Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: Zwartendijk had al veel eerder moeten worden geëerd

Rutte: Zwartendijk had al veel eerder moeten worden geëerd

DEN HAAG (ANP) - De verzetsheld en oud-diplomaat Jan Zwartendijk is alsnog postuum onderscheiden voor het redden van duizenden Joden in Litouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kinderen van Zwartendijk kregen donderdag van premier Mark Rutte de versierselen overhandigd die horen bij de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud. "Deze bijeenkomst had natuurlijk veel en veel eerder moeten plaatsvinden", oordeelde Rutte.

In de zomer van 1940 gaf Zwartendijk als waarnemend consul aan minstens 2345 mensen een visum. Meer dan 90 procent van hen heeft uiteindelijk de oorlog overleefd. "Dankzij hem. Dankzij Jan Zwartendijk. En zijn moed om op het juiste moment, het juiste te doen", sprak de demissionaire premier bij de ceremonie op Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten.

Bij de uitreiking was ook Arlette Liwer-Stuip aanwezig. Zij is de kleindochter van Abraham Liwer die met een visum door Zwartendijk werd gered. Liwer was destijds gevlucht uit het Poolse Bedzin. Bijna alle Joden uit die stad werden vermoord. "Het is slechts één huiveringwekkend verhaal", zei Rutte. "Van heel veel andere overlevenden weten we niet meer dan dat zij de oorlog overleefd hebben."

Reprimande

Na de oorlog kreeg Zwartendijk niet de waardering die hij verdiende. Hij kreeg van het ministerie van Buitenlandse Zaken zelfs een reprimande voor zijn actie in Litouwen. Vijf jaar geleden heeft het ministerie de nabestaanden van Zwartendijk excuses aangeboden. In 1997 kreeg de in 1976 overleden Zwartendijk al wel erkenning van het Yad Vashem Holocaust Herinneringscentrum in Israël.

"Het verhaal over Jan Zwartendijk is veel te lang niet gehoord", vertelde premier Rutte de nabestaanden. "Zijn werk veel te lang niet gezien. Vandaag willen we dat rechtzetten. Of eigenlijk willen we vandaag recht doen." Om de hoogst mogelijke koninklijke onderscheiding toe te kennen aan Zwartendijk moest de ministerraad terugkomen op een besluit uit 1951 om geen mensen meer te onderscheiden voor daden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer uit Politiek

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

4 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

8 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

10 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden