
RvS: minister mocht DHL vrijstelling van verkeersregels weigeren
DEN HAAG (ANP) - De minister van Infrastructuur en Waterstaat mocht DHL een vrijstelling weigeren van bepaalde verkeersregels, heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdag geoordeeld. De pakketbezorger wilde een vrijstelling van sommige regels, zodat bezorgers met hun busjes ook op stoepen en fietspaden kunnen parkeren en niet telkens naar een parkeerplaats hoeven te zoeken om een pakketje af te leveren of op te halen.
PostNL heeft wel zo'n vrijstelling, maar DHL kreeg die van de minister niet. DHL had dit bij de rechter aangevochten, maar de bestuursrechter heeft de bezwaren van DHL in hoger beroep afgewezen.
De minister wilde DHL de vrijstelling niet geven, omdat de dienstverlening van DHL geen openbare dienst is of iets wat daarmee gelijkgesteld kan worden. PostNL is door de overheid aangewezen als uitvoerder van de universele postdienst (UPD) en heeft de taak gekregen voor een basispakket aan postdiensten. De vrijstelling die het postbedrijf heeft gekregen is dan ook voor de uitvoering van de werkzaamheden die onder de universele postdienst vallen. Die is nadrukkelijk niet bedoeld voor de diensten die PostNL daarbuiten levert.
DHL: gelijkstelling werkzaamheden
Maar volgens DHL is de vrijstelling aan PostNL in feite verleend voor alle werkzaamheden van het postbedrijf. De pakketbezorger redeneert daarom dat de werkzaamheden van DHL ook gelijkgesteld moeten worden met een openbare dienst en dat DHL ook een vrijstelling moet krijgen.
De Raad van State gaat hier niet in mee. "Uit de bewoordingen van de aan PostNL verleende vrijstelling blijkt dat deze alleen is verleend voor UPD-werkzaamheden", oordeelt de rechter. De minister heeft volgens het oordeel bovendien "terecht opgemerkt dat, voor zover PostNL in de praktijk de vrijstelling ten onrechte ook gebruikt voor het verrichten van niet-UPD-werkzaamheden, het gelijkheidsbeginsel niet meebrengt dat de minister voor deze, ook voor PostNL niet toegestane, handelingen aan DHL een vrijstelling moet verlenen.
Teleurstelling
DHL vindt de uitspraak "teleurstellend", laat een woordvoerder weten. Volgens de zegsman valt 95 procent van de pakketten en post buiten de werkzaamheden vanuit de UPD. DHL blijft daarom achter het standpunt staan dat het gelijkheidsbeginsel niet voldoende gehanteerd wordt.
Meer uit Politiek
HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet mogelijkheden om de PAS-melders op Texel een natuurvergunning te geven. Al ruim een jaar doet de provincie een proef om voor de elf 'illegaal' werkende boeren op het eiland een oplossing te vinden. Door per gebied maatwerk toe te passen, denkt Noord-Holland dat vergunningverlening mogelijk is.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz denkt niet dat erkenning van Palestina als staat op dit moment helpt de situatie in het Midden-Oosten te kalmeren. Dat zei zij bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma van haar partij in Amsterdam. Volgens Yeşilgöz is "de-escalatie" nodig, ook om een einde te maken aan de hongersnood in de door Israël afgegrendelde Gazastrook.
2 dagen geledenRIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."
3 dagen geledenNIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
5 dagen geleden