
Rutte ziet nog geen groot grondoffensief in Rafah, is wel bezorgd
DEN HAAG (ANP) - De militaire operatie van Israël in Rafah in het zuiden van de Gazastrook is volgens demissionair premier Mark Rutte nog niet het grote grondoffensief dat al langer wordt aangekondigd. Wel heeft hij "hele grote zorgen" over de militaire operatie.
Eerder liet het demissionaire kabinet weten maatregelen te zullen nemen als Israël een groot grondoffensief zou beginnen in Rafah. "Dit lijkt dat niet te zijn", aldus Rutte. Als Israël toch zo'n aanval begint, komt het kabinet direct bijeen om stappen tegen Israël te bespreken. "We volgen het heel nauwgezet."
In Rafah verblijven ongeveer 1,4 miljoen Palestijnen. Het kabinet heeft steeds bij de Israëlische regering op aangedrongen om geen groot offensief te beginnen in de stad. Dat zou namelijk tot een humanitaire catastrofe kunnen leiden, aldus het kabinet.
Hongersnood
Rutte zei ook zeer bezorgd te zijn over het feit dat door het Israëlische optreden hulpgoederen nog moeilijker het kustgebied binnenkomen. Er is een groot tekort aan eten, drinken en medicijnen in Gaza. In het noorden is volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) al een hongersnood gaande.
Verder wilde Rutte niks kwijt over Rafah, ook omdat er op dit moment nog onderhandelingen plaatsvinden tussen de strijdende partijen. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is in Israël. De boodschap die zij overbrengt, wordt nauw gecoördineerd met de Duitsers, Britten en Amerikanen, aldus Rutte.
Luchtbombardementen
"Ik heb gewaarschuwd tegen een grootschalig grondoffensief in Rafah. Dit zou desastreus zijn voor de Gazanen die hier schuilen en politieke consequenties hebben", liet Bruins Slot weten na het gesprek met haar collega Israel Katz. Ze heeft ook haar zorgen geuit over de sluiting van de kantoren van tv-zender Al Jazeera door Israël.
Israël riep maandag 100.000 Palestijnse burgers op om te vertrekken uit het oosten van Rafah. De stad werd daarna gebombardeerd vanuit de lucht. Israëlische militairen hebben de Palestijnse kant van de grensovergang met Egypte inmiddels ingenomen. Volgens Israël houden zich in Rafah veel strijders van de militante Hamas schuil.
Oproep GroenLinks-PvdA en DENK
Een aantal partijen in de Tweede Kamer wil nu wel actie tegen Israël. Volgens Kati Piri (GroenLinks-PvdA) zijn sancties de "enige manier om druk op te voeren voor een onmiddellijk staakt-het-vuren", twitterde zij. Ook Stephan van Baarle (DENK) vindt het tijd voor strafmaatregelen tegen Israël.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
35 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
14 uur geleden