
RvS: kabinet mocht gasveld Groningen op waakvlam zetten
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft zorgvuldig genoeg gehandeld toen het besloot het Groninger gasveld afgelopen jaar nog open te houden en de minimale hoeveelheid gas te winnen die nodig was om de installaties bedrijfsklaar te houden. Tot dat oordeel komt de Raad van State in een zaak die was aangespannen door de Groninger Bodem Beweging en een aantal bewoners van het winningsgebied.
De hoogste bestuursrechter meent dat staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) terecht de belangen van bewoners zwaar heeft laten meewegen bij zijn besluit het gasveld op waakvlamniveau open te houden. Hij heeft "uitvoerig aandacht besteed" aan de ontwrichtende gevolgen van de aardbevingen die de gaswinning veroorzaakt en "concreet uiteengezet" wat er gedaan wordt om de situatie te verbeteren.
Tegelijkertijd had de bewindsman ook rekening te houden met het belang van leveringszekerheid. Dat woog extra zwaar door de verminderde aanvoer van gas uit Rusland wegens de oorlog in Oekraïne. Ook is een stikstofinstallatie in Zuidbroek die buitenlands gas geschikt moet gaan maken voor binnenlandse consumptie veel later klaar dan gepland.
'Maar een besluit mogelijk'
De Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt de uitspraak van de Raad van State over het Groninger gasveld "jammer". De belangengroep had liever gezien dat het gasveld op 1 oktober 2023 definitief zou sluiten. "De gasputten blijven echter open, en kunnen elk moment weer in gebruik worden genomen", zegt een woordvoerder.
De woordvoerder haalt de uitkomst van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen (PEAG) aan, waarin naar voren kwam dat de belangen van de Groningers jarenlang structureel zijn genegeerd. "Als je de uitkomsten van de PEAG écht serieus neemt, dan is er wat ons betreft maar een besluit mogelijk; de staatssecretaris moet op 1 oktober 2023 het gasveld definitief sluiten."
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept vrijdagavond op niet meer naar de stad te komen, omdat het te druk is door de viering van koningsnacht. Op verschillende plekken in de stad zijn evenementen georganiseerd.
11 uur geledenHAARLEM (ANP) - De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) mag namens de provincie Noord-Holland dwangsommen opleggen aan Tata Steel om het bedrijf te dwingen te stoppen met het uitstoten van ongare kooks. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland. Ook heeft de provincie terecht de aanvraag van Tata Steel afgewezen voor een omgevingsvergunning voor het beperkt mogen uitstoten van ongare kooks.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De grenscontroles worden met zes maanden verlengd tot 9 december, laat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) vrijdag aan de Tweede Kamer weten. Het kabinet hoopt met de grenscontroles illegale migratie tegen te gaan.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zich sterk maken voor een landelijke reispas waarmee mensen met een laag inkomen gratis of met korting in daluren met het openbaar vervoer kunnen reizen. Betrokkenen kunnen hiermee zowel met de trein, bus, tram als metro reizen, melden minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur, PVV) in een Kamerbrief over de klimaatmaatregelen.
15 uur geledenASSEN (ANP) - De 20-jarige verdachte van de kunstroof uit het Drents Museum in Assen die deze week werd opgepakt blijft langer vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De ander, een 18-jarige man die ook deze week werd aangehouden, is wel vrijgelaten. Beide mannen komen uit Heerhugowaard.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De CO2-heffing voor industriële bedrijven blijft in de huidige vorm bestaan tot 2030. Klimaatminister Sophie Hermans noemt het een belangrijke stimulans voor bedrijven om minder CO2 uit te stoten. Bedrijven willen graag van de heffing af.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Eigenaren van een elektrische auto krijgen de komende drie jaar extra korting op de wegenbelasting. Dat schrijft klimaatminister Sophie Hermans in een brief over het klimaatpakket.
17 uur geleden