Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sander is gastheer bij verkiezingen in Kapelle

Sander is gastheer bij verkiezingen in Kapelle

KAPELLE - De gemeente Kapelle doet woensdag extra haar best om stemmen voor de verkiezingen zo makkelijk mogelijk te maken. Stemmers die doof of slechthorend zijn of moeite hebben met taal kunnen ‘s ochtends in dorpshuis De Vroone in Kapelle hulp krijgen van het microfoonsysteem Speaksee. In het gemeentehuis in Kapelle verwelkomt ‘s middags Sander, samen met zijn begeleider, inwoners die hun stem komen uitbrengen.

Op deze manier zet de gemeente Kapelle zich in voor inclusiviteit - iedereen kan meedoen - tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap.

Speaksee

Drie gemeenten in Nederland doen tijdens de verkiezingen een proef met het microfoonsysteem Speaksee en Kapelle is er een van. Een Kapels stembureaulid is in dienst bij de overheid en werkt al met Speaksee. Hij stelde voor deze techniek in Kapelle te gebruiken. Speaksee maakt een gesprek mogelijk voor doven en slechthorenden, door wat er gezegd wordt op een computerscherm weer te geven, maar ook tussen mensen die niet dezelfde taal spreken. Via de microfoon praten de gebruikers in hun eigen taal en dat wordt voor de ander meteen vertaald in zijn of haar taal. “Het is een mooie techniek die goed vertaalt en zonder vertraging”, vertelt een medewerker van de gemeente Kapelle. Speaksee gaat niet mee het stemhokje in, maar het helpt stembureauleden in De Vroone de stemprocedure uit te leggen aan kiezers die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn.

Gastheer

In het stembureau in het gemeentehuis in Kapelle is woensdag tussen 14.00 en 17.00 uur een zogenoemd prokkelduo aanwezig, gevormd door de dinsdag dertig jaar geworden Sander uit Biezelinge en zijn begeleider. Een prokkelduo bestaat uit een vrijwilliger met een verstandelijke beperking samen met een maatje zonder verstandelijke beperking. “Vorig jaar was ik ook gastheer bij de verkiezingen in het gemeentehuis”, vertelt Sander. Hij was toen zo enthousiast dat de gemeente hem voor dit jaar weer vroeg. “We vinden het als gemeente belangrijk om weer een prokkelduo uit te nodigen, om te laten zien dat stemmen voor iedereen is, ook voor mensen met een beperking”, legt de gemeentemedewerker uit. Ook deze keer werkt de goedlachse Sander weer graag mee aan het uitdragen van deze boodschap. Hij blijkt een echte ambassadeur voor de verkiezingen. “Stemmen is heel belangrijk”, zegt hij. “Ik stem zelf ook altijd.” Als gastheer verwelkomt Sander kiezers in het stembureau en helpt met allerlei werkzaamheden, zoals het uitdelen van de stembiljetten. Met deze keer twee verkiezingen tegelijkertijd in plaats van een is dat extra opletten.
Vorig jaar ging Sander op de foto met de burgemeester. Nu Kapelle met Constantijn Jansen op de Haar een nieuwe burgemeester heeft, hoopt Sander ook met hem op de kiek te gaan. De burgemeester komt in ieder geval langs om kennis te maken met het prokkelduo. Als het lukt met de foto, is dat ongetwijfeld te zien op Sanders You Tube-kanaal ‘De Biezelinge Vloggers’.

Meer uit Reimerswaal

Kapelle verbouwt voor groeiend vrouwenvoetbal

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle voldoet formeel niet aan de KNVB-norm van het aantal velden ten opzichte van de leden maar desondanks krijgen ze de trainingsschema's rond. De vereniging merkt echter wel dat het opkomende vrouwenvoetbal er voor zorgt dat het aantal kleedkamers niet toereikend is. Daarom worden die binnenkort onder handen genomen. 

15 uur geleden
Bijeenkomst voor lustrum Toujours Kapelle

KAPELLE - In mei vindt voor de tiende keer de Franse week Toujours Kapelle plaats. Het organisatiecomité houdt maandagavond 4 maart een bijeenkomst in het gemeentehuis in Kapelle voor wie ideeën heeft voor activiteiten of als vrijwilliger wil helpen.

20 uur geleden
Drie nieuwe laadpalen voor elektrisch rijden in Kapelle

KAPELLE - De Van der Biltlaan, Heer Wolfertstraat en de Postweg in Kapelle krijgen een nieuwe laadpaal om elektrische auto's op te laden.

1 dag geleden
Yerseke wil niet ten koste van alles groeien

YERSEKE - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateur-voetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe staat het er voor met Kapelse en Reimerswaalse clubs? 

2 dagen geleden
Meer preventief onderhoud moet vertrouwen in Zeeuws spoor herstellen

KAPELLE/KRUININGEN - Na de langdurige overlast en vertragingen in het Zeeuwse treinverkeer eind vorig jaar belooft spoorwegbeheerder Pro Rail beterschap. In een brief aan onder meer de Zeeuwse spoorgemeenten schrijft directeur Dimitri Kruik van Pro Rail 'samen met NS de communicatie met reizigers en het preventief onderhoud van de Zeeuwse lijn te verbeteren'. Zo komt er een proef met sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. 'Zodat er direct preventief onderhoud kan plaatsvinden', aldus Kruik.

2 dagen geleden
Fietsenstalling station Kapelle-Biezelinge uitgebreid

KAPELLE - Prorail breidt de fietsenstalling bij het treinstation in Kapelle uit. Maandag zijn de werkzaamheden begonnen.

4 dagen geleden
Ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in auto op de A4

WOENSDRECHT/ RILLAND- Tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid controle van de Koninklijke Marechaussee zijn zaterdagmiddag op de A4 tussen Woensdrecht en Rilland ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in een auto. De 39-jarige bestuurder van het Franse voertuig is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

5 dagen geleden