
‘Samen zorgen voor veiligheid in een risicovolle omgeving’
GOES - Brandwacht Harry de Smit (38) en beveiliger Chiel Nijhof (34) werken beiden vanuit hun eigen expertise bij Dow chemical in Terneuzen. Hun functie mag dan verschillend zijn, toch zijn er opvallende overeenkomsten. Zo zijn zowel Chiel als Harry al 15 jaar loyaal aan hun werkgever G4S en denken ze allebei mee over de veiligheid in deze risicovolle omgeving.
Harry deed eerst vmbo-metaal en werd daarna gediplomeerd sociaal pedagogisch werker. In de praktijk viel het werken met kinderen met leer- en gedragsproblematiek hem te zwaar. Toch blijkt zowel de studie als de praktijkervaring nog dagelijks een voordeel. “Deze fabriek valt onder een risicovolle omgeving. De brandwacht zorgt dat de procedures en regels die dat risico verkleinen ook worden nageleefd. Mensen zitten vaak in hun eigen routine en hebben een eigen aanpak nodig om veiligheidsbesef over te brengen. Die mix van het omgaan met mensen en tegelijkertijd de ogen en oren van de opdrachtgever zijn maakt het werk voor mij al 15 jaar de moeite waard”, zegt hij. Harry is niet de enige die als ‘zij-instromer’ een fijne baan als brandwacht vond. “Dat is het mooie van ons vak, het is uitermate geschikt voor mensen uit andere beroepen met meer levenservaring. Zij beschikken over een natuurlijk overwicht, geduld en tact en brengen een frisse blik mee.”
Boompje open, boompje dicht
Ook Chiel kwam niet rechtstreeks van school in de beveiligingsbranche terecht. Hij volgde als 18 jarige de opleiding medewerker Vrede en Veiligheid bij het ROC en koos in het stagejaar voor het werken bij de marine. “Ik voelde me echter niet thuis in die cultuur en ben op mijn 21ste doorgestroomd naar de beveiliging.” Chiel blijkt ambitieus en ontwikkelt zich door scholing en ervaring tot een generalist. Dat maakt hem breed inzetbaar voor G4S. Zo heeft hij in zijn opleidingstijd gewerkt als toezichthouder, maar daarna vierenhalf jaar voor verschillende opdrachtgevers tegelijkertijd gewerkt. “In dit vak bepaalt de opdrachtgever of het om ‘hospitality’ of ‘bewaking’ of een mix van beide gaat”. Zelf werkte Chiel die eerste jaren onder andere voor het Provinciehuis Zeeland. “We namen de receptiedienst aan het eind van de werkdag over en na het vertrek van de interieurverzorging liep ik de brand- en sluitronde in de 17 gebouwen. Een heel complex met 450 kantoren, 60 trappen op en af. Alleen. Een goede ronde duurde gemiddeld 3,5 uur.” Chiel praat met zijn handen, op de tafel tekent hij de route langs de gebouwen af. Het werk voor G4S is hem op het lijf geschreven, mede dankzij de kansen om zich te ontwikkelen en de variatie in werkaanbod. “Het werk als beveiliger houdt meer in dan ‘boompje open en boompje dicht’. In die 15 jaar zijn er behalve fijne opdrachtgevers echt een paar hele bijzondere uitdagingen geweest. Zoals de ‘shutdown’ bij een raffinaderij in 2014, waarbij de hele fabriek werd platgelegd om groot onderhoud te laten verrichten. Dat vergde behalve twee jaar voorbereiding ook 2500 extra medewerkers. Een uitdaging van formaat, waarbij je alles kunt verwachten. Net als Sail Amsterdam zijn dit type uitdagingen voor mij de kers op de taart.”
Houding
In deze branche kunnen veel verschillende mensen terecht voor een nieuwe uitdaging die hen past. “Met of zonder diploma, herintreder, omscholer of zij-instromer, er wordt gekeken naar houding en gedrag, affiniteit met de branche en geschiktheid voor hospitality, bewaking of een mix daarvan”, zegt Chiel. Daarbij wordt een passende opdrachtgever gezocht. Chiel leidt ook collega’s op. “Dat kost niet alleen energie, het levert ook prachtige ervaringen op. Zoals de collega uit de bouw die bij een bouwproject als toezichthouder werd ingezet. Die bekijkt zijn vroegere werk met totaal andere ogen.”
Glimlach
Het blijft mensenwerk, de beveiligingsbranche.” Ik laat eerst de mens spreken en dan pas mijn uniform,” zegt Chiel. Van iemand die heel vroeg aan de poort staat ken je de gemoedstoestand niet. Dát in kunnen schatten en proberen een moeilijk begin van de dag te keren naar een glimlach maakt mijn dag.”
PASPOORTEN:
Naam: Harry de Smit (38)
Woonplaats: Terneuzen
Burgerlijke staat: Single
Opleiding: Vmbo-metaal, SPW, Brandwacht
Hobby’s: Cryptomunten, koken
Naam: Chiel Nijhof (34)
Woonplaats: Koudekerke
Burgerlijke staat: Samenwonend
Opleiding: Mbo-beveiliger 2,3 en mbo-4 IRIS security management
Hobby: Vissen
Meer uit Beveland
EINDEWEGE - Begin volgend jaar start de aanleg van glasvezel bij bedrijventerrein Eindewege.
13 uur geledenHEINKENSZAND - Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente één. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.
14 uur geledenHEINKENSZAND - Voor de elfde keer organiseren de gezamenlijke kerken van Heinkenszand hun jaarlijkse kerstdiner voor alleenstaande ouderen in Heinkenszand. Een initiatief dat 12 jaar geleden is geboren, elk jaar is georganiseerd en slechts werd onderbroken door de coronabeperkingen.
1 dag geledenGOES - Voor Stadsboerderij Kom Us Kieke in Goes, een dagbestedingslocatie van zorgorganisatie Gors, begint volgend jaar de bouw van een nieuw pand aan de Watervlietweg.
1 dag geledenWISSENKERKE - De provincie Zeeland verleent subsidie voor twee projecten die de beschikbaarheid voor zoet water in Zeeland stimuleren. Er gaat 134.851 euro naar een praktijkproef met zogeheten kreekruginfiltratie op Noordgouwe en 27.000 euro naar landschappelijke inpassing van zoetwaterbassins op Noord-Beveland.
1 dag geledenGOES - Hij is het niet, maar Cees van den Bos klinkt al aardig ingeburgerd als Goesenaar. De burgemeester van Urk is voorgedragen als burgervader van Goes en hij blijkt de gemeente goed te kennen. “Ik heb een Schouws accent, want ik ben geboren en getogen op Schouwen-Duiveland, maar ik hou van Goes en kan niet wachten om er aan de slag te gaan", vertelt de 43-jarige Van den Bos. “Ik heb op de havo gezeten in Goes en er meerdere stages gelopen. Met mijn gezin bezoek ik Goes ook regelmatig. De gemeente heeft zoveel plussen dat ik deze kans niet kon laten lopen", zegt hij over de vacature die vrijkwam nadat Margo Mulder in juni vertrok als burgemeester van Goes.
1 dag geledenGOES - De NVBS, vereniging van spoor- en tramliefhebbers, organiseert vrijdag 8 december in hotel Terminus in Goes een lezing. Jan Strooband gaat in op 'Turkije voordat de toeristenstroom op gang kwam'.
2 dagen geleden