Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaakclub Oostkapelle hoopt jubileum te kunnen vieren

Schaakclub Oostkapelle hoopt jubileum te kunnen vieren

OOSTKAPELLE - Dam- en Schaakclub Oostkapelle bestaat in 2021 vijftig jaar. Door het coronavirus liggen de clubavonden en competitie stil en is er helaas weinig ruimte voor een feest. Ook zit de vereniging te springen om nieuwe leden. “We hebben er momenteel maar elf”, vertelt clubvoorzitter Arie Monté. “Maar met de kwaliteit zit het wel snor”, lacht hij.

Monté is realistisch over het uitbreiden van het ledenbestand. “De jeugd is tegenwoordig geïnteresseerd in andere zaken dan schaken en dammen. Ze spelen liever op hun telefoon en pc.” Dat spijt hem, want het geeft denksporters een heerlijk gevoel om hun tegenstander te slim af te zijn. Daarnaast is het gezellig om samen te komen in het clubhuis, al staat gezamenlijk achter het bord zitten door de coronamaatregelen op een laag pitje.

Valstrikken

Die avonden hebben in de afgelopen vijftig jaar al wel veel mooie herinneringen opgeleverd. “Vroeger kwamen hele families, zoals familie Geertse, in klederdracht dammen en schaken”, vertelt Monté, die volgend jaar 25 jaar lid is. “Henk Geertse, en ook Wim Duvekot, zijn hele goede schakers van onze vereniging.”
Ook van het verhaal over Wim van der Heijden kan de voorzitter nog steeds genieten. “Hij had een keer een boekje over valstrikken geleend van een latere tegenstander en van hem heeft hij toen gewonnen. Daarna mocht hij geen boekjes meer lenen, haha.”

Schoolkampioenen

Na de oprichting van de vereniging in januari 1971 speelden de leden in een zaaltje van de oude kerk aan de Brouwerijstraat in Oostkapelle. Daarna verhuisden ze naar ‘t Wieltje aan de Domburgseweg en weer later naar de Moerbei in de Dorpsstraat. Tegenwoordig is De Halve Maan de thuisbasis voor de leden, die niet alleen uit Oostkapelle komen, maar ook uit Domburg, Aagtekerke, Serooskerke, Vrouwenpolder en Koudekerke. Zodra het weer kan, worden de clubavonden op donderdag hervat en Monté nodigt belangstellenden van harte uit gezellig binnen te stappen. “We gooien iemand echt niet gelijk voor de leeuwen.”

Door de verminderde interesse is de damafdeling, waarbij de Zeeuwse schoolkampioenen Ronald de Rijke en Danny Wattel het tot landelijk niveau schopten, inmiddels opgeheven. De club heeft wel een interne schaakcompetitie en is ook vertegenwoordigd in de Zeeuwse competitie. “Ons eerste team is dit jaar derde geworden.”

Cadeau

Monté hoopt dat de club volgend jaar een jubileumfeestje kan houden. Nieuwe leden als cadeau zou helemaal mooi zijn. “We zijn nu met elf leden en we worden allemaal ouder, hè. Ons jongste lid is 55”, lacht Monté, die met zijn 73 jaar nog steeds veel plezier heeft in het schaken. “Het is een geweldig mooie sport. Soms lukt iets wel en soms ook niet, maar je bent altijd lekker met je hersens bezig.”

Meer uit Middelburg

Kunstenaar Zeus Hoenderop geeft signaal af met performance 'Met pek en veren'

MIDDELBURG - Op donderdagmiddag 18 april 2024 vond op het Abdijplein in Middelburg, voor het provinciehuis, de performance 'Met pek en veren' plaats van kunstenaar Zeus Hoenderop. Met deze performance wilde Hoenderop een signaal afgeven aan het provinciaal cultuurbeleid en hoe de effecten daarvan doorwerken op de individuele kunstenaar en bij kunstinstellingen.

16 uur geleden
Middelburger Johan Murre voltooit zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws

MIDDELBURG - De Bijbel, het Oude Testament, lezen in de oorspronkelijke taal? In Zeeland gebeurt dit volop. Veel Zeeuwen willen weten wat er echt in de Bijbel staat. Middelburger Johan Murre stond aan de wieg van veel cursussen Bijbels Hebreeuws. Hij gaf ze jarenlang zelf; inmiddels doen zijn gevorderde leerlingen dit. Op het Middelburgse Bijbelevent op 31 mei verschijnt zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws, het ideale woordenboek voor de bijbelliefhebber. Een eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Eduard Smit, wethouder cultuur van Middelburg. Ook de nieuwe Naardense Bijbel wordt gepresenteerd en er is een orgelconcert met koorzang.

17 uur geleden
Vuurwerk aangetroffen in woning Middelburg, EOD ingezet

MIDDELBURG - De politie heeft donderdagmiddag meerdere dozen illegaal vuurwerk aangetroffen in een woning in Middelburg. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingezet.

20 uur geleden
Oudere man gewond na valpartij in Middelburg

MIDDELBURG - Een oudere man is donderdagmiddag gewond geraakt bij een valpartij in het centrum van Middelburg. De man is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

20 uur geleden
Auto beschadigd bij ongeval N57 Middelburg

MIDDELBURG - Bij een eenzijdig ongeval op de N57 bij Middelburg is donderdagmiddag een personenauto beschadigd geraakt. Eén rijbaan werd afgesloten.

20 uur geleden
Tentoonstellingsproject Jumping Fences komt naar Middelburg

MIDDELBURG - Op uitnodiging van Vleeshal komt Jumping Fences, een tentoonstellingsproject waarin artistieke ontwikkeling en collectief curatorschap centraal staan, naar Middelburg. Jumping Fences is een evoluerend tentoonstellingsproject en is dit jaar bij Het Paviljoen in Gent georganiseerd in samenwerking met studenten van KASK Curatorial Studies. 

21 uur geleden
Een weekend vol evenementen in de Oostkerk

MIDDELBURG - Aankomend weekend is het weer goed vertoeven in de Oostkerk. Met Bird on the wire die Leonard Cohen meest geliefde klassiekers laten horen op vrijdag, op zaterdag de Singer-songwriter die meeschreef aan Rollercoaster van Danny Vera en op zondag kan je lekker wijntjes proeven onder het genot van wijn cabaret door de Aimabele Schoften.

22 uur geleden