Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Samen in Zee’ ondersteunt en versterkt cultuur in Zeeland

‘Samen in Zee’ ondersteunt en versterkt cultuur in Zeeland

MIDDELBURG – De culturele sector in Zeeland moet toekomstbestendig worden, vinden de Zeeuwse gemeentes. Door samen te werken, te verbreden en te vernieuwen kunnen de verschillende culturele instellingen in onze provincie een beroep doen op de Samen in Zee regeling, die uitgevoerd wordt door het College van Gedeputeerde Staten. 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Cultuur houdt niet op bij de gemeente grenzen. Bezoekers van evenementen komen uit alle delen van Zeeland en soms ook van buiten de provincie. Daarom is gedeputeerde Anita Pijpelink in gesprek gegaan met alle Zeeuwse gemeenten. “Samen hebben we een manier bedacht om innovatieve cultuurprojecten te stimuleren. Ik ben dan ook blij dat iedere gemeente een financiële bijdrage heeft geleverd en dat deze regeling breed gedragen wordt. Wat goed is voor een andere gemeente, is ook goed voor de eigen inwoners.” Een beoordelingscommissie heeft uit de 47 aanvragen 10 projecten geselecteerd die subsidie krijgen, waarmee ze hun plannen kunnen uitvoeren. “Er is gekeken naar verschillende aspecten. Zo moet samenwerking, innovatie en verbreding, in de ruimste zin van het woord, aanwezig zijn.”

Klankwandeling
Een origineel initiatief kwam van Stichting HRINS. Zij gaan het festival Bos-Grens opzetten. Dat is een belevingsgerichte klankwandeling in de Nederlandse en Belgische grensregio. Nieuwe verbindingen worden ook gemaakt bij PopMonument, een initiatief van Stichting Welzijn Middelburg. Een muzikale route met pop-, jazz- en wereldmuzikanten legt de rijke geschiedenis van de stad bloot. Muziek zal ook klinken bij Zomermuziek Zeeland, georganiseerd door de Zeeuwse Concertzaal.De Waterkaravaan heeft de pijler verbinden bijna letterlijk genomen. Het schip Vrijbuiter zal bij verschillende Zeeuwse festivals, kunstmanifestaties, galerieën en musea aanleggen om als vlaggenschip van al de Zeeuwse cultuur te dienen.

Een podium voor woordkunstenaars
Zeeland Schrijft gaat zich met een meerjarenproject inzetten om het creatief schrijftalent in Zeeland te ontwikkelen. Het therapeutische component van het schrijven zal bijdrage tot zelfontdekking en –ontplooiing van de deelnemers, jongeren vanaf de vierde klas in het voortgezet onderwijs. Woordkunstenaars krijgen een podium bij De Baaiers uit Serooskerke, waar ook workshops voor beginnende schrijvers gegeven zullen worden. Verkenning van nieuwe verdienmodellen en het opbouwen van een sterke beroepspraktijk zal tot uiting komen in het project Badgasten. Tijdens ontmoetingsavonden voor cultuurprofessionals en creatieve ondernemers zal een antwoord gezocht op vragen als: Op welke manieren kun je publiek, klanten of fondsen werven voor je culturele of creatieve product of kunstwerk? Pijpelink:“De projecten die subsidie krijgen zijn uiteenlopend, waarmee een groot publiek bereikt kan worden. Van de 450.000 euro subsidie is nu iets meer dan 350.000 euro toegekend. Het ‘restbedrag’ gaat mee in de volgende tranche die in januari 2022 start. Dan kunnen makers en culturele instellingen weer een aanvraag indienen voor subsidie uit de Samen in Zee regeling.”


Meer uit Middelburg

Gemeente Middelburg vernieuwt het evenementenbeleid

MIDDELBURG - Evenementen horen bij een bruisende en aantrekkelijke gemeente. Een plek waar het fijn wonen is en waar je leuke dingen kunt doen. Een gemeente met veel jaarlijks terugkerende evenementen maar waar ook ruimte moet zijn voor vernieuwende ideeën. Het bestaande evenementenbeleid van de gemeente Middelburg stamt uit 2002 en is toe aan vernieuwing.

2 uur geleden
Opkomst Europees Parlementverkiezing gemeente Middelburg en Veere

MIDDELBURG/DOMBURG  - Op 6 juni mocht de inwoners van de gemeente Middelburg en Veere naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees Parlement. 

14 uur geleden
Prijsuitreiking en meer in Dauwendaele tijdens de Nationale Buitenspeeldag

MIDDELBURG - Vanmiddag ontvingen de drie jongerencentra in Middelburg het vignet 'Gezonde locatie' uit handen van wethouder Willemien Treurniet. 'Water, fruit en een goed gesprek zijn gratis bij deze jeugdcentra. Zo moet een jongerencentrum zijn; een gezonde en veilige plek', zei Treurniet in haar toespraak. 

17 uur geleden
Mag de vlag uit? Stuur jouw Geslaagd-foto in en straal in de Bode!

MIDDELBURG/DOMBURG - De vlag kan vandaag uit bij veel eindexamenleerlingen. Zij krijgen namelijk te horen of zij geslaagd zijn of niet. Ben je geslaagd, of wil je iemand die geslaagd is verrassen? Stuur dan jouw geslaagd-foto in via www.internetbode.nl/geslaagd en wie weet staat jouw foto volgende week in de Bode!

18 uur geleden
Vrouw onderzocht bij ongeval Torenweg Middelburg

MIDDELBURG - Medewerkers van de ambulancedienst hebben vanmorgen een vrouw onderzocht die een ongeluk had gehad op de Torenweg in Middelburg.

21 uur geleden
Files door ongeval N57 Middelburg, vier auto's beschadigd

MIDDELBURG -  Door een ongeval op de N57 zijn er vanmorgen files ontstaan tussen Middelburg en Grijpskerke. Bij het ongeval waren vier auto's betrokken.

21 uur geleden
Thomas Azier sluit festival PopMonument in Veere af

VEERE - Op zaterdag 15 juni keert muziekfestival PopMonument, het festival wat popmuziek verbindt met erfgoed, na twee uitverkochte edities (2021 en 2022), terug naar Veere. Tijdens een avondvullend programma worden festivalbezoekers meegenomen op een muzikale reis in en langs monumentale gebouwen, met bijzondere muziek, kunst en verhalen uit dit pittoreske stadje.

1 dag geleden