Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sancties tegen Rusland raken Duitse machine-industrie

Sancties tegen Rusland raken Duitse machine-industrie

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse machine-industrie verwacht door de oorlog in Oekraïne voor honderden miljoenen euro's minder te exporteren. De internationale sancties tegen Rusland raken namelijk ook de goederenstromen in de machinebouw en installatietechniek, heeft topman Thilo Brodtmann van branchevereniging VDMA laten weten.

De machinebouwers in Duitsland begonnen het jaar zeer succesvol. In januari kregen ze 19 procent meer orders binnen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat cijfer is ook nog gecorrigeerd voor de hoge inflatie van de laatste tijd.

Door de flink gestegen kosten van energie en schaarste aan grondstoffen rekenen industriële bedrijven elkaar steeds hogere prijzen. Het Europese statistiekbureau Eurostat heeft becijferd dat de producentenprijzen in de eurozone in januari meer dan 5 procent hoger lagen dan een jaar eerder.

Productie

"Natuurlijk kon de Russische agressie in Oekraïne in januari geen rol spelen", zegt een deskundige van VDMA over de nieuwe gegevens over de branche. De gevolgen van de oorlog zullen volgens hem op zijn vroegst pas in maart zichtbaar zijn in de ordercijfers.

De branchevereniging rekent er niettemin op dat de algehele productie dit jaar verder oploopt. Er wordt uitgegaan van een plus van 7 procent. Daarmee zou de sector ook weer boven het niveau van voor de coronapandemie uitstijgen. Tijdens de crisis van 2020 stortte de productie nog met bijna 12 procent in.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

1 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

2 uur geleden
Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

3 uur geleden
Hackers maken data personeel British Airways, BBC en Boots buit

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP/RTR) - Een Russische hackersgroep heeft gegevens buitgemaakt van personeel van onder meer luchtvaartmaatschappij British Airways, omroep BBC en drogisterijketen Boots. De getroffen bedrijven hebben van hackersgroep Clop een week de tijd gekregen om te onderhandelen over losgeld. Is er dan nog niet betaald, dan zal de hackersgroep de gestolen gegevens publiceren.

4 uur geleden
Netflix stijgt op afwachtend Wall Street na positief rapport

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde woensdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Analisten van de Amerikaanse bank Wells Fargo kwamen met een positief rapport over de streamingdienst, waarin het koersdoel van het aandeel werd opgeschroefd tot 500 dollar. Dat is het hoogste koersdoel voor Netflix onder de Wall Street-analisten. Ook de kenners van JPMorgan verhoogden hun koersdoel voor het aandeel Netflix, dat 2,4 procent steeg.

4 uur geleden
Topman IEA: economie China belangrijkste factor voor olieprijs

PARIJS (ANP) - Oliekartel OPEC+ probeert met productieverlagingen de olieprijzen te stuwen, maar de economie van China is de belangrijkste factor voor de ontwikkelingen op de oliemarkt. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tegen persbureau Bloomberg. China is namelijk 's werelds grootste olie-importeur en de vraag uit dat land heeft grote invloed op de oliemarkt.

5 uur geleden
Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering

DEN HAAG (ANP) - De makers van chatbot ChatGPT moeten duidelijkheid geven over de manier waarop de technologie is ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy, maakt zich zorgen en wil daarom opheldering van ontwikkelaar OpenAI. De waakhond "wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem".

5 uur geleden