Rutte wil wachten op advies over vermogensongelijkheid
DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte wil best kijken naar manieren om de vermogensongelijkheid in Nederland te verkleinen, maar hij wacht daarvoor wel een onderzoek af van ambtenaren van verschillende ministeries. Zij publiceren nog voor de zomer een rapport hierover. Het kabinet kom daarna pas met een reactie, zegt Rutte.
GroenLinks-leider Jesse Klaver vroeg de premier wat het nieuwe kabinet wil doen om vermogensongelijkheid aan te pakken. Rutte IV neemt namelijk wel maatregelen om het verschil in inkomen tussen groepen te verkleinen, maar vooral het verschil in hoeveel mensen bezitten (hoeveel vermogen ze hebben) is volgens een aantal politieke partijen juist een groeiend probleem. Bijvoorbeeld het verschil tussen huizenbezitters en huurders wordt steeds groter.
Ook Rutte geeft toe dat de vermogensongelijkheid "de laatste jaren relevanter is geworden". Maar het zwaarder belasten van vermogen is geen doel op zich, benadrukt hij.
Blufpoker
Zijn reactie kwam hem op een verontwaardigde reactie van Klaver, DENK-leider Farid Azarkan, PvdA-voorvrouw Lilianne Ploumen en SP'er Lilian Marijnissen te staan. Klaver betichtte de premier in het debat zelfs van "blufpoker". "Alle partijen verhoogden in hun verkiezingsprogramma de lasten op vermogen. En het compromis is dat er 100 miljoen lastenverlichting in het regeerakkoord staat", concludeert de GroenLinks-leider. Ook Ploumen wil weten hoe het "in dat Logement" is gegaan, verwijzend naar de plek waar de meeste formatieonderhandelingen plaatsvonden.
Klaver gaf aan dat er genoeg rapporten liggen over het belasten van vermogens. Hij overhandigde de rapporten in het debat aan de premier. De GroenLinks-leider vindt het moeilijk te geloven dat Rutte "anno 2022 nog geen opvatting heeft over de vermogensongelijkheid", wat volgens Klaver juist "de grootste aanjager van ongelijkheid in Nederland" is.
Rustig doorpraten
Rutte geeft aan dat hij het "oprecht interessant" vindt om "te kijken hoe de adviseurs zeggen hoe we beleidsmatig daarnaar moeten kijken". Maar vooruitlopen op het ambtelijke advies wil hij niet, houdt Rutte vol.
Gert-Jan Segers, leider van coalitiepartij ChristenUnie, geeft aan dat er bij zijn partij wel "politeke openheid" is om de belasting op werk te verschuiven naar belasting op vermogen. "Daar gaan we rustig over doorpraten", aldus Segers.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in 2024 flink toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorig jaar bijna 4300 bedrijven failliet verklaard. Dat is een stijging van 30 procent vergeleken met 2023. Toen bedroeg het aantal faillissementen bijna 3300. Het aantal faillissementen in 2024 was het hoogste in acht jaar.
22 minuten geledenEDE (ANP) - Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.
2 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Netbeheerder Enexis gaat achthonderd stroomverdeelstations op een veel snellere manier bouwen dan tot dusver standaard was. Dit soort schakelstations werd altijd individueel ontworpen en gebouwd, maar dat is verleden tijd. De sterke uitbreiding van het elektriciteitsnet vereist een snellere aanpak. Die heeft Enexis gevonden.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers kijken komende beursweek onder meer naar de kwartaalresultaten van grote Amerikaanse banken. Het cijferseizoen op Wall Street gaat daarmee echt van start. Ook is er aandacht voor een cijfer over de inflatie in de Verenigde Staten. De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Bij een hoger dan verwachte inflatie kan de Federal Reserve voorzichtiger worden met het verder verlagen van de rente.
14 uur geledenAMMAN (ANP/AFP) - Jordanië heeft een contract getekend met een groep van voornamelijk Franse bedrijven voor de bouw van een grote installatie voor het ontzilten van zeewater om zo te helpen bij de drinkwatervoorziening van het land, dat kampt met watertekorten. Met de installatie is volgens de Jordaanse premier Jafar Hassan een bedrag gemoeid van meer dan 5 miljard dollar.
17 uur geledenSEOUL (ANP/DPA) - Zuid-Korea heeft de import van varkensvlees uit Duitsland per direct tot nader order verboden nadat vrijdag mond-en-klauwzeer (MKZ) was vastgesteld bij dode waterbuffels in de oostelijke deelstaat Brandenburg. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Landbouw zegt ook dat ongeveer 360 ton aan Duits varkensvlees dat sinds 27 december is geïmporteerd in quarantaine gaat en onderzocht wordt op mogelijke besmetting met de gevaarlijke virusziekte.
18 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De grote leverancier van alarmsystemen Verisure krijgt mogelijk een notering aan de Amsterdamse aandelenbeurs. Volgens de Britse nieuwszender Sky News is de Amerikaanse investeringsmaatschappij Hellman & Friedman die Verisure bezit, voorbereidingen aan het treffen voor een mogelijke beursgang en wordt het Damrak of de beurs in Londen als meest waarschijnlijke keuze gezien.
21 uur geleden