Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sander is gastheer bij verkiezingen in Kapelle

Sander is gastheer bij verkiezingen in Kapelle

KAPELLE - De gemeente Kapelle doet woensdag extra haar best om stemmen voor de verkiezingen zo makkelijk mogelijk te maken. Stemmers die doof of slechthorend zijn of moeite hebben met taal kunnen ‘s ochtends in dorpshuis De Vroone in Kapelle hulp krijgen van het microfoonsysteem Speaksee. In het gemeentehuis in Kapelle verwelkomt ‘s middags Sander, samen met zijn begeleider, inwoners die hun stem komen uitbrengen.

Op deze manier zet de gemeente Kapelle zich in voor inclusiviteit - iedereen kan meedoen - tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap.

Speaksee

Drie gemeenten in Nederland doen tijdens de verkiezingen een proef met het microfoonsysteem Speaksee en Kapelle is er een van. Een Kapels stembureaulid is in dienst bij de overheid en werkt al met Speaksee. Hij stelde voor deze techniek in Kapelle te gebruiken. Speaksee maakt een gesprek mogelijk voor doven en slechthorenden, door wat er gezegd wordt op een computerscherm weer te geven, maar ook tussen mensen die niet dezelfde taal spreken. Via de microfoon praten de gebruikers in hun eigen taal en dat wordt voor de ander meteen vertaald in zijn of haar taal. “Het is een mooie techniek die goed vertaalt en zonder vertraging”, vertelt een medewerker van de gemeente Kapelle. Speaksee gaat niet mee het stemhokje in, maar het helpt stembureauleden in De Vroone de stemprocedure uit te leggen aan kiezers die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn.

Gastheer

In het stembureau in het gemeentehuis in Kapelle is woensdag tussen 14.00 en 17.00 uur een zogenoemd prokkelduo aanwezig, gevormd door de dinsdag dertig jaar geworden Sander uit Biezelinge en zijn begeleider. Een prokkelduo bestaat uit een vrijwilliger met een verstandelijke beperking samen met een maatje zonder verstandelijke beperking. “Vorig jaar was ik ook gastheer bij de verkiezingen in het gemeentehuis”, vertelt Sander. Hij was toen zo enthousiast dat de gemeente hem voor dit jaar weer vroeg. “We vinden het als gemeente belangrijk om weer een prokkelduo uit te nodigen, om te laten zien dat stemmen voor iedereen is, ook voor mensen met een beperking”, legt de gemeentemedewerker uit. Ook deze keer werkt de goedlachse Sander weer graag mee aan het uitdragen van deze boodschap. Hij blijkt een echte ambassadeur voor de verkiezingen. “Stemmen is heel belangrijk”, zegt hij. “Ik stem zelf ook altijd.” Als gastheer verwelkomt Sander kiezers in het stembureau en helpt met allerlei werkzaamheden, zoals het uitdelen van de stembiljetten. Met deze keer twee verkiezingen tegelijkertijd in plaats van een is dat extra opletten.
Vorig jaar ging Sander op de foto met de burgemeester. Nu Kapelle met Constantijn Jansen op de Haar een nieuwe burgemeester heeft, hoopt Sander ook met hem op de kiek te gaan. De burgemeester komt in ieder geval langs om kennis te maken met het prokkelduo. Als het lukt met de foto, is dat ongetwijfeld te zien op Sanders You Tube-kanaal ‘De Biezelinge Vloggers’.

Meer uit Reimerswaal

Leerlingen ds. G.H. Kerstenschool Yerseke krijgen als eerste kinderboek 'De zee hield het lang geheim'

YERSEKE - Groep 7 van de ds. G.H. Kerstenschool in Yerseke heeft een boeiende ochtend beleefd. Bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke presenteerde Wouter Klootwijk donderdag zijn nieuwe kinderboek 'De zee hield het lang geheim', over een ontdekking in de mosselkweek. Hij vertelde de kinderen over zijn boek, burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal las eruit voor en de klas mocht, na een mossel-masterclass van NIOZ-onderzoeker Johan van de Koppel, een experiment doen in de getijdebakken bij de Oosterschelde. Ook kregen de leerlingen allemaal een exemplaar van het boek cadeau.

10 uur geleden
Koningsdag in Yerseke en Hansweert: dit is er te doen

YERSEKE - Hansweert en Yerseke pakken groots en oranje uit op Koningsdag zaterdag.

16 uur geleden
Vrijdag tweede Oranjeloop in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Na het succes van vorig jaar wordt vrijdag de tweede Oranjeloop Krabbendijke georganiseerd.

1 dag geleden
Jongeren in Krabbendijke bekogelen politie met vuurwerk en eieren

KRABBENDIJKE - Leerlingen in Krabbendijke hebben zich dinsdagmorgen, net voor de meivakantie, misdragen door met vuurwerk en eieren te gooien. 'Er werd een Cobra 6 richting de politie gegooid', laat de politie weten, 'ook besmeurden ze een dienstauto.' 

2 dagen geleden
Drukte bij muziekavond leerlingen Wim Steenbakker in Wemeldinge

WEMELDINGE - Ondanks het slechte weer was het vrijdag volop lente in het Dorpshuis De Wemel in Wemeldinge. Daar kwamen meer dan tweehonderd muziekliefhebbers bijeen om te genieten van diverse optredens van de leerlingen van Wim Steenbakker.

2 dagen geleden
Jan Eversdijk uit Kruiningen verrast met lintje

KRUININGEN - Zaterdagavond is Jan Eversdijk uit Kruiningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

3 dagen geleden
Motorrijdster komt ten val in Yerseke en moet naar ziekenhuis

YERSEKE - Op de Burenpolderweg in Yerseke is zondagavond een motorrijdster gewond geraakt bij een val. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

3 dagen geleden