Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ryanair hoopt deze zomer weer winst te maken

Ryanair hoopt deze zomer weer winst te maken

DUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - Ryanair hoopt deze zomer weer winst te maken. Steeds meer mensen gaan op vakantie nu reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie wereldwijd versoepelen en meer mensen gevaccineerd zijn. Financieel directeur Neil Sorahan blijft wel voorzichtig met de uiteindelijke resultaten in het lopende kwartaal, maar Ryanair doet de laatste tijd in Duitsland en Midden- en Oost-Europa weer goede zaken. Hij is ook "heel hoopvol voor de herfst".

Afgelopen kwartaal ging er nog wel een flink verlies in de boeken. Dat kwam volgens topman Michael O'Leary onder meer doordat versoepelingen van coronamaatregelen die reizen beperkten trager dan verwacht werden doorgevoerd. Ryanair had eigenlijk gehoopt dat met Pasen weer veel gevlogen kon worden. Pas sinds mei mogen de Britten bijvoorbeeld weer vliegen. De onderneming kwam onder de streep 273 miljoen euro tekort. Een jaar geleden was het verlies nog 185 miljoen euro.

Het afgelopen kwartaal vervoerde Ryanair 8,1 miljoen passagiers. In dezelfde periode een jaar geleden was dat nog een half miljoen. In augustus hoopt de vliegmaatschappij meer dan 10 miljoen passagiers te vervoeren. O'Leary is positief over de hoge vaccinatiegraad in Europa en rekent op een "sterk herstel" van de door de coronacrisis hard geraakte luchtvaart in de tweede helft van dit jaar. Maar ook hij zegt dat dat alleen kan als, zoals de verwachting nu is, tegen september de meeste volwassen Europeanen volledig gevaccineerd zijn en er geen verdere tegenslagen door de virusuitbraak zullen zijn.

Nieuwe vliegtuigen

Ryanair hoopt de coronacrisis in zijn huidige gebroken boekjaar, dat loopt tot eind maart, nagenoeg achter zich te kunnen laten. Belangrijke voorwaarde daarvoor is wel dat de vaccinaties ervoor zorgen dat de pandemie onder controle komt. De prijsvechter verwacht dit jaar meer dan 90 miljoen passagiers te vervoeren, maakte het bedrijf bekend. Eerder rekende de vliegmaatschappij nog op tussen de 80 miljoen en 120 miljoen passagiers.

Ryanair maakte eerder deze maand bekend 210 nieuwe Boeing-vliegtuigen van het type 737-8200 te hebben besteld. De vliegmaatschappij zegt met de aankoop in te spelen op de te verwachten lagere capaciteit in Europa door de coronacrisis. Daarmee is er ook plek voor 2000 nieuwe piloten de aankomende drie jaar. Ryanair verwacht tegen 2026 200 miljoen passagiers te vervoeren.

Meer uit Financieel

Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

5 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

7 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

7 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

8 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

9 uur geleden
Verlichtingsbedrijf Signify bij winnaars Damrak om reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de eerste handelsdag van december met winst gesloten. Op het Damrak stond verlichtingsbedrijf Signify in de schijnwerpers na aankondiging van een reorganisatie om de kosten te verlagen. Met die ingreep in het personeelsbestand wil het in de MidKap genoteerde bedrijf 200 miljoen euro per jaar besparen.

9 uur geleden
Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

10 uur geleden