Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sancties tegen Rusland raken Duitse machine-industrie

Sancties tegen Rusland raken Duitse machine-industrie

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse machine-industrie verwacht door de oorlog in Oekraïne voor honderden miljoenen euro's minder te exporteren. De internationale sancties tegen Rusland raken namelijk ook de goederenstromen in de machinebouw en installatietechniek, heeft topman Thilo Brodtmann van branchevereniging VDMA laten weten.

De machinebouwers in Duitsland begonnen het jaar zeer succesvol. In januari kregen ze 19 procent meer orders binnen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat cijfer is ook nog gecorrigeerd voor de hoge inflatie van de laatste tijd.

Door de flink gestegen kosten van energie en schaarste aan grondstoffen rekenen industriële bedrijven elkaar steeds hogere prijzen. Het Europese statistiekbureau Eurostat heeft becijferd dat de producentenprijzen in de eurozone in januari meer dan 5 procent hoger lagen dan een jaar eerder.

Productie

"Natuurlijk kon de Russische agressie in Oekraïne in januari geen rol spelen", zegt een deskundige van VDMA over de nieuwe gegevens over de branche. De gevolgen van de oorlog zullen volgens hem op zijn vroegst pas in maart zichtbaar zijn in de ordercijfers.

De branchevereniging rekent er niettemin op dat de algehele productie dit jaar verder oploopt. Er wordt uitgegaan van een plus van 7 procent. Daarmee zou de sector ook weer boven het niveau van voor de coronapandemie uitstijgen. Tijdens de crisis van 2020 stortte de productie nog met bijna 12 procent in.

Meer uit Financieel

Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

35 minuten geleden
Microsoft stelt nieuwe AI-zoekfunctie Recall uit na kritiek

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Microsoft komt dinsdag toch nog niet met een nieuwe AI-functie voor zijn computers. Na kritiek op de cyberveiligheid test het techconcern de zoekfunctie 'Recall' eerst onder een kleine groep, waarna het in het geval van goede feedback de nieuwe inzet van kunstmatige intelligentie (AI) alsnog breder uitrolt.

1 uur geleden
Canadees uit China bekent diefstal bedrijfsgeheimen Tesla

CENTRAL ISLIP (ANP/BLOOMBERG) - Een in China woonachtige Canadees heeft voor de Amerikaanse rechtbank bekend bedrijfsgeheimen van autofabrikant Tesla te hebben gestolen. De 58-jarige man hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd.

1 uur geleden
Vrouwelijke werknemers betichten Apple van loondiscriminatie

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd, omdat ze vinden dat het techbedrijf vrouwen systematisch minder betaalt dan mannen voor hetzelfde werk. Ze willen duizenden andere vrouwen vertegenwoordigen die met dezelfde vermeende discriminatie te maken hebben.

1 uur geleden
AEX koerst af op voorzichtig herstel na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Een dag eerder verloor de hoofdindex nog 0,8 procent. Beleggers hebben een rumoerige beursweek achter de rug, met de verrassende aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk, een meevallende Amerikaanse inflatie en een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

1 uur geleden
Bloomberg: Duitsland bezig importheffing Chinese auto's te stoppen

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering probeert te voorkomen dat de hogere importheffingen op Chinese elektrische auto's van kracht worden, of op zijn minst af te zwakken als een volledige stop niet mogelijk is. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

1 uur geleden
Musk is ondanks verhuizing nog lang niet van rechter Delaware af

DELAWARE (ANP/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk is nog lang niet van de rechtbank in Delaware af. Hoewel aandeelhouders van Tesla donderdag akkoord gingen met een verhuizing van het autoconcern naar Texas, moet hij nog in ten minste drie zaken terechtstaan vanwege beschuldigingen van wanbeleid. De aanklachten werden de afgelopen dagen ingediend, vlak voor de jaarvergadering van Tesla waar een meerderheid van de aandeelhouders instemde met zijn megabonus van 55 miljard dollar.

2 uur geleden