Sancties slaan deuk in omzet Chinees techconcern Huawei
BEIJING (ANP/AFP) - De aanhoudende sancties tegen Huawei laten duidelijk hun sporen na in de resultaten van het Chinese technologieconcern. Het bedrijf maakte bekend dat de inkomsten dit jaar met bijna een derde zijn gedaald ten opzichte van een jaar terug. Door de Amerikaanse sancties vielen onder andere de verkopen van smartphones lager uit.
Huawei wordt door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage, wat het bedrijf zelf met nadruk heeft ontkend. Door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump werd het bedrijf op een zwarte lijst gezet en werd het gebruik van technologie van Huawei verboden in communicatie- en netwerkapparatuur. De netwerkapparatuur van Huawei is inmiddels ook verwijderd of geblokkeerd in veel andere landen. In Nederland levert het bedrijf bijvoorbeeld geen kernapparatuur voor 5G meer aan Nederlandse telecombedrijven.
De inkomsten van Huawei zijn dit jaar met 29 procent gedaald op jaarbasis tot 634 miljard yuan (88 miljard euro), meldde voorzitter Guo Ping in een nieuwjaarsboodschap. Volgens hem is "ondanks alle beproevingen" hard gewerkt om "substantiële waarde te creëren voor klanten en lokale gemeenschappen". Guo merkte daarbij ook op dat de prestaties van het bedrijf in lijn met de verwachtingen lagen.
Budgettelefoonmerk Honor
Huawei's inkomsten zijn ook mede gedaald door het van de hand doen van zijn budgettelefoonmerk Honor, dat eind vorig jaar werd verkocht. Het concern is niet beursgenoteerd. Verdere financiële details werden niet gegeven.
De sancties tegen het bedrijf dwingen Huawei om ook andere activiteiten te ontplooien. Zo houdt het bedrijf zich bezig met IT-oplossingen voor bedrijven, ontwikkelt het draagbare gadgets, is het ook actief met gezondheidstechnologie, ontwikkelt het software en werkt het aan slimme voertuigen. Ook werd Huawei gedwongen om zijn eigen besturingssysteem te creëren omdat het geen gebruik meer mocht maken van Google's Android-besturingssysteem. De VS verboden Huawei ook om cruciale onderdelen zoals microchips aan te schaffen.
Het concern is 's werelds grootste leverancier van telecomnetwerkapparatuur. Daarnaast voerde het bedrijf ooit samen met Apple en Samsung de markt voor smartphones aan. Onder druk van de VS speelt het bedrijf in die markt nu een bescheidener rol.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse zorgverzekeraar Celene gaat een bijeenkomst voor beleggers in New York online houden in plaats van een fysieke vergadering. Het besluit volgt op de moord op topman Brian Thompson van concurrent UnitedHealthcare deze week. De bijeenkomst van Celene zou volgende week donderdag plaatsvinden op de aandelenbeurs in New York, maar wordt nu dus via internet georganiseerd, meldt zakenzender CNBC.
14 minuten geledenOSLO (ANP/AFP) - Het beheerd vermogen van het staatsinvesteringsfonds van Noorwegen, de grootste aandelenbelegger ter wereld, is vrijdag naar een recordniveau gestegen van 1,8 biljoen dollar, omgerekend ruim 1700 miljard euro. Het staatsfonds profiteert onder meer van de gestegen beurskoersen. Daarmee is het vermogen van het fonds in vijf jaar tijd verdubbeld.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - IMCD was vrijdag koploper in een licht lager gesloten AEX-index op de beurs in Amsterdam, dankzij een koopadvies voor de chemicaliëndistributeur van zakenbank Kepler Cheuvreux. Het aandeel IMCD werd 3,7 procent hoger gezet. De aandacht van beleggers ging verder vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport. De banengroei in de Verenigde Staten speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse wet die het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance dwingt zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen, mag in stand blijven. Dat heeft een federale rechtbank in de Verenigde Staten vrijdag bepaald. Als het bedrijf dat niet doet, kan de populaire video-app TikTok volgens de wet verboden worden in de VS.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met het handelsakkoord Mercosur dat vrijdag werd bereikt door de Europese Commissie en Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. "Dit soort akkoorden is van groot belang voor de Europese en vooral Nederlandse economie met haar kleine thuismarkt, maar ook voor onze veiligheid en onafhankelijkheid", aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.
4 uur geledenBERLIJN (ANP) - De politieke overeenkomst tussen de Europese Unie en Zuid-Amerikaanse landen van de Mercosur "neemt een belangrijk obstakel" weg voor een vrijhandelsakkoord, zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Eerder op vrijdag kondigden Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de regeringsleiders van Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay aan dat ze een akkoord hadden over een handelsverdrag.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - Lululemon Athletica behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook is het belangrijke feestdagenseizoen volgens het sportmerk goed begonnen en werd het bedrijf iets positiever over de resultaten in het hele boekjaar. Het aandeel werd bijna 16 procent hoger gezet.
5 uur geleden