Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sancties slaan deuk in omzet Chinees techconcern Huawei

Sancties slaan deuk in omzet Chinees techconcern Huawei

BEIJING (ANP/AFP) - De aanhoudende sancties tegen Huawei laten duidelijk hun sporen na in de resultaten van het Chinese technologieconcern. Het bedrijf maakte bekend dat de inkomsten dit jaar met bijna een derde zijn gedaald ten opzichte van een jaar terug. Door de Amerikaanse sancties vielen onder andere de verkopen van smartphones lager uit.

Huawei wordt door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage, wat het bedrijf zelf met nadruk heeft ontkend. Door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump werd het bedrijf op een zwarte lijst gezet en werd het gebruik van technologie van Huawei verboden in communicatie- en netwerkapparatuur. De netwerkapparatuur van Huawei is inmiddels ook verwijderd of geblokkeerd in veel andere landen. In Nederland levert het bedrijf bijvoorbeeld geen kernapparatuur voor 5G meer aan Nederlandse telecombedrijven.

De inkomsten van Huawei zijn dit jaar met 29 procent gedaald op jaarbasis tot 634 miljard yuan (88 miljard euro), meldde voorzitter Guo Ping in een nieuwjaarsboodschap. Volgens hem is "ondanks alle beproevingen" hard gewerkt om "substantiële waarde te creëren voor klanten en lokale gemeenschappen". Guo merkte daarbij ook op dat de prestaties van het bedrijf in lijn met de verwachtingen lagen.

Budgettelefoonmerk Honor

Huawei's inkomsten zijn ook mede gedaald door het van de hand doen van zijn budgettelefoonmerk Honor, dat eind vorig jaar werd verkocht. Het concern is niet beursgenoteerd. Verdere financiële details werden niet gegeven.

De sancties tegen het bedrijf dwingen Huawei om ook andere activiteiten te ontplooien. Zo houdt het bedrijf zich bezig met IT-oplossingen voor bedrijven, ontwikkelt het draagbare gadgets, is het ook actief met gezondheidstechnologie, ontwikkelt het software en werkt het aan slimme voertuigen. Ook werd Huawei gedwongen om zijn eigen besturingssysteem te creëren omdat het geen gebruik meer mocht maken van Google's Android-besturingssysteem. De VS verboden Huawei ook om cruciale onderdelen zoals microchips aan te schaffen.

Het concern is 's werelds grootste leverancier van telecomnetwerkapparatuur. Daarnaast voerde het bedrijf ooit samen met Apple en Samsung de markt voor smartphones aan. Onder druk van de VS speelt het bedrijf in die markt nu een bescheidener rol.

Meer uit Financieel

Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

1 minuut geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

30 minuten geleden
Ondernemers met sjoemeldiesels eisen schadevergoeding

ZOETERMEER (ANP) - Bedrijven die jarenlang in bestelbusjes rondgereden hebben met sjoemelsoftware eisen een schadevergoeding van autofabrikanten. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is een samenwerking aangegaan met Dieselgate.com om de claims van ondernemers te verzamelen. Dat platform heeft uitgezocht dat er bij de achterban van TLN waarschijnlijk tienduizenden van deze vervuilende auto's met gemanipuleerde systemen zijn of zijn geweest.

1 uur geleden
Onderzoek: salariskloof tussen mannen en vrouwen is gegroeid

BREUKELEN (ANP) - Het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen, is de afgelopen twee jaar groter geworden. Dat melden platform Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit op basis van tweejaarlijks onderzoek. Was het verschil in salaris in 2021 nog 5 procent, de loonkloof is dit jaar gestegen naar 7,4 procent.

1 uur geleden
Beleggers op Damrak verwerken jaarcijfers van onrustig Ajax

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat op de eerste dag van een nieuwe beursweek onder meer uit naar Ajax. De beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub kwam na het sluiten van de beurs voor het weekend met zijn jaarcijfers. Daaruit kwam naar voren dat Ajax, ondanks tegenvallende sportieve resultaten, 39 miljoen euro winst heeft gemaakt. Daarnaast maakte de club bekend dat accountants- en advieskantoor KPMG onderzoek gaat doen naar de rol en belangen van de ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

1 uur geleden
Nevi: grootste achteruitgang Nederlandse industrie sinds mei 2020

ZEIST (ANP) - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie laat de grootste achteruitgang zien sinds mei 2020, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Volgens de maandelijkse peiling van de organisatie zijn zowel de productieomvang als het aantal nieuwe orders afgelopen maand flink gedaald. Veel ondernemingen verlengen tijdelijke contracten nu ook niet meer.

2 uur geleden
Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

7 uur geleden