Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sancties zitten luchtvaart- en defensieconcern Raytheon dwars

Sancties zitten luchtvaart- en defensieconcern Raytheon dwars

WALTHAM (ANP/BLOOMBERG) - Defensie- en luchtvaartconcern Raytheon is negatiever over zijn verkopen in de rest van het jaar. Door Amerikaanse sancties die tegen Rusland zijn ingesteld valt die markt weg voor de verkoop van vliegtuigonderdelen. Ondanks de toegenomen oorlogsdreiging daalden bij Raytheon juist de verkopen van wapens, zoals het luchtafweersysteem Patriot en de draagbare luchtdoelraket Stinger.

Voor heel 2022 gaat Raytheon nu uit van een omzet tussen de 67,8 miljard dollar en 68,8 miljard dollar. Dat is een verlaging van de verwachtingen met 750 miljoen dollar ten opzichte van eerdere prognoses.

Na de Russische inval in Oekraïne werd het door westerse sancties voor bedrijven verboden om vliegtuigen of reserveonderdelen voor vliegtuigen te leveren aan Rusland. In maart sloot Raytheon daarom zijn afdeling die klanten in het land technische ondersteuning bood. Het Amerikaanse concern verwacht ook dat bepaalde openstaande rekeningen in Rusland niet worden betaald door de sancties.

Problemen

In de eerste drie maanden van het jaar leverde de toegenomen geopolitieke spanningen nog geen extra omzet uit wapentuig op voor Raytheon. Het Amerikaanse concern wijt dit voornamelijk aan grote problemen bij de toelevering van onderdelen. Die zorgden er bijvoorbeeld voor dat de divisie voor raketten en ander defensiematerieel een 7 procent lagere omzet boekte.

Het zou ook lastig zijn snel meer wapens te produceren voor de oorlog in Oekraïne. Het Amerikaanse ministerie van Defensie spreekt regelmatig met hoge bestuurders uit de defensiesector over meer wapenleveranties aan Oost-Europa. Maar Raytheon-topman Greg Hayes waarschuwde het Pentagon onlangs dat het een halfjaar tot een jaar kan duren voordat een productielijn voor munitie opnieuw is opgestart, meldden bronnen aan persbureau Reuters. Bij de gesprekken ging het onder andere om de Stinger-raketten die Oekraïense militairen kunnen gebruiken tegen de Russische vliegtuigen of helikopters.

In het voorbije kwartaal profiteerde Raytheon overigens van enig herstel in de wereldwijde luchtvaartsector. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg de omzet met 3 procent tot 15,7 miljard dollar. Daarop boekte het bedrijf een winst van 1,1 miljard dollar, een stijging van 43 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Meer uit Financieel

Monitor: veel meer vluchten luchtruim Afghanistan door conflict

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappijen vliegen veel meer door het luchtruim van Afghanistan omdat door het conflict tussen Israël en Iran grote delen van het Midden-Oosten zijn gesloten voor vliegverkeer en alternatieve routes worden gekozen. Volgens luchtvaartmonitor Flightradar24 is er sinds het uitbreken van het conflict vorige week vrijdag een zeer sterke stijging van het aantal vluchten boven Afghanistan te zien.

56 minuten geleden
Topman Rosneft: productieverhogingen OPEC+ verstandig

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - De productieverhogingen van oliekartel OPEC+ van de afgelopen tijd waren verstandig, nu de olieprijzen flink zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten. Dat zei topman Igor Sechin van het Russische olieconcern Rosneft op een economisch forum in Sint-Petersburg. Rosneft is de grootste olieproducent van Rusland.

3 uur geleden
Handelsminister Zuid-Korea deze week naar VS voor gesprekken

SEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse minister van Handel Yeo Han-koo gaat deze week naar de Verenigde Staten om te praten over de importheffingen van president Donald Trump. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel duurt dat verblijf van zondag tot vrijdag.

5 uur geleden
Minister: handelsconflict kost Duitse economie miljoenen per dag

WASHINGTON (ANP/DPA) - Het handelsconflict met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kost de Duitse economie miljoenen per dag. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche gezegd bij een bezoek aan Washington voor handelsgesprekken. Ze benadrukte dan ook dat het belangrijk is dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de handelsonrust.

6 uur geleden
Bestuurder Federal Reserve wil renteverlaging in juli

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou in juli over moeten gaan tot een renteverlaging. Dat zei Fed-gouverneur Christopher Waller in een interview met zakenzender CNBC. Hij denkt namelijk dat de impact van de importheffingen van president Donald Trump op de inflatie beperkt en van korte duur zal zijn. Afgelopen week hield de Fed de rente nog voor de vierde keer op rij onveranderd.

8 uur geleden
Amerikaans Hooggerechtshof wil zaak om heffingen niet versnellen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.

18 uur geleden
Weinig beweging op Wall Street door oorlog tussen Israël en Iran

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.

18 uur geleden