot schip. Eén sloep hadden we omgebouwd tot zeilsloep.”

Het opbouwen en verbeteren van de vloot zit de Scheldezwervers in het bloed. Zo kwamen Robbert Pieters (29) en zijn broer Rick (27) twee jaar geleden met het plan een nieuwe sleper voor de groep te bouwen. Dankzij hun gedegen vakkennis en contacten binnen de Scheepswerf Reimerswaal wisten de broers in twee jaar tijd een oude boot om te bouwen tot een degelijke sleper. “De Aegir hebben we zes weken geleden gedoopt,” vertelt Robbert. “Het was een groot project, maar we hebben het met de hele groep samen gedaan.” Robbert is een van de jongste schippers ooit van de scoutinggroep. Nuchter als hij is pakt hij de taken die er liggen graag aan en laat zich niet snel uit het veld slaan. Dat geldt ook voor Rick. Dat er voor dever bouw van de sleper sponsorgelden gevonden moesten worden was voor hem geen probleem. Hij nam met verschillende bedrijven contact op en wist zo vele onderdelen en diensten gesponsord te krijgen. “De Aegir is tot stand gekomen dankzij de hulp van vele vrijwilligers: leiding, ouders, stamleden, bestuur,” vertelt Rick. “Maar ook bedrijven die hun expertise hebben ingezet, voor bijvoorbeeld de renovatie van de motor.”

Gouden Vos
Dat Robbert en Rick, net als penningmeester Paul Kleinepier het waarderingsteken Gouden Vos ontvingen hadden ze niet verwacht. “We doen alles samen en we doen het voor de groep,” zegt Paul Kleinepier (51). Hij is als jeugdlid begonnen, maar stopte omdat hij ging varen. Hij is nog een aantal jaren terug geweest als verkennersleider en deed in 1998 zijn intrede als bestuurslid. Toen heeft hij de groepskas onder zijn hoede genomen. De boekhouding heeft hij gedigitaliseerd en gestroomlijnd, waardoor de groep er in de loop der jaren financieel op vooruit is gegaan. Ook voor de reddingsvesten heeft Paul een administratie opgezet, waardoor er voor de leden altijd een veilig reddingsvest beschikbaar is. “We moeten deze mannen in het zonnetje zetten,” zegt Dimmen de Fouw, terwijl de miezerregen gestaag naar beneden valt. “Zonder de inzet van bevlogen vrijwilligers is een scoutinggroep nergens.” Na de ceremonie gaan de welpen en verkenners door met een volgend spannend spel om onderdelen van de tijdlijn terug te verdienen, terwijl de oud-leden in het Hopman Vernielhuis herinneringen ophalen. Onder het genot van een drankje en een frikandel is het als vanouds gezellig.

Meer uit Vlissingen

Gemeente biedt plaats aan 75 extra asielzoekers in Marinekazerne

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft 75 extra plaatsen voor asielzoekers in de voormalige Marinekazerne aan de Buitenhaven beschikbaar gesteld. De asielzoekers zijn al geregistreerd en blijven in Vlissingen voor een periode van vier weken. De gemeente voldoet hiermee aan het verzoek van staatssecretaris Van der Burg aan de Nederlandse gemeenten om meer asielzoekers op te vangen.

1 uur geleden
Voormalige basisschool wordt verbouwd tot opvang Oekraïense vluchtelingen

VLISSINGEN - Voormalige basisschool De Startbaan in Westerzicht wordt de komende maanden verbouwd en geschikt gemaakt voor de opvang van 49 Oekraïense vluchtelingen. De vluchtelingen verblijven nu nog in een appartementencomplex van l’Escaut op de hoek van de Van Dishoeckstraat en de Verkuijl Quakkelaarstraat. 

2 uur geleden
Jacky Dunnes over zijn kijkje in de keuken van Jackie Chan

OOST-SOUBURG - Stuntman en vechtkunstenaar Jacky Dunnes beleefde de zomer van zijn leven. Allereerst mocht hij een week naar het trainingscentrum van acteur en stuntman Jackie Chan in het Chinese Beijing. Hetgeen hij daar geleerd heeft kon hij meteen in de praktijk brengen want na Beijing vloog de Souburger door naar Kreta om mee te spelen in een nieuwe Nederlandse speelfilm.

1 dag geleden
Politie treft vuurwapen en drugs aan in woning aan de Vincent van Goghlaan

VLISSINGEN- De politie heeft vrijdagochtend 22 september in een huis aan de Vincent van Goghlaan in alle vroegte een 28-jarige man aangehouden. De man bleek in het bezit te zijn van een vuurwapen. Tevens had hij drugs en geld in huis.

3 dagen geleden
Letsel bij botsing taxibusje-scooter Vlissingen

VLISSINGEN - Bij een botsing met een taxibusje is vrijdagmiddag in Vlissingen de bestuurder van een snorscooter gewond geraakt. De persoon hoefde niet naar het ziekenhuis te worden gebracht.

4 dagen geleden
House of Reggae in De Piek

VLISSINGEN - Zaterdag 23 september staat De Piek in het teken van reggae tijdens House of Reggae 2023. Vanaf 20 uur treden achtereenvolgens JR Kenna, Uwe Banton met de Rude Cut Band en High Tide Sounds op.

5 dagen geleden
Speelgoedbank Zeeland kan weer beregoed verder

VLISSINGEN - Op 18 september heeft de Speelgoedbank Zeeland een waardevolle beer cadeau gekregen. De knuffelbeer symboliseert de opbrengst van 12.500 euro, bijeen gefietst tijdens de Benefiet Tour Walcheren op 26 augustus 2023.  

6 dagen geleden