Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Schelde Exotech heeft enorme Zeeuwse roots’

‘Schelde Exotech heeft enorme Zeeuwse roots’

VLISSINGEN – Schelde Exotech, opgericht in 1998, is – op de drempel van het 25-jarig bestaan - verhuisd. Van Vlissingen-Stad naar Vlissingen-Oost. Technisch directeur Willem Konings (56): “We hebben er wel heel bewust voor gekozen om in Zeeland te blijven. Bijna iedereen die hier werkt woont tussen Goes en Vlissingen.”

Schelde Exotech bedient de internationale markt voor chemie en vacuüm systemen. Het huurcontract in Vlissingen-Stad loopt dit jaar af. CEO Jos Mols (57): “Willem en ik hebben ons in 2016 voor het eerst georiënteerd op een nieuwe locatie. Deze plek was op dat moment gewoon onbetaalbaar. In 2019 kregen we een duidelijke opdracht: verhuizen naar een nieuwe plek. Onze focus in het programma van eisen lag in aanvang op bestaande bouw. Tot bleek dat in onze branche verbouwen bijna net zo duur is als voor nieuwbouw gaan.”

Honkvast

Willem: “In 2020 hebben we een her-verbouwingsplan gemaakt en een jaar later hebben we dat plan geprojecteerd op deze plek. De enorme Zeeuwse roots in ons bedrijf zijn een belangrijk uitgangspunt geweest. Het toekomstbestendig maken van het bedrijf is gericht op overdracht aan de nieuwe generatie. Je ziet een enorm verschil tussen de mensen die hier 50 jaar werken, hoe die in het leven staan. En hoe dan de jongere mensen denken over hun toekomst, de mobiliteit, energie, hun baan. Gelukkig hebben de investeerders goed begrepen dat je zonder aanwas van nieuwe mensen uit deze omgeving die getraind worden door onze ervaren mensen, geen bedrijf hebt.”

Jos vult aan: “In onze branche is personeel honkvast. We hebben binnenkort een feestje en zullen daar maar liefst 6 jubilarissen met een dienstverband – dwars door alle overnames heen - van 40 jaar en twee mensen die met pensioen gaan na een bijna 50 jarig dienstverband in het zonnetje zetten.”

Röntgenbunker

De nieuwe locatie is een zogeheten BENG-gebouw; een Bijna Energie Neutraal Gebouw. “En dat komt nu wel heel goed uit”, grijnst Jos. “Maar los daarvan maken we nu ook een enorme kwaliteitsslag met een gasloos gebouw, ledverlichting. Het kantoorgebouw is toegerust met vloerverwarming en een warmte-terugwininstallatie. Productiehallen met geïsoleerde vloeren en infraroodverwarming. Door wifi zijn de 3D-tekeningen op tablets in de hallen beschikbaar. In de tweede hal is een zogenaamde clean room. De werknemers - die door de AIVD zijn goedgekeurd - komen binnen door sluizen. Hier maken we installaties die in geheime vacuüm installaties worden gebruikt. Buiten krijgen we nog een röntgenbunker om te kijken of er in het laswerk geen fout zit. En we hebben een kade voor groot transport over het water voor de deur.

Toiletrolhouder

Behalve enorme uitdagingen rond de verhuizing zijn er ook anekdotes. Jos: “In de bouwtijd verkochten we een apparaat dat 8 meter hoog was en de roldeur in de hal was precies 8 meter hoog. Nog tijdens de bouw hebben we die roldeur met een meter verhoogd. En je komt ook dingen tegen waar je gewoon niet aan hebt gedacht. Twee weken voordat we gingen verhuizen zei iemand ‘Toiletrolhouders Jos, zeepbakjes?’ wie heeft dat geregeld?’ Hilarisch. Wij staan daar met techneuten naar de planning te kijken en dan denkt echt niemand aan een toiletrolhouder.”

Meer uit Vlissingen

Grote Clubactie succesvol voor Vlissingse verenigingen

VLISSINGEN - De Grote Clubactie is dit jaar met een totaalopbrengst van 16.381.041 euro een groot succes. Er werd maar liefst 3,6 miljoen meer opgehaald dan vorig jaar. Vlissingse verenigingen haalden samen 55.051,20 euro op.

17 uur geleden
Forse uitslaande brand in schuurtje aan de Callenfelstraat

VLISSINGEN- In een schuurtje achter een woning aan de Callenfelstraat heeft zaterdagavond een forse uitslaande brand gewoed. Tijdens de brand waren de bewoners, voor zover bekend, niet aanwezig. Vanwege de omvang van de brand heeft de brandweer ook omliggende gebouwen gecontroleerd. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onbekend.

18 uur geleden
Leerlingen van De Ravenstein rennen voor Wereld Natuur Fonds

VLISSINGEN - Leerlingen van Archipelschool De Ravenstein hebben deze week geld ingezameld voor het Wereld Natuur Fonds. Met de sponsorloop hebben de kinderen van alle groepen van de basisschool een bedrag van 314 euro ingezameld.

1 dag geleden
Speeltuin Scheldekwartier in kerstsfeer

VLISSINGEN - Na het eerste seizoen maar Speeltuin Scheldekwartier zich op voor de feestdagen. Hoewel de speeltuin in winterslaap is worden er toch nog activiteiten georganiseerd. Zo is er zaterdag 9 december een kraampjesdag in het gebouw van de speeltuin en wordt er zaterdag 16 december een kerstconcert gegeven.

2 dagen geleden
Munt aan Zee voortaan het hele jaar geldig

VLISSINGEN - Voor het derde jaar is de cadeaumunt Munt aan Zee weer te koop. De munt is niet zoals andere jaren beperkt geldig maar kan het hele jaar door worden verzilverd bij een van de deelnemende bedrijven in Vlissingen. “Hiermee is dit dè cadeaubon van Vlissingen geworden," is initiatiefnemer Robert de Ruijter van mening.

2 dagen geleden
Auto uitgebrand bij station Oost-Souburg

OOST-SOUBURG- Nabij het NS-station in Oost-Souburg is donderdag aan het einde van de middag een auto in vlammen opgegaan. Er kwam flink wat rook vrij.

3 dagen geleden
Militaire oefening in Vlissingen

VLISSINGEN - Van donderdag 30 november tot en met zaterdag 2 december wordt de militaire oefening Wake Up '23 gehouden, een gezamenlijke oefening van defensie, politie en de kerncentrale Borssele.

3 dagen geleden