Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Samenleesboek ‘Wat kies jij?’ opent gesprekken

Samenleesboek ‘Wat kies jij?’ opent gesprekken

MIDDELBURG – Een goed gesprek begin je niet zomaar. Het boek Wat kies jij?, geschreven door Bart van Leerdam (64), kan helpen om onderwerpen als discriminatie, liegen en de dood, met kinderen te bespreken. “Ik wilde een boek schrijven wat kinderen aan het denken zet en wat voorlezende volwassenen kan helpen om met kinderen in gesprek te gaan. Het geloof is een houvast bij gesprekken en bij keuzes die je in je leven moet maken.”

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Als docent in het basisonderwijs, vader én opa heeft Bart van Leerdam altijd al verhaaltjes vertelt aan kinderen. Hij werkte onder andere op De Wegwijzer in Serooskerke, De Lichtstraal in Westkapelle en de Prins Willem Alexanderschool in Kamperland. De klas verruilde hij voor een functie als bovenschoolse ICT-er en beleidsmedewerker onderwijs. Daarna is hij nog werkzaam geweest als leerplichtambtenaar in de Oosterschelderegio. 

Samen lezen
Wat zijn beroep ook was, hij bleef verhalen verzinnen en vertellen. “Het waren niemendalletjes; leuke verhaaltjes maar ook vluchtig. Ik wilde graag iets schrijven dat meer inhoud heeft. Toen ik daar aan het begin van de Coronaperiode de tijd voor kreeg heb ik het ook gedaan. Ik heb een lijst gemaakt van onderwerpen die ik wilde bespreken. Bij ieder onderwerp heb ik een verhaal geschreven, zodat het een gesprek kan openen. Het boek is door kinderen vanaf 10 jaar zelfstandig te lezen, maar het is vooral bedoeld om samen te lezen, zodat je er met elkaar over kunt praten.”

Tekenapp
Wat kies jij? gaat over de 10-jarige Julia en haar 11-jarige broer Niels, die graag bij hun opa en oma komen. In die zin is het boek gebaseerd op de familiesfeer van Van Leerdam. “We hebben alleen kleindochters, maar ze komen regelmatig langs. Dan praten we over van alles, zoals wat ze hebben meegemaakt. Voor het boek vond ik het belangrijk om er ook een jongetje aan toe te voegen.” Het personage Julia is lichtjes gebaseerd op de oudste kleindochter: Julia Heeren (13). Julia heeft de illustraties bij het boek gemaakt. Als ze het eerste exemplaar in haar handen heeft begint ze te glunderen. “Het is heel mooi geworden,” zegt ze terwijl ze nog een hap neemt van het zelfgebakken koekje van oma Arrianne. “Begin van de zomervakantie verveelde ik me en toen vroeg opa of ik de illustraties voor zijn boek wilde maken. Het was leuk om dit samen met hem te doen.” Met de tekenapp Procreate op haar tablet heeft ze uren aan iedere afbeelding gewerkt. De kleuren een beetje anders, een vogeltje erbij of juist een behangetje op de achtergrond; Julia wist alles wat opa verzon te verbeelden. “Ik heb er veel van geleerd, van het programma met alle mogelijkheden, maar ook van de uitgever over bestandssoorten.”


Kan liegen soms ook goed zijn?
Het boek bevat 18 hoofdstukken met ieder een eigen onderwerp. De hoofdstukken zijn los te lezen, al zit er wel een doorlopende lijn in. “In de eerste hoofdstukken leg ik uit hoe de wereld geschapen is en wat Gods bedoeling is. Liefde is een belangrijke basis. Zo is er een hoofdstuk over liegen. In de tweede wereldoorlog hielden mensen onderduikers in huis. Als ze dan tegen een agent zeiden dat ze niemand verborgen hielden, is dat dan liegen? Ja, maar is het ook verkeerd of kan liegen soms ook goed zijn? Dat is een mooi onderwerp om samen te bespreken.”

Wat kies jij? is online te koop in de webshop van Uitgeverij BoekScout.[n]

Meer uit Middelburg

Gratis Kinderkunstatelier in ZB Middelburg op 22 maart

MIDDELBURG - Doe tijdens de Kinderkunstweek mee aan het 30 minuten durende Kinderkunstatelier Golven. In dit tijdelijk grafisch atelier van Virusgrafiek in de ZB (speciaal voor de Kinderkunstweek ingericht) ga je aan de slag met verschillende druktechnieken rond het thema Golven: ‘Hoog, Hoger, Hoogst ‘.

1 dag geleden
SGP wil kleine kernenfonds

MIDDELBURG - De SGP in Zeeland maakt zich zorgen om het steeds meer verdwijnen van voorzieningen uit kleine kernen, zoals een buurtsuper, (hulp)postkantoor, ontmoetingscentrum, dorpshuis of een spreekuur voor medische zorg. Daarom pleit de fractie voor een KLEINE KERNENfonds om deze voorzieningen mede in stand te houden én hulp van professionals.  

1 dag geleden
Brassband Crescendo Oostkapelle bestaat 125 jaar

OOSTKAPELLE - Brassband Crescendo uit Oostkapelle bestaat in 2023 125 jaar. Voor de vereniging is dat natuurlijk een bijzondere reden om van de jaarlijkse uitvoering een muzikaal feestje te maken. 

1 dag geleden
39-jarige man uit gemeente Veere komt om bij ongeval Grijpskerke

GRIJPSKERKE - Op de Hondegemsweg bij Grijpskerke heeft maandagmiddag een dodelijk ongeluk plaatsgevonden. Hierbij zijn zowel een vrachtwagen als een personenauto in een sloot beland. Het slachtoffer is een 39-jarige man uit gemeente Veere. 

1 dag geleden
C&A sluit Middelburgse vestiging na bijna 45 jaar

MIDDELBURG - De Middelburgse vestiging van het kledingconcern C&A wordt gesloten in juli van dit jaar. Dat heeft het bedrijf vandaag bevestigd tegenover Omroep Zeeland. De winkel aan de Lange Delft heeft bijna 45 jaar bestaan. De zaak werd in augustus 1978 geopend.

1 dag geleden
Hulpdiensten rukken massaal uit voor verward persoon in woning Middelburg-Zuid

MIDDELBURG - De hulpdiensten proberen op dit moment in Middelburg-Zuid een verward persoon uit een woning te praten. Verschillende hulpdiensten zijn in groten getale ter plekke.

1 dag geleden
Sint Laurens koestert Pannenkoekdag

SINT LAURENS -De Nationale Pannenkoekdag, die afgelopen vrijdag voor de zestiende keer werd georganiseerd, heeft een commerciële achtergrond (het is een initiatief van Tefal en Koopmans) maar dat maakt de dag niet minder sympathiek en populair. Zo’n 75.000 leerlingen van basisscholen in heel Nederland bakten dit jaar pannenkoeken. Voor zichzelf, maar ook voor ouderen in de buurt. Want dat is het idee van de actie: opa’s, oma’s en ouderen uit de buurt worden op deze dag in het zonnetje gezet door de kinderen.

1 dag geleden