Scalda Horeca heropent na verhuizing en verbouwing
MIDDELBURG - Er gebeurt veel bij Scalda aan het Podium in Middelburg. Het schoolgebouw wordt verbouwd en diverse opleidingen krijgen er een nieuw plekje. De horeca-opleiding, het Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie, is inmiddels verhuisd. Op maandag 11 april is het bijbehorende restaurant Puur à la Carte weer heropend.Het gebouw aan het ZEP-terrein wordt verbouwd omdat de opleidingen die op dit moment gegeven worden op de Scalda locatie Ravensteijnweg in Middelburg begin volgend schooljaar naar de locatie Podium (ZEP) verhuizen. Mede daarom was die locatie toe aan een make-over. Zo moesten alle ruimtes opnieuw worden ingedeeld, hebben de horeca-opleidingen nieuwe keukenfaciliteiten gekregen, is de luchtkwaliteit verbeterd en zijn de ruimtes aangepast met modernere faciliteiten.
Na de zomervakantie zullen er nog maar veranderingen zichtbaar worden. Links naast de entree komt een veel grotere bakkerswinkel en rechts een grote en brede trap omhoog richting de kantine. Die kantine moet dé plek worden waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Een lounge omgeving waar je lekker kunt lunchen met elkaar.” Op de eerste verdieping van het gebouw vind je straks de ondersteunende functies, een examenruimte en een aparte ruimte voor docenten om te lunchen. Op de tweede verdieping komen lokalen voor Dienstverlening, Verkoop en Entree. Ook komen er leerpleinen. De derde verdieping is gereserveerd voor Horeca, Toerisme, Inburgering en de specifieke trajecten. Daar komt in het midden ook een docentenruimte. Aan de rechterzijde komt nog een docentenruimte, met flexwerkplekken.” De vierde en vijfde verdieping worden vooralsnog niet veranderd.
Puur à la carte
Michiel Hardy, vakdocent Zeeuwse praktijkroute Horeca-Toerisme, is blij met de veranderingen. Hij vertelt dat de belangstelling voor de horeca-opleidingen fors terugliep in 2020 en 2021, maar dat het aantal aanmeldingen nu weer aantrekt. Over de verhuizing van de afdeling horeca naar de begane grond van het gebouw is hij ook tevreden. Dat schept nieuwe mogelijkheden. De praktijkruimtes staan nog altijd vol met de mooiste professionele keukenapparatuur, maar de opleiding is wel verduurzaamd. Zo wordt er nu niet meer op gas gekookt, maar op inductie. De opleiding heeft nu ook een aparte demonstratiekeuken, waar docenten kookdemonstraties kunnen verzorgen voor zowel publiek ter plekke als online. Het restaurant, Puur à la Carte, heeft ruimere openingstijden gekregen. Voortaan kun je er ook overdag terecht, voor bijvoorbeeld een lekkere lunch of een bakje koffie, ‘s avonds uiteraard nog steeds voor het diner. Het restaurant heeft niet alleen een nieuwe plek en ingang gekregen: er komt deze zomer ook een terras. “Op dat plein hebben we altijd zon, daar moeten we van profiteren”, zegt Hardy.
Met alle nieuwe apparatuur kan ook makkelijk gekookt worden voor grote groepen. Scalda neemt binnenkort de proef op de som, als de opleiding ook maaltijden gaat maken voor maar liefst 12.000 Oekraïners. Die krijgen soep, goulash en stoverij, in eigen land. Scalda doet dat belangeloos, in samenwerking met alle leveranciers.
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG - Ben je na de film De Wilde Noordzee enthousiast over het duiken geworden, dan ben je welkom voor een introductieduik. Duikvereniging Duikteam Zeeland biedt op de woensdagen 26 november en 17 december gratis introductieduiken aan in het Feel Fit Center Middelburg-Vlissingen.
8 uur geledenVEERE - Namens de gebiedssamenwerking Veerse Meer zijn de eerste tien gastheren en -vrouwen van het Veerse Meer verwelkomd.
13 uur geledenMIDDELBURG - De Vrienden Loterij verlengt de samenwerking met het Zeeuws Museum in Middelburg met vijf jaar. Voor de periode van 2026 tot en met 2030 ontvangt het museum opnieuw een jaarlijkse bijdrage van € 250.000.
17 uur geledenVROUWENPOLDER/SEROOSKERKE - In Vrouwenpolder en Serooskerke wordt zaterdag de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog herdacht.
18 uur geledenMIDDELBURG - Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ouderen eenzaamheidsgevoelens ervaart (Bron: Nationaal Ouderenonderzoek, 2025). Nu de dagen korter worden en de avonden langer, is goed gezelschap en een warme huisgemaakte maaltijd belangrijker dan ooit. Stichting Thuisgekookt wil deze ouderen die - vanwege de leeftijd, ziekte of een beperking - niet meer elke dag zelf kunnen koken, oproepen om zich aan te melden bij Stichting Thuisgekookt voor hulp bij de warme maaltijd én waardevol contact met een thuiskok uit de buurt.
1 dag geledenMIDDELBURG - Het Provinciaal Jeugddebat vond dinsdag plaats in de Statenzaal van het Zeeuwse provinciehuis in Middelburg. Meer dan twintig jongeren tussen de 12 en 18 jaar, van verschillende onderwijsinstellingen, lieten hun mening horen over actuele provinciale kwesties en gingen in debat met Statenleden van de provincie Zeeland. Door mee te doen aan het Jeugddebat maken jongeren kans op deelname aan het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.
1 dag geledenMIDDELBURG - De tafel is al gezellig gevuld, maar er kan een tweede tafel bij. In de bibliotheek in Middelburg is elke donderdagmiddag het huiskamercafé te bezoeken. Gratis en zonder aanmelden. Iedereen die het leuk vindt om een praatje te maken met een kopje koffie of thee erbij, is van harte welkom.
1 dag geleden