Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SBM Offshore omhoog op negatief Damrak, Shell flink omlaag

SBM Offshore omhoog op negatief Damrak, Shell flink omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener SBM Offshore was dinsdag een opvallende stijger op een verder negatief Damrak. Het aandeel won 2,2 procent na een groot 10-jarig contract van het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil. De beurshandel in Amsterdam zakte aan het eind van de handel verder weg, onder invloed van een flink lagere opening van Wall Street. Daar zijn beleggers in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit woensdag.

De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, sloot met een verlies van 1,9 procent op 743,94 punten. De MidKap moest de winst van eerder op de dag inleveren en eindigde 0,5 procent lager op 929,32 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,6 procent.

De stijgers in de AEX waren op één hand te tellen. De chipbedrijven Besi en ASMI gingen aan kop met winsten van respectievelijk 2,3 en 1,5 procent. Zij konden profiteren van een goed ontvangen kwartaalbericht van de Nederlandse chipproducent NXP.

Inflatie

DSM Firmenich was een van de grotere dalers met een verlies van 3,7 procent. Het voedseltechnologiebedrijf DSM had in het eerste kwartaal behoorlijk last van de lage prijzen voor vitamines. Die zorgden ervoor dat de omzet daalde. De bedrijfswinst nam ook af door de nog altijd hoge prijzen voor ingrediënten.

Beleggers reageerden daarnaast op de inflatiecijfers van de eurozone. De prijzen in de eurolanden stegen in april met 7 procent. Dat was iets sterker dan de 6,9 procent in maart. De kerninflatie, waarin de prijzen voor energie en voedsel niet worden meegenomen, liet daarentegen voor het eerst sinds juni vorig jaar een kleine afname zien. De inflatie speelt een grote rol bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat voor donderdag op het programma staat.

Oliemaatschappijen

Shell werd 4,7 procent lager gezet. In Londen verloor branchegenoot BP 8,6 procent. Het Britse olie- en gasconcern behaalde afgelopen kwartaal minder winst dan eind 2022 door de gedaalde energieprijzen. De koersen van oliemaatschappijen werden ook gedrukt door een daling van de olieprijzen.

In de MidKap profiteerde bodemonderzoeker Fugro (plus 3,6 procent) van een positief analistenrapport van ABN AMRO, waarin het koersdoel werd verhoogd. De Britse bank HSBC steeg 5 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers.

De euro was 1,0987 dollar waard, tegen 1,1036 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie daalde 4,8 procent in prijs tot 72,04 dollar. Brentolie werd 4,6 procent goedkoper op 75,68 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Busvervoerder Hermes zet studenten in als chauffeur om tekort

HILVERSUM (ANP) - Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

8 minuten geleden
Google vraagt rechter om appwinkel niet te hard aan te pakken

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Google heeft de rechtbank in de Amerikaanse stad San Francisco gevraagd om geen ingrijpende veranderingen op te leggen aan de appwinkel Google Play. Een jury oordeelde eind vorig jaar dat het moederbedrijf van Google, Alphabet, een illegaal monopolie heeft met zijn appwinkel omdat appontwikkelaars gebruikers moeten laten betalen via het betaalsysteem van Google.

1 uur geleden
Inflatie in Turkije stijgt tot bijna 70 procent

ANKARA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De kosten van het levensonderhoud in Turkije zijn in april verder gestegen, ondanks de pogingen van de centrale bank om de inflatie met renteverhogingen te bestrijden. De consumentenprijzen in het land stegen vorige maand met 69,8 procent, meldde het Turkse nationale statistiekbureau. De inflatie in Turkije, die tot de hoogste in de wereld behoort, bedroeg in maart al 68,5 procent.

1 uur geleden
ING verder omhoog in positieve AEX, Aperam zakt na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde vrijdag opnieuw tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. De bank won een dag eerder al ruim 6 procent na een goed ontvangen kwartaalbericht en werd nu 1,4 procent hoger gezet. Analisten van de Duitse investeringsbank Berenberg verhoogden het koersdoel voor het aandeel en bevestigden het koopadvies.

2 uur geleden
Advocaten in VS: Chinese TikTok beschermt beter tegen verslaving

OAKLAND (ANP/BLOOMBERG) - Videoplatform TikTok doet in thuisland China veel meer om verslaving onder kinderen tegen te gaan. Dat zeggen Amerikaanse advocaten die honderden rechtszaken tegen moederbedrijf ByteDance voorbereiden. Zij zien in de Chinese versie een verbetering voor de Amerikaanse en eisen meer informatie over dit verschil, staat in een aanklacht.

3 uur geleden
Aandacht voor cijfers Apple en banenrapport VS op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de resultaten van Apple. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer winst dan verwacht. Ook gaat Apple voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen en meer dividend uitkeren. Het is het grootste aandeleninkoopprogramma in de VS ooit. Het aandeel Apple lijkt vrijdag op Wall Street met een stevige winst te gaan openen.

3 uur geleden
Microsoft grijpt in om weerbaarheid tegen hackers te vergroten

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft voegt speciale beveiligingsexperts toe aan zijn teams voor producten om de weerbaarheid tegen hackers te vergroten. Recent kreeg het Amerikaanse techconcern nog veel kritiek omdat het verschillende ernstige cyberaanvallen niet had kunnen voorkomen.

3 uur geleden