
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen
ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.
"De Nederlandse superjachtbouwers behouden hun toppositie in de wereldwijde markt, vooral dankzij innovatie en hoge productkwaliteit", zo licht NMT de uitzonderingspositie voor de producenten van jachten toe. Deze sector had, net als de bouwers van zeeschepen voor korte afstanden, relatief weinig last van de moeilijke omstandigheden vorig jaar. Er werden in 2022 25 nieuwe jachten besteld, waardoor er nu voor 6,6 miljard euro in het orderboek staat.
Ook voor zeeschepen komen weer veel bestellingen binnen, bijna de helft meer dan een jaar eerder. Vooral zeeschepen voor de kortere afstand zijn in trek. "Dit benadrukt de groeiende behoefte aan efficiënt en duurzaam transport over korte afstanden binnen Europa", stelt NMT. Bij onder meer passagiersschepen en veerponten groeit de vraag naar verduurzaming door bijvoorbeeld waterstof en methanol.
China
Ook reparateurs binnen de scheepvaart onttrokken zich aan de malaise. Door hun "expertise en capaciteit in te zetten voor schepen van over de hele wereld" wisten werven een omzetgroei van bijna een kwart te boeken.
De 451 leden van NMT blijven waakzaam voor de groeiende invloed vanuit China. Volgens de belangenbehartiger is de afgelopen twintig jaar "meer dan de helft van het Europese marktaandeel van commerciële zeeschepen vertrokken van Europa naar China".
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
7 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
7 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
8 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
9 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
9 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
10 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
12 uur geleden