Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Samsom: 'flauwekul' dat PvdA fraudebeleid Rutte I doorzette

Samsom: 'flauwekul' dat PvdA fraudebeleid Rutte I doorzette

DEN HAAG (ANP) - Dat Rutte II, het kabinet van VVD en PvdA, hetzelfde fraudebeleid voerde als het eerste kabinet-Rutte (met gedoogsteun van de PVV) is "volkomen flauwekul". Dat zegt althans voormalig PvdA-leider Diederik Samsom in een verhoor door de parlementaire-enquêtecommissie. De PvdA zou bij de formatiegesprekken zelfs hebben aangegeven liever van de omstreden fraudewet af te willen, hoewel Samsom zegt zich dit niet meer precies te herinneren.

Demissionair premier Mark Rutte had in een eerde verhoor verklaard dat er een "rechte lijn" was tussen het fraudebeleid van zijn eerste kabinet (VVD, CDA met gedoogsteun van de PVV) en zijn tweede (VVD en PvdA).

De PvdA heeft zich in coalitieverband niet lang verzet tegen het voortbestaan van de fraudewet. Er was "zo'n ongelooflijk grote meerderheid" voor de wet (die kort ervoor door de Kamers werd aangenomen), dat het kabinet-Rutte II de wet in stand hield. "We hebben er niet twee uur over gebakkeleid, omdat de uitkomst min of meer bekend was."

Geen inhoudelijk bewijs

Er was ook nog "geen inhoudelijk bewijs" dat de wet, die nog moest ingaan, slecht zou uitpakken. De fraudewet voerde de aanpak van fraude op, maar was volgens critici totaal niet proportioneel en dupeerde niet alleen fraudeurs, maar ook mensen die foutjes maakten.

Later zei Samsom dat hij "ook wel voorspeld" had dat de fraudewet problemen zou opleveren. Zijn fractie was dan ook mordicus tegen, maar uitte dit verzet vooral in de Kamer, niet in de coalitie. Al snel kwamen signalen in de media over de gevolgen van de wet, en gemeenten trokken aan de bel. "Met voldoende creativiteit" wisten wethouders van PvdA-huize de pijn te verzachten, aldus Samsom.

Toeslagenschandaal

In de coalitietop zijn de signalen ook besproken, zegt Samsom. Maar het kabinet handelt pas een jaar later, na een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep dat onderdelen van de wet onrechtmatig zijn. Daarop volgde ook nog een hard rapport van de Ombudsman, waarna werd gewerkt aan een wetswijziging. De PvdA had toen "de munitie in handen" om daar een meerderheid achter te krijgen om de wet te verzachten, schetst Samsom. Coalitiepartner VVD stemde in de Kamer wel tegen.

In het verhoor kwam ook het toeslagenschandaal ter sprake. Samsom zegt nooit signalen te hebben ontvangen van toeslagenouders, terwijl hij zijn oude mailbox nog heeft doorzocht. De voormalige leider van de sociaaldemocraten verbaast zich daarover: Nederlanders wisten hem soms met hun minste en geringste klachten te vinden, houdt hij de commissie voor.

Meer uit Politiek

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

6 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

11 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

12 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden