Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sam en Pietie de Haan zijn Dame en Heer van Borsele

Sam en Pietie de Haan zijn Dame en Heer van Borsele

‘s-HEERENHOEK - Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele heeft woensdag Pietie de Haan-Groenenberg en haar echtgenoot Sam de Haan uit Heinkenszand verrast met de benoeming tot Dame en Heer van Borsele. De uitreiking van de versierselen vond plaats tijdens de jaarlijkse barbecue voor de vrijwilligers van de warme maaltijdverzorging van het Vrijwilligershuis Borsele. Het echtpaar kreeg een waarderingsspeldje voor hun jarenlange vrijwillige inzet voor de samenleving.

Sinds 1996 speelt Sam de Haan (12 februari 1946) Sinterklaas in Heinkenszand. ‘Dit doet hij met hart en ziel’, aldus de gemeente Borsele. Bij zijn voormalig werkgever, de gemeente Borsele, zochten ze destijds een Sinterklaas en De Haan nam toen deze rol met volle overtuiging aan. ‘Dit was zo’n succes dat hij vervolgens een paar verenigingen ging bezoeken. Daarna ging hij in die weken ook op bezoek bij gezinnen. Van de bijdrage die hij van gezinnen ontvangt, kopen zij de kleding voor Sint en Piet.’

Aansluitend aan de drukke sinterklaasperiode wordt het kerstdiner voor de Dorpskerk samen met de katholieke kerk georganiseerd. ‘Een bijzonder initiatief voor eenzame mensen tijdens de kerst. Samen met zijn echtgenote is de heer De Haan actief betrokken bij de organisatie en uitvoering van het kerstdiner.’ Van 1980 tot 1984 was De Haan lid van de kerkenraad van de Protestantse gemeente in Heinkenszand. ‘Nu nog wordt er regelmatig een beroep op hem gedaan voor het notuleren van kerkelijke vergaderingen. Indien nodig komen hij en zijn echtgenote ook in actie bij de maandelijkse zangdienst van de gezamenlijke kerken.’

Sinds 2006 is De Haan vrijwilliger voor het Vrijwilligershuis, als maaltijdbezorger in Heinkenszand. Eén week per zes weken bezorgt hij warme maaltijden aan zelfstandig wonende ouderen. Hiervoor haalt hij eerst de lege maaltijdcassettes op bij de deelnemers en brengt ze naar een overlaadpunt in Heinkenszand. Daar ruilt hij ze om voor de warme maaltijden van die dag en levert ze af bij zijn klanten in Heinkenszand. Deze vrijwilligers hebben ook een signaalfunctie. ‘In de loop der jaren heeft de heer De Haan laten blijken dat hij erg betrokken is bij de ouderen in zijn dorp. Hij heeft diverse malen zijn zorgen geuit over “zijn” maaltijdklanten en andere omwonenden.’

De laatste vijf jaar is hij ook actief, zowel als lid en secretaris, binnen de jeu-des-boulesclub in Heinkenszand. ‘Hij doet dit nog steeds met volle overgave en ook het secretariaatswerk verricht hij met grote inzet. Hij wordt bij de club gezien als een vrolijke en sociale man, bij wie ieder lid terecht kan.’ Daarnaast is hij elk jaar rolstoelvrijwilliger voor Stichting Heinkenszandse KiKa KWF Walk & Run tijdens de avondvierdaagse.

Pietie de Haan

In de jaren ‘80 en ‘90 heeft Pietie de Haan (19 maart 1947) veel vrijwilligerswerk verricht voor de jeugd van badmintonvereniging BC de Stenge. ‘De jongste jeugdleden werden elke maandagavond enthousiast begeleid. Mevrouw De Haan heeft een belangrijke bijdrage geleverd, want zij maakte de jeugd enthousiast voor de badmintonsport en hierdoor had de vereniging veel jeugdleden.’ Sinds 2006 is ze vrijwilliger voor het Vrijwilligershuis, als maaltijdbezorger in Heinkenszand. ‘Ze is zeer betrokken bij dit vrijwilligerswerk en ondersteunt haar man waar nodig. Wanneer hij de route niet kan rijden, neemt zij het van hem over.’ 

Sinds 2014 is ze ook vrijwilliger in de beweegtuin bij Borsele Beweegt. ‘Zij is erg actief bij de trainingen op maandag- en dinsdagmiddag. Mevrouw de Haan ondersteunt de deelnemers bij het bewegen en motiveert hen in beweging te komen. Dit is erg belangrijk voor de deelnemers, want beweging heeft een positieve ontwikkeling op de gezondheid. Tijdens het bewegen zorgt mevrouw De Haan voor de gezelligheid en is altijd in voor een praatje. Na het bewegen houdt ze de deelnemers gezelschap en drinken ze een bakje koffie.’

Mevrouw De Haan is sinds 2019 als diaken lid van de kerkenraad van de protestantse gemeente in Heinkenszand. Deze functie heeft zij al meerdere keren langere tijd vervuld. Daarnaast is ze de contactpersoon voor oudere gemeenteleden. ‘Ze bezoekt deze mensen regelmatig en houdt contact met hen in tijden van vreugde en verdriet.’ Ook is ze al vele jaren betrokken bij de organisatie en het rondbrengen van de kerstattenties van de kerk bij de oudere gemeenteleden. Samen met de rooms-katholieke kerk is zij erg betrokken bij de organisatie van het kerstdiner voor alleenstaanden. Mevrouw De Haan is ook lid van de zanggroep, die een aantal keer per jaar medewerking verleent aan de kerkdienst om samen met de gemeente nieuwe liederen uit het liedboek te leren. Tijdens de maandelijkse zangochtend, in samenwerking met de rooms-katholieke kerk, is ze behulpzaam om ouderen uit diverse woon- en zorgcentra in Heinkenszand naar de kerk te begeleiden.

Vrijwilligers

Naast de uitreiking aan echtpaar De Haan zijn ook vrijwilligers in het zonnetje gezet die dit jaar afscheid namen of een jubileum vieren.

Meer uit Beveland

Treinverkeer lag vannacht stil door dodelijke aanrijding bij 's Heer Arendskerke

'S-HEER ARENDSKERKE - Door een dodelijk treinincident bij 's-Heer Arendskerke was het treinverkeer gisterenavond en -nacht gestremd. Diverse hulpdiensten kwamen ter plaatse.

33 minuten geleden
SHV de Bevelanden krijgt steeds meer hulpvragen vanwege schulden

GOES - De schuldhulpverleningsorganisatie SHV Zeeland van het Leger des Heils biedt in de Bevelanden schuldhulpbegeleiding en administratieve ondersteuning. De ruim 40 vrijwilligers zijn getraind om mensen met financiële zorgen zo goed mogelijk te helpen en bij te staan. 

20 uur geleden
Beleef vervlogen tijden bij historische winkelroute Ovezande

OVEZANDE - De organisatie achter het jubileumjaar '700 jaar Ovezande' presenteert op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, een historische winkelroute door het dorp. Wandelaars gaan, zelfstandig of onder leiding van een gids, terug in de tijd. Naar de jaren '50 tot en met '80 van de vorige eeuw om precies te zijn. "Ovezande had in deze periode van de arbeidsintensieve wederopbouw meer dan veertig winkeltjes. Onvoorstelbaar hè", vertelt Ad Schenk van de organisatie.

22 uur geleden
Buitengewoon avontuur: Kinderen stralen in Blijdorp

GOES - Donderdag 2 mei hebben kinderen uit Zeeland een buitengewone dag beleeft, dankzij de samenwerking tussen Rotaryclub Goes en Stichting Leergeld Oosterschelderegio.

23 uur geleden
Eerste Dodenherdenking bij monument in 's-Gravenpolder

's-GRAVENPOLDER - Dit jaar wordt voor het eerst op 4 mei de dodenherdenking gehouden in 's-Gravenpolder bij het eind vorig jaar onthulde herdenkingsmonument voor het dorpshuis Ons Dorpsleven.

1 dag geleden
Reparatiecafé zaterdag geopend in Ruilwinkel Goes

GOES - De Ruilwinkel Goes, aan de Couwervestraat 2, is zaterdag open. Dan is er ook een reparatiecafé, van 13.00 tot 16.00 uur, in wijkgebouw de Westkant, Evertsenstraat 15 in Goes.

1 dag geleden
Bouw brandweerkazerne Goes is begonnen

GOES - De bouw van de nieuwe brandweerkazerne Goese Poort, aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk in Goes, is begonnen. Woensdag gaven wethouder Joan Veldhuizen van de gemeente Goes en directeur Joke Gaemers van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) het startsein door symbolisch de eerste paal van de kazerne de grond in te slaan.

1 dag geleden