Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Samen in Zee’ ondersteunt en versterkt cultuur in Zeeland

‘Samen in Zee’ ondersteunt en versterkt cultuur in Zeeland

MIDDELBURG – De culturele sector in Zeeland moet toekomstbestendig worden, vinden de Zeeuwse gemeentes. Door samen te werken, te verbreden en te vernieuwen kunnen de verschillende culturele instellingen in onze provincie een beroep doen op de Samen in Zee regeling, die uitgevoerd wordt door het College van Gedeputeerde Staten. 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Cultuur houdt niet op bij de gemeente grenzen. Bezoekers van evenementen komen uit alle delen van Zeeland en soms ook van buiten de provincie. Daarom is gedeputeerde Anita Pijpelink in gesprek gegaan met alle Zeeuwse gemeenten. “Samen hebben we een manier bedacht om innovatieve cultuurprojecten te stimuleren. Ik ben dan ook blij dat iedere gemeente een financiële bijdrage heeft geleverd en dat deze regeling breed gedragen wordt. Wat goed is voor een andere gemeente, is ook goed voor de eigen inwoners.” Een beoordelingscommissie heeft uit de 47 aanvragen 10 projecten geselecteerd die subsidie krijgen, waarmee ze hun plannen kunnen uitvoeren. “Er is gekeken naar verschillende aspecten. Zo moet samenwerking, innovatie en verbreding, in de ruimste zin van het woord, aanwezig zijn.”

Klankwandeling
Een origineel initiatief kwam van Stichting HRINS. Zij gaan het festival Bos-Grens opzetten. Dat is een belevingsgerichte klankwandeling in de Nederlandse en Belgische grensregio. Nieuwe verbindingen worden ook gemaakt bij PopMonument, een initiatief van Stichting Welzijn Middelburg. Een muzikale route met pop-, jazz- en wereldmuzikanten legt de rijke geschiedenis van de stad bloot. Muziek zal ook klinken bij Zomermuziek Zeeland, georganiseerd door de Zeeuwse Concertzaal.De Waterkaravaan heeft de pijler verbinden bijna letterlijk genomen. Het schip Vrijbuiter zal bij verschillende Zeeuwse festivals, kunstmanifestaties, galerieën en musea aanleggen om als vlaggenschip van al de Zeeuwse cultuur te dienen.

Een podium voor woordkunstenaars
Zeeland Schrijft gaat zich met een meerjarenproject inzetten om het creatief schrijftalent in Zeeland te ontwikkelen. Het therapeutische component van het schrijven zal bijdrage tot zelfontdekking en –ontplooiing van de deelnemers, jongeren vanaf de vierde klas in het voortgezet onderwijs. Woordkunstenaars krijgen een podium bij De Baaiers uit Serooskerke, waar ook workshops voor beginnende schrijvers gegeven zullen worden. Verkenning van nieuwe verdienmodellen en het opbouwen van een sterke beroepspraktijk zal tot uiting komen in het project Badgasten. Tijdens ontmoetingsavonden voor cultuurprofessionals en creatieve ondernemers zal een antwoord gezocht op vragen als: Op welke manieren kun je publiek, klanten of fondsen werven voor je culturele of creatieve product of kunstwerk? Pijpelink:“De projecten die subsidie krijgen zijn uiteenlopend, waarmee een groot publiek bereikt kan worden. Van de 450.000 euro subsidie is nu iets meer dan 350.000 euro toegekend. Het ‘restbedrag’ gaat mee in de volgende tranche die in januari 2022 start. Dan kunnen makers en culturele instellingen weer een aanvraag indienen voor subsidie uit de Samen in Zee regeling.”


0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Galerie-T Middelburg lanceert jubileumboek ‘Kunst op z’n Plek’

MIDDELBURG -  Galerie T, gevestigd aan de Turfkaai en Vismarkt in Middelburg, bestaat 25 jaar. Om het jubileum te vieren, hebben galeriehouder Lia Hector en haar dochter Ilja de afgelopen maanden, samen met kunstliefhebbers uit de galerie, een jubileumboek samengesteld. Het jubileumboek ligt vanaf 2 december ter inzage in de galerie. Via de website is een digitale versie van het boek gratis te downloaden.

12 uur geleden
CDA Middelburg presenteert nieuwe kandidatenlijst

MIDDELBURG - Het CDA Middelburg heeft de nieuwe kandidatenlijst voor de komende raadsperiode 2022 – 2026 gepresenteerd. Op 29 november werd deze door de leden van het CDA Middelburg vastgesteld tijdens een online ledenvergadering. Er is sprake van continuïteit maar ook van vernieuwing. Johan Aalberts, nu wethouder voor het CDA in Middelburg, voert de lijst opnieuw aan als lijsttrekker. 

12 uur geleden
Amnesty roept Zeeuwen op om brieven te schrijven

MIDDELBURG - Wist je dat er wereldwijd jaarlijks rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens - miljoenen brieven worden geschreven tegen onrecht? Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Oók in Middelburg kan je meedoen met Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Doe mee met ’s werelds grootste mensenrechtenevenement en verander vandaag nog een leven.

1 dag geleden
Kandidatenlijst VVD Veere vastgesteld

MELISKERKE - De VVD Veere heeft de kandidatenlijst vastgesteld voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Marja Osté-Aarnoutse voert de lijst aan; zij is vml. recreatie- en agrarisch ondernemer, diep geworteld in de Veerse gemeenschap en heeft een breed netwerk. Sinds 2014 heeft ze als raadslid  een grote dossierkennis en raadsbreed aanzien opgebouwd. Op nummer 2 en 3 staan respectievelijk Ruud van Houten en Paul Barendregt; zij hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan als commissielid. Op nummer 4 staat nieuwkomer Ad van Broekhoven.

1 dag geleden
UniPharma Middelburg kiest voor groen met 1.086 zonnepanelen

MIDDELBURG - UniPharma in Middelburg zet in op gezonder en duurzamer ondernemen. Het bedrijf wil graag maatschappelijk betrokken zijn en een bijdrage leveren aan het terugdringen van de uitstoot van CO2. UniPharma heeft daarom gekozen voor het opwekken van elektriciteit door middel van zonnepanelen.

1 dag geleden
Cyberteam Zeeuwse politie arresteert 3 oplichters, onderzoekt circa 100 delicten

MIDDELBURG - De politie onderzoekt zo’n honderd cyberdelicten, waarbij criminelen steeds weer op een laffe manier slachtoffers in hun portemonnee en veiligheidsgevoel weten te raken. Dit jaar werden al ruim 250 Zeeuwen getroffen. De politie hield al drie cybercriminelen aan en kreeg zicht op tientallen vooralsnog onbekende verdachten. De politie vraagt de hulp van het publiek bij de herkenning van vijf onbekende daders.

1 dag geleden
Opbouw ijsbaan Middelburg opnieuw uitgesteld

MIDDELBURG -  Er komt vooralsnog geen op de Markt in Middelburg. Dat heeft de exploitant van de ijsbaan, Patrick Gabriëlse, vanochtend bekendgemaakt. Gabriëlse had het graag anders gezien, maar volgens hem kleven er op dit moment nog te veel risico’s en onzekerheden aan de opbouw van de baan.

1 dag geleden