Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Samenleesboek ‘Wat kies jij?’ opent gesprekken

Samenleesboek ‘Wat kies jij?’ opent gesprekken

MIDDELBURG – Een goed gesprek begin je niet zomaar. Het boek Wat kies jij?, geschreven door Bart van Leerdam (64), kan helpen om onderwerpen als discriminatie, liegen en de dood, met kinderen te bespreken. “Ik wilde een boek schrijven wat kinderen aan het denken zet en wat voorlezende volwassenen kan helpen om met kinderen in gesprek te gaan. Het geloof is een houvast bij gesprekken en bij keuzes die je in je leven moet maken.”

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Als docent in het basisonderwijs, vader én opa heeft Bart van Leerdam altijd al verhaaltjes vertelt aan kinderen. Hij werkte onder andere op De Wegwijzer in Serooskerke, De Lichtstraal in Westkapelle en de Prins Willem Alexanderschool in Kamperland. De klas verruilde hij voor een functie als bovenschoolse ICT-er en beleidsmedewerker onderwijs. Daarna is hij nog werkzaam geweest als leerplichtambtenaar in de Oosterschelderegio. 

Samen lezen
Wat zijn beroep ook was, hij bleef verhalen verzinnen en vertellen. “Het waren niemendalletjes; leuke verhaaltjes maar ook vluchtig. Ik wilde graag iets schrijven dat meer inhoud heeft. Toen ik daar aan het begin van de Coronaperiode de tijd voor kreeg heb ik het ook gedaan. Ik heb een lijst gemaakt van onderwerpen die ik wilde bespreken. Bij ieder onderwerp heb ik een verhaal geschreven, zodat het een gesprek kan openen. Het boek is door kinderen vanaf 10 jaar zelfstandig te lezen, maar het is vooral bedoeld om samen te lezen, zodat je er met elkaar over kunt praten.”

Tekenapp
Wat kies jij? gaat over de 10-jarige Julia en haar 11-jarige broer Niels, die graag bij hun opa en oma komen. In die zin is het boek gebaseerd op de familiesfeer van Van Leerdam. “We hebben alleen kleindochters, maar ze komen regelmatig langs. Dan praten we over van alles, zoals wat ze hebben meegemaakt. Voor het boek vond ik het belangrijk om er ook een jongetje aan toe te voegen.” Het personage Julia is lichtjes gebaseerd op de oudste kleindochter: Julia Heeren (13). Julia heeft de illustraties bij het boek gemaakt. Als ze het eerste exemplaar in haar handen heeft begint ze te glunderen. “Het is heel mooi geworden,” zegt ze terwijl ze nog een hap neemt van het zelfgebakken koekje van oma Arrianne. “Begin van de zomervakantie verveelde ik me en toen vroeg opa of ik de illustraties voor zijn boek wilde maken. Het was leuk om dit samen met hem te doen.” Met de tekenapp Procreate op haar tablet heeft ze uren aan iedere afbeelding gewerkt. De kleuren een beetje anders, een vogeltje erbij of juist een behangetje op de achtergrond; Julia wist alles wat opa verzon te verbeelden. “Ik heb er veel van geleerd, van het programma met alle mogelijkheden, maar ook van de uitgever over bestandssoorten.”


Kan liegen soms ook goed zijn?
Het boek bevat 18 hoofdstukken met ieder een eigen onderwerp. De hoofdstukken zijn los te lezen, al zit er wel een doorlopende lijn in. “In de eerste hoofdstukken leg ik uit hoe de wereld geschapen is en wat Gods bedoeling is. Liefde is een belangrijke basis. Zo is er een hoofdstuk over liegen. In de tweede wereldoorlog hielden mensen onderduikers in huis. Als ze dan tegen een agent zeiden dat ze niemand verborgen hielden, is dat dan liegen? Ja, maar is het ook verkeerd of kan liegen soms ook goed zijn? Dat is een mooi onderwerp om samen te bespreken.”

Wat kies jij? is online te koop in de webshop van Uitgeverij BoekScout.[n]

Meer uit Middelburg

Gevraagd: uw mening over de minimaregelingen van de gemeente

MIDDELBURG/VEERE - De gemeenten Veere, Middelburg en Vlissingen laten gezamenlijk een onderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau KWIZ onder inwoners met een laag inkomen. De gemeenten zijn benieuwd naar uw mening over en ervaring met de hulp die zij u bieden bij de bestrijding van armoede.

1 uur geleden
Verklederdrachtenshow en meer... in Westkapelle

WESTKAPELLE - Maandag 20 mei is er van alles te beleven in de Polderhuistuin in Westkapelle. Tweede Pinksteren in klederdracht is zo langzamerhand een traditie geworden in het dorp. Al drie jaar roept de organisatie mensen op om zich in Walcherse klederdracht,of andere kleding/sieraden met een Zeeuws tintje, te kleden en naar Westkapelle te komen. 

22 uur geleden
Overlastgever opgepakt voor mishandeling en vernieling in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft zaterdagavond op het ZEP in de Mortiere in Middelburg iemand aangehouden voor mishandeling en vernieling. Dit gebeurde naar twee meldingen van overlast.

1 dag geleden
Piekperiode graspollenseizoen begint met Pinksteren

Piekperiode graspollenseizoen begint met PinksterenREDACTIE - De piekperiode van het graspollenseizoen is in aantocht! Door het warme weer tot dusver in mei zijn al steeds meer grassoorten tot bloei gekomen en tijdens het pinksterweekend begint de piekperiode van het graspollenseizoen. Dit betekent dat de kans op hooikoortsklachten zeer groot is. Door buien spoelt de lucht soms schoon, maar tijdens droge momenten keert de overlast snel terug.

1 dag geleden
Koninklijke onderscheiding voor 'Miss Middelburg' Petra van der Vliet-Bakker

MIDDELBURG - Zaterdag reikte burgemeester Marcel Fränzel een Koninklijke onderscheiding uit aan een compleet verraste Petra van der Vliet-Bakker op de Markt in Middelburg. Vanaf het podium, waar eerder een optreden was van de Dixieland Stageband, riep de burgemeester 'de mevrouw met het Heinekenblad' naar voren. Petra was namelijk gewoon bier aan het serveren aan bezoekers van Jazz in the City. Onder luid applaus kwam ze het podium op en daar werd ze letterlijk in het zonnetje gezet. 

1 dag geleden
Gemeente Veere presenteert plannen: grip op de groei van verblijfsrecreatie

DOMBURG - De plannen die het college van de gemeente Veere heeft over verblijfsrecreatie liggen vanaf vrijdag 17 mei ter inzage. Het college nodigt iedereen uit om de plannen goed te bekijken, omdat de voorgestelde maatregelen aanzienlijke gevolgen kunnen hebben. Indien gewenst kan een schriftelijke reactie gegeven worden.

1 dag geleden
Walcherse en Schouwse scholen strijden tegen textielafval

MIDDELBURG - Van 20 mei tot en met 13 juni vindt de Textiel Race Walcheren en Schouwen-Duiveland plaats. Tien scholen leren alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Na een gastles nemen ze het tegen elkaar op om zoveel mogelijk textiel te hergebruiken, repareren en in te zamelen. Woont u in de buurt van een van onderstaande scholen, dan kunt u tussen 20 mei en 13 juni gemakkelijk en gratis uw textiel thuis laten ophalen. Dit doet u door uw textiel online aan te bieden op de website: www.textielrace.nl. Denk bij textiel aan een gebruikte trui, uw sokken, gebruikte gordijnen of een gebruikte handdoek.

1 dag geleden