Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Scheldegalm in Hansweert viert 135-jarig bestaan

Scheldegalm in Hansweert viert 135-jarig bestaan

HANSWEERT - Muziekvereniging Scheldegalm in Hansweert is opgericht op 30 september 1886. Dit jaar dus alweer 135 jaar geleden. Reden voor een feestje op op zaterdag 9 en zondag 10 oktober. 

Nadat in Wemeldinge en Kruiningen al een muziekgezelschap was opgericht vond men in Hansweert dat men daar niet kon achterblijven. Op genoemde datum kwamen in Hotel-uitspanning ‘Het Paviljoen’ in Hansweert enkele heren bijeen en werd muziekvereniging Scheldegalm opgericht. Over de naam werd nog wel even gesteggeld. Zo stelde een schipper voor de vereniging naar zijn vrouw (en boot) te vernoemen, Clara maar de andere aanwezigen hadden nog nooit zo’n ‘stupide’ naam gehoord voor een muziekgezelschap. Met de ligging van Hansweert aan de Westerschelde en de band met de scheepvaart wel al snel voor Scheldegalm gekozen. 

In al die jaren kende de vereniging vele successen. Zo trad de vereniging eind vorige eeuw meerdere malen op tijdens het jaarlijkse bloemencorso van Aalsmeer in o.a. het centrum van Amsterdam. Sinds 1913 huist de vereniging in een eigen gebouw op een A-locatie, midden in het dorp aan de Boomdijk. Scheldegalm is nog steeds springlevend en heeft een belangrijke positie in de leefbaarheid van de kern Hansweert. Naast de gebruikelijke zaken die men bij een muziekvereniging aantreft (muzieklessen, concerten en optredens van harmonie, slagwerkgroep en dweilband) verzorgt de vereniging ook andere activiteiten, vaak wel met het thema ‘muziek’ als achtergrond. Zo verzorgt Scheldegalm ook muzieklessen op de plaatselijke openbare basisschool, is er al sinds 2001 jaarlijks een groots dweilbandfestival en wordt de intocht van de Sint onder de vleugels van de muziekvereniging georganiseerd. 

Activiteiten 

Komende zaterdag 9 oktober zijn alle kinderen (tot en met 12 jaar) van Hansweert welkom in de Muziektuin voor een kindervrijmarkt. Wel even vooraf opgeven via [email protected] als je daar ook met je kleedje wilt gaan zitten. De vrijmarkt is gratis te bezoeken tussen 14:30 en 16:30 uur in de Muziektuin aan de Boomdijk.

Zondag 10 oktober zullen er vanaf 14:30 uur concerten op het dorpsplein te zien en horen zijn van niet alleen Scheldegalm Hansweert (zowel harmonie als slagwerkgroep) maar ook van muziekvereniging OKK Wemeldinge en Con Affezzione uit Kwadendamme. Aan het eind van de middag zullen de drie muziekgezelschappen nog enkele gezamenlijke nummers ten gehore brengen. Bijzonder aan deze optredens is dat alle 3 verenigingen dezelfde dirigent voor het orkest hebben staan, Patrick Geerts. Toegang uiteraard vrij. De weersvooruitzichten zijn goed, iedereen is van harte welkom. 

Nieuwe kleding

Het huidige uniform van Scheldegalm is alweer uit 1986 toen het 100-jarig bestaan werd gevierd. De kleding is dan ook dringend aan vervanging toe en komende zondag wordt dan ook de nieuwe kleding gepresenteerd. Het eigen concert doen de muzikanten nog in het oude uniform, maar tijdens het gezamenlijke optreden met OKK en Con Affezzione zal Scheldegalm zich in de nieuwe moderne kleding presenteren. Nog een reden om zondagmiddag naar het dorpsplein in Hansweert te komen.

Meer info: https://www.facebook.com/scheldegalm

Meer uit Reimerswaal

Ons Genoegen uit Wemeldinge houdt demonstratie ringrijden in Borssele

BORSSELE - Zaterdag 18 mei organiseert Ringrijderijvereniging 'Ons Genoegen' uit Wemeldinge een demonstratie ringrijden in Borssele tijdens de 27e editie van de jaarmarkt.

18 uur geleden
Cheque uit Krabbendijke voor stichting Zeeuwse Wensambulance

KRABBENDIJKE - Bloesemtocht Krabbendijke, die plaatsvond op zaterdag 13 april, heeft vijfhonderd euro opgeleverd voor stichting Zeeuwse Wensambulance.

19 uur geleden
Motorrijder komt ten val aan de Inkeldijk in Kruiningen

KRUININGEN- Een motorrijder is zondag aan het einde van de ochtend gewond geraakt bij een val op de Inkeldijk. Ambulancemedewerkers ontfermden zich over de het slachtoffer en brachten hem met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis. De oorzaak van de val is onbekend. 

1 dag geleden
Rubriek Albert Kort: Amerika bleek niet voor alle Bevelanders het 'beloofde land'

In de vaak paginagrote advertenties van rederijen die dik verdienden aan de overtocht van landverhuizers, was Amerika het aardse paradijs. Een land waar je aan je armoede kon ontsnappen en in een mum van tijd miljonair kon worden. Dat was echter slechts voor weinigen weggelegd en gold allerminst voor wie naar Zuid-Amerika trok. Migranten uit Yerseke hielden het in Argentinië al snel voor gezien, nadat daar een paar gezinnen waren vermoord en enkele kinderen gekidnapt. In allerijl besloten ze naar Noord-Amerika te vluchten om daar een veilig plekje te vinden. Ze kwamen terecht op Long Island bij New York, waar ze samen met landverhuizers uit Bruinisse oesterkwekerijen begonnen.

1 dag geleden
Avondvierdaagse Hansweert begint op maandag 13 mei

HANSWEERT - De Hansweertse Avondvierdaagse gaat van start op maandag 13 mei. 

3 dagen geleden
Slachtoffer noodsituatie Smokkelhoek Kapelle onder politiebegeleiding naar ziekenhuis

KAPELLE - Na een noodsituatie bij een bedrijf op bedrijventerrein Smokkelhoek in Kapelle is donderdagavond een slachtoffer met spoed en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een politiewoordvoerster was er geen sprake van een ongeval noch medisch incident. 

4 dagen geleden
Femke Vernij speelt vrijdag 'Op volle kracht' in Rilland

RILLAND - In dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland is vrijdagavond de nieuwe solovoorstelling van Femke Vernij te bezoeken: 'Op volle kracht'.

4 dagen geleden