
Satellietschotels Burum hoeven niet te wijken voor 5G
ROTTERDAM/BURUM (ANP) - Satellietbedrijf Inmarsat hoeft zijn ontvangstschotels in het Friese Burum voorlopig niet te verplaatsen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam bepaald. Volgens de rechter wegen internationale afspraken over het grondstation in Friesland, dat gebruikt wordt voor noodoproepen in de lucht- en scheepvaart, zwaarder dan de wens van het kabinet om de frequenties van Inmarsat vrij te spelen voor 5G. Daarmee gaat er voorlopig een streep door de beoogde wijziging van het nationale frequentieplan.
Inmarsat verzorgt met zijn grondstation voor een groot deel van de wereld de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie op zee en in de lucht. De schotels maken voor de noodsignalen al sinds 1990 gebruik van de 3,5 Ghz-band. Inmiddels is deze frequentie ook toegewezen voor 5G. Daarmee zou verplaatsing van het station naar het buitenland noodzakelijk zijn, omdat het park het snelle telecommunicatienetwerk in de weg kan staan.
Vanwege het grote internationale belang is Inmarsat echter verplicht de noodcommunicatie met een betrouwbaarheid van 99,9 procent af te wikkelen. Op het moment dat het kabinet zijn zin krijgt en de frequenties wijzigen, kan deze zekerheid niet meer worden gegarandeerd, aldus het oordeel van de rechter.
Keijzer
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) had voor het vaststellen van die wijziging in kaart moeten brengen op welke wijze de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie veiliggesteld kon worden, vindt de rechter. Daarbij had het kabinet ook beter moeten nadenken over de rol van Inmarsat. Het satellietbedrijf vestigde zich bijna dertig jaar geleden in Nederland met medeweten van de overheid.
De voorzieningenrechter kon zich ook niet vinden in de argumentatie van Keijzer dat Inmarsat tijd genoeg had voor het nemen van maatregelen zoals een verhuizing of het gebruiken van een andere frequentie. Zelfs als er al een verwijt aan Inmarsat zou kunnen worden gemaakt, betekent dat volgens de rechter niet dat dus de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie in een groot deel van de wereld in gevaar mag worden gebracht.
Overleg
Keijzer moet van de rechter snel in overleg met Inmarsat en andere partijen om tot een oplossing te komen, zonder dat de noodoproepen in gevaar komen. Bij het uitblijven van een akkoord is de kans groot dat de rechter de wijziging van het frequentieplan zal vernietigen.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten de al lopende gesprekken met Inmarsat voort te zetten. Verder zal het ministerie de uitspraak van de rechter bestuderen en kijken wat voor gevolgen die heeft voor de geplande verdeling van de 3,5 Ghz-band voor mobiele communicatie. Ook zal het de Tweede Kamer daarover informeren.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Nvidia is woensdag 4,2 procent hoger geƫindigd op Wall Street. Dat gebeurde onder meer nadat bekend was geworden dat olieconcern Saudi Aramco overeenkomsten heeft gesloten ter waarde van ongeveer 90 miljard dollar met verschillende grote Amerikaanse bedrijven, waaronder het chipconcern. De overeenkomst met Nvidia heeft betrekking op infrastructuur rond kunstmatige intelligentie (AI).
9 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse farmaceut Sanofi heeft woensdag aangekondigd tot 2030 minstens 20 miljard dollar (omgerekend bijna 18 miljard euro) te willen investeren in zijn activiteiten in de Verenigde Staten. Met dat geld moeten onder andere onderzoeks- en productiecapaciteit worden uitgebreid.
11 uur geledenDOHA (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag deals ondertekend die zullen "leiden tot een economische uitwisseling ter waarde van minstens 1,2 biljoen dollar" (omgerekend bijna 1100 miljard euro) tussen de Verenigde Staten en Qatar. Dat staat in een bericht van het Witte Huis waarin details van enkele deals zijn uiteengezet.
12 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Gameontwikkelaar Ubisoft heeft het afgelopen boekjaar verlieslatend afgesloten, ondanks een succesvolle lancering van zijn nieuwe game in de Assassin's Creed-reeks. Dat komt naar voren uit de jaarresultaten die het Franse bedrijf woensdag heeft gepubliceerd.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO is de handelsdag woensdag hoger geƫindigd in de AEX, de hoofdgraadmeter op de aandelenbeurs in Amsterdam. De bank presenteerde zijn kwartaalcijfers, waaruit naar voren kwam dat het resultaat beter was dan analisten hadden verwacht. Dit ondanks dat ABN AMRO in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere winst boekte dan een jaar eerder. Het aandeel klom 5,5 procent.
13 uur geledenDOHA (ANP/RTR) - Qatar heeft woensdag een overeenkomst getekend voor de aankoop van 160 vliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de golfstaat. Met de deal is een waarde van 200 miljard dollar gemoeid, ongeveer 178 miljard euro.
14 uur geledenASTEN (ANP) - Peter Gillis en zijn advocaat hebben woensdag een "goed" gesprek gevoerd met de advocaat van Taeke Dijkstra, de koper van Gillis' vakantieparken. Ze gaan er verder over praten met de bedoeling dat de koop doorgaat, melden de advocaten. Eerder wilde Dijkstra niet betalen vanwege de problemen van Gillis met de Belastingdienst.
15 uur geleden