Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Samen zorgen voor veiligheid in een risicovolle omgeving’

‘Samen zorgen voor veiligheid in een risicovolle omgeving’

GOES - Brandwacht Harry de Smit (38) en beveiliger Chiel Nijhof (34) werken beiden vanuit hun eigen expertise bij Dow chemical in Terneuzen. Hun functie mag dan verschillend zijn, toch zijn er opvallende overeenkomsten. Zo zijn zowel Chiel als Harry al 15 jaar loyaal aan hun werkgever G4S en denken ze allebei mee over de veiligheid in deze risicovolle omgeving.

Harry deed eerst vmbo-metaal en werd daarna gediplomeerd sociaal pedagogisch werker. In de praktijk viel het werken met kinderen met leer- en gedragsproblematiek hem te zwaar. Toch blijkt zowel de studie als de praktijkervaring nog dagelijks een voordeel. “Deze fabriek valt onder een risicovolle omgeving. De brandwacht zorgt dat de procedures en regels die dat risico verkleinen ook worden nageleefd. Mensen zitten vaak in hun eigen routine en hebben een eigen aanpak nodig om veiligheidsbesef over te brengen. Die mix van het omgaan met mensen en tegelijkertijd de ogen en oren van de opdrachtgever zijn maakt het werk voor mij al 15 jaar de moeite waard”, zegt hij. Harry is niet de enige die als ‘zij-instromer’ een fijne baan als brandwacht vond. “Dat is het mooie van ons vak, het is uitermate geschikt voor mensen uit andere beroepen met meer levenservaring. Zij beschikken over een natuurlijk overwicht, geduld en tact en brengen een frisse blik mee.”

Boompje open, boompje dicht

Ook Chiel kwam niet rechtstreeks van school in de beveiligingsbranche terecht. Hij volgde als 18 jarige de opleiding medewerker Vrede en Veiligheid bij het ROC en koos in het stagejaar voor het werken bij de marine. “Ik voelde me echter niet thuis in die cultuur en ben op mijn 21ste doorgestroomd naar de beveiliging.” Chiel blijkt ambitieus en ontwikkelt zich door scholing en ervaring tot een generalist. Dat maakt hem breed inzetbaar voor G4S. Zo heeft hij in zijn opleidingstijd gewerkt als toezichthouder, maar daarna vierenhalf jaar voor verschillende opdrachtgevers tegelijkertijd gewerkt. “In dit vak bepaalt de opdrachtgever of het om ‘hospitality’ of ‘bewaking’ of een mix van beide gaat”. Zelf werkte Chiel die eerste jaren onder andere voor het Provinciehuis Zeeland. “We namen de receptiedienst aan het eind van de werkdag over en na het vertrek van de interieurverzorging liep ik de brand- en sluitronde in de 17 gebouwen. Een heel complex met 450 kantoren, 60 trappen op en af. Alleen. Een goede ronde duurde gemiddeld 3,5 uur.” Chiel praat met zijn handen, op de tafel tekent hij de route langs de gebouwen af. Het werk voor G4S is hem op het lijf geschreven, mede dankzij de kansen om zich te ontwikkelen en de variatie in werkaanbod. “Het werk als beveiliger houdt meer in dan ‘boompje open en boompje dicht’. In die 15 jaar zijn er behalve fijne opdrachtgevers echt een paar hele bijzondere uitdagingen geweest. Zoals de ‘shutdown’ bij een raffinaderij in 2014, waarbij de hele fabriek werd platgelegd om groot onderhoud te laten verrichten. Dat vergde behalve twee jaar voorbereiding ook 2500 extra medewerkers. Een uitdaging van formaat, waarbij je alles kunt verwachten. Net als Sail Amsterdam zijn dit type uitdagingen voor mij de kers op de taart.”

Houding

In deze branche kunnen veel verschillende mensen terecht voor een nieuwe uitdaging die hen past. “Met of zonder diploma, herintreder, omscholer of zij-instromer, er wordt gekeken naar houding en gedrag, affiniteit met de branche en geschiktheid voor hospitality, bewaking of een mix daarvan”, zegt Chiel. Daarbij wordt een passende opdrachtgever gezocht. Chiel leidt ook collega’s op. “Dat kost niet alleen energie, het levert ook prachtige ervaringen op. Zoals de collega uit de bouw die bij een bouwproject als toezichthouder werd ingezet. Die bekijkt zijn vroegere werk met totaal andere ogen.”

Glimlach

Het blijft mensenwerk, de beveiligingsbranche.” Ik laat eerst de mens spreken en dan pas mijn uniform,” zegt Chiel. Van iemand die heel vroeg aan de poort staat ken je de gemoedstoestand niet. Dát in kunnen schatten en proberen een moeilijk begin van de dag te keren naar een glimlach maakt mijn dag.”

PASPOORTEN:

Naam: Harry de Smit (38)

Woonplaats: Terneuzen

Burgerlijke staat: Single

Opleiding: Vmbo-metaal, SPW, Brandwacht

Hobby’s: Cryptomunten, koken

Naam: Chiel Nijhof (34)

Woonplaats: Koudekerke

Burgerlijke staat: Samenwonend

Opleiding:
Mbo-beveiliger 2,3 en mbo-4 IRIS security management

Hobby: Vissen

Meer uit Beveland

GGD: 'Ruim helft Zeeuwse jongvolwassenen ervaart psychische klachten'

GOES - Meer dan de helft van de Zeeuwen van 16 tot en met 25 jaar ervaart psychische klachten. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022-2023, laat de GGD Zeeland dinsdag weten. ‘Dit is een groot vragenlijstonderzoek onder ruim 1500 Zeeuwse jongvolwassenen.’

1 uur geleden
Mannen slaan kunstgebit en bril kapot bij verkeersruzie, Borselenaar (25) opgepakt in Tilburg

VLISSINGEN - Bij een verkeersruzie op de Nieuwe Vlissingseweg in Vlissingen hebben twee mannen maandag een automobilist mishandeld. Het slachtoffer bleef achter met een kapotte bril en kapot kunstgebit. Dankzij hulp van getuigen kon de politie rond middernacht in Tilburg twee verdachten, onder wie een 25-jarige Borselenaar, aanhouden.

2 uur geleden
Topprestatie voor sporthal De Zwake

‘s-GRAVENPOLDER - Sporthal De Zwake in ‘s-Gravenpolder heeft in het kader van de landelijke samenwerking tussen Sportfondsen en JOGG-Teamfit de horeca aangevuld met gezondere keuzes.

3 uur geleden
Mijlpaal: Sawasdee verscheept 100e container voor ontwikkelingshulp

DRIEWEGEN - De Zeeuwse Stichting Sawasdee heeft maandagochtend vanuit Driewegen haar 99e en 100e zeecontainer verscheept met hulpgoederen voor schoolprojecten in Cambodja. 

1 dag geleden
Extra veel mode en lifestyle in Goes tijdens Vriendinnendag

GOES - Vriendinnendag gaf de koopzondag in Goes zondag extra allure. 

1 dag geleden
Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”

1 dag geleden
Gids Dick Houthuijs brengt zijn liefde voor bomen graag over op anderen

GOES - IVN-natuurgids en bomenfanaat Dick Houthuijs geeft al jaren rondleidingen. Hij vertelt zijn toehoorders met liefde en de nodige kwinkslagen over bomen en ander groen. Zoals onlangs, toen hij de deelnemers van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ meenam voor een rondje over de vest. 

2 dagen geleden