Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sabewa Zeeland stelt taxatiewaarden voor belastingaanslagen bij

Sabewa Zeeland stelt taxatiewaarden voor belastingaanslagen bij

GOES - Sabewa Zeeland heeft de hoogte van de taxatiewaarden, die gebruikt worden voor de aanslagen in 2023, bijgesteld. ‘Afhankelijk van de gemeente kan de verandering per eigenaar een effect hebben van ongeveer 7 euro per jaar’, laat Sabewa dinsdag weten.

Sabewa Zeeland voert de heffing en invordering uit van de waterschapsbelasting voor waterschap Scheldestromen in Zeeland en de gemeentelijke belastingen van acht Zeeuwse gemeenten: Borsele, Goes, Hulst, Kapelle, Reimerswaal, Sluis, Terneuzen en Tholen. Inwoners betalen een bedrag dat is gebaseerd op de waarde van hun woning. De toezichthouder op taxaties, de Waarderingskamer, oordeelt dat Sabewa Zeeland de waarden van de woningen te voorzichtig heeft gewaardeerd. ‘Het verschil komt door de extreme prijsontwikkelingen op de woningmarkt. Afhankelijk van de gemeente kan de verandering van de waarden per eigenaar een effect hebben van ongeveer 7 euro per jaar.’ 

Hoe komt een taxatie tot stand? 

De marktwaarde van een huis is het uitgangspunt voor de zogeheten woz-waarde (waardering onroerende zaken). De woz-waarde 2023 is een zo goed mogelijke schatting van de mogelijke verkoopprijs van een huis op de waardepeildatum 1-1-2022. De woz moet worden vastgesteld aan de hand van gerealiseerde verkoopcijfers van vergelijkbare woningen. ‘Over heel 2022 is sprake geweest van overbiedingen in een gespannen woningmarkt. Dit heeft het inschatten van de waarden voor Sabewa bemoeilijkt’, verklaart de organisatie. 

‘Door de bijzondere marktomstandigheden in 2021 hebben meer woz-uitvoeringsorganisaties de afgelopen maanden moeite gehad om direct het marktniveau goed tot uitdrukking te brengen in de nieuwe woz-waarden’, aldus Ruud Kathmann van de Waarderingskamer. Voor de bepaling van de woz zijn tijdige prognoses nodig. Deze prognoses levert Sabewa Zeeland aan in het laatste kwartaal van het jaar en die cijfers gebruiken de overheden voor de tariefbepaling van de belastingaanslag. Als huizenprijzen dalen worden tarieven doorgaans verhoogd en als ze stijgen verlaagd. Op die manier komt de belastingopbrengst uit op wat de overheden hebben berekend.

Effect op aanslag van gemeenten en waterschap 

De Waarderingskamer oordeelde op 25 januari dat Sabewa Zeeland de waarden voldoende heeft aangepast. Het gevolg van de aanpassing is dat eigenaren in 2023 een hogere aanslag krijgen dan waarmee de overheden vooraf gerekend hadden; de gemiddelde 7 euro. 

Ruud Kathmann van de Waarderingskamer geeft aan dat dit soort controles plaatsvinden vlak voordat de woz-waarden bekend gemaakt worden. Daarom heeft Sabewa de aanpassing pas recent kunnen uitvoeren. Sabewa heeft alle deelnemende overheden geïnformeerd over de gewijzigde taxatiewaarde. Omdat vanaf 21 februari de aanslagen verstuurd worden, is er slechts zeer beperkt tijd voor een eventuele aanpassing. Voor aanpassing is per overheid namelijk een formeel besluitvormingsproces nodig, inclusief publicatie. ‘Een deel van de gemeenten en het waterschap hebben besloten dit proces nog te doorlopen en de tarieven naar beneden bij te stellen’, laat Sabewa weten. ‘Andere gemeenten kiezen ervoor later te bepalen hoe de meeropbrengsten verwerkt worden, bijvoorbeeld door een bijstelling in het volgende belastingjaar.’

Het waarderingsproces van afgelopen jaar evalueert Sabewa. Daarna stelt ze het waar mogelijk bij. Op de website www.sabewazeeland.nl is meer informatie te vinden.

Meer uit Beveland

Inloopspreekuur en koffie-uurtje voor mantelzorgers in 's-Gravenpolder

‘s-GRAVENPOLDER - VrijwilligersHuis Borsele organiseert woensdag 22 maart het eerste inloopspreekuur in ’s-Gravenpolder voor mantelzorgers. Hier kunnen mantelzorgers ut de gemeente Borsele binnenlopen met alle vragen over hun zorgtaak.

9 uur geleden
Dorine Kole wint Goese dichtwedstrijd en hangt straks in etalages

GOES - De jury van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ heeft unaniem ‘Nog heel even’ van de Goese Dorine Kole als mooiste inzending gekozen. Daarmee komt haar gedicht de komende weken in Goese winkeletalages te hangen. 

13 uur geleden
Dinsdag en woensdag zware ochtendspits verwacht door veel regen

Wie deze week vroeg de weg op gaat, moet rekening houden met een zware spits door slechte weersomstandigheden. Vooral dinsdag en woensdag is de kans op regen in de ochtenduren groot.

1 dag geleden
Borsele lanceert digitale nieuwsbrief over ontwikkelingen energietransitie

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele komt met een digitale nieuwsbrief over alle ontwikkelingen rondom de energietransitie, zoals de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales. Alle belangstellenden kunnen zich op deze nieuwsbrief abonneren. De gemeente streeft ernaar de brief minimaal eens per maand te versturen, laat ze maandag weten.

1 dag geleden
Franda van der Zande wint fotowedstrijd Borsele

HEINKENSZAND – In het gemeentehuis van Borsele is zaterdag de winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd van de Culturele Raad Borsele bekend gemaakt. Franda van der Zande heeft volgens de jury het beste het thema ‘De kracht van Borsele’ in haar foto gevangen en won de eerste prijs.

1 dag geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE - De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE -  De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden