Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte wil wachten op advies over vermogensongelijkheid

Rutte wil wachten op advies over vermogensongelijkheid

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte wil best kijken naar manieren om de vermogensongelijkheid in Nederland te verkleinen, maar hij wacht daarvoor wel een onderzoek af van ambtenaren van verschillende ministeries. Zij publiceren nog voor de zomer een rapport hierover. Het kabinet kom daarna pas met een reactie, zegt Rutte.

GroenLinks-leider Jesse Klaver vroeg de premier wat het nieuwe kabinet wil doen om vermogensongelijkheid aan te pakken. Rutte IV neemt namelijk wel maatregelen om het verschil in inkomen tussen groepen te verkleinen, maar vooral het verschil in hoeveel mensen bezitten (hoeveel vermogen ze hebben) is volgens een aantal politieke partijen juist een groeiend probleem. Bijvoorbeeld het verschil tussen huizenbezitters en huurders wordt steeds groter.

Ook Rutte geeft toe dat de vermogensongelijkheid "de laatste jaren relevanter is geworden". Maar het zwaarder belasten van vermogen is geen doel op zich, benadrukt hij.

Blufpoker

Zijn reactie kwam hem op een verontwaardigde reactie van Klaver, DENK-leider Farid Azarkan, PvdA-voorvrouw Lilianne Ploumen en SP'er Lilian Marijnissen te staan. Klaver betichtte de premier in het debat zelfs van "blufpoker". "Alle partijen verhoogden in hun verkiezingsprogramma de lasten op vermogen. En het compromis is dat er 100 miljoen lastenverlichting in het regeerakkoord staat", concludeert de GroenLinks-leider. Ook Ploumen wil weten hoe het "in dat Logement" is gegaan, verwijzend naar de plek waar de meeste formatieonderhandelingen plaatsvonden.

Klaver gaf aan dat er genoeg rapporten liggen over het belasten van vermogens. Hij overhandigde de rapporten in het debat aan de premier. De GroenLinks-leider vindt het moeilijk te geloven dat Rutte "anno 2022 nog geen opvatting heeft over de vermogensongelijkheid", wat volgens Klaver juist "de grootste aanjager van ongelijkheid in Nederland" is.

Rustig doorpraten

Rutte geeft aan dat hij het "oprecht interessant" vindt om "te kijken hoe de adviseurs zeggen hoe we beleidsmatig daarnaar moeten kijken". Maar vooruitlopen op het ambtelijke advies wil hij niet, houdt Rutte vol.

Gert-Jan Segers, leider van coalitiepartij ChristenUnie, geeft aan dat er bij zijn partij wel "politeke openheid" is om de belasting op werk te verschuiven naar belasting op vermogen. "Daar gaan we rustig over doorpraten", aldus Segers.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

dapido velzen 4 maanden geleden
JAMEPI dus degene die gespaard hebben en niet alles verbrast moeten maar nog meer inleveren?
keete 4 maanden geleden
JoMePi zo is het.
JoMePi 4 maanden geleden
Iedereen weet dat we in een land van heren en slaven wonen . En dat gaat de VVD echt niet veranderen ,immers zij zijn de heren (denken ze)

Meer uit Financieel

Schiphol: geen problemen door drukte

SCHIPHOL (ANP) - Luchthaven Schiphol heeft zaterdag geen problemen door drukte met reizigers. Dat laat een woordvoerder van Schiphol weten. Hij stelt dat het druk is met passagiers, maar dat alles goed verloopt. "Er is geen situatie waar we niet mee om kunnen gaan."

51 minuten geleden
Fokker: geen commentaar op schorsing werknemers Helmond

HELMOND (ANP) - Fokker wil geen inhoudelijk commentaar geven op een bericht in het Eindhovens Dagblad over de schorsing van 37 werknemers bij de vestiging in Helmond. Volgens de krant moeten die worden doorgelicht door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Het zou gaan om mensen met een niet-Nederlandse nationaliteit die werkzaamheden uitvoeren voor landingsgestellen van de marinehelikopter NH90.

2 uur geleden
ECB-president Lagarde: crypto's hebben geen waarde

AMSTERDAM (ANP) - Cryptomunten hebben geen onderliggende waarde en beleggers in digitale munten kunnen hun inleg volledig verliezen. Dat zegt president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Lagarde is zondag te zien in het tv-programma College Tour.

3 uur geleden
Moody's verlaagt oordeel over kredietwaardigheid Oekraïne

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Oekraïne opnieuw verlaagd. Moody's maakt zich steeds meer zorgen of het land wel aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen vanwege de Russische invasie. In maart verlaagde het bureau de rating van Oekraïne ook al.

4 uur geleden
Gazprom draait gaskraan naar Finland dicht

HELSINKI (ANP/RTR) - Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is zaterdag zoals verwacht gestopt met het leveren van aardgas aan Finland. Dat meldt de Finse beheerder van het gasnetwerk. Gasum, een groothandelaar in gas van de Finse overheid, levert vanaf nu gas uit andere landen via een pijpleiding die Finland met Estland verbindt.

6 uur geleden
Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex is op de aandelenbeurs in New York voor de achtste week op rij met verlies gesloten. Daarmee is sprake van een historische verliesreeks. De laatste keer dat de leidende graadmeter zo'n lange periode op rij met verlies sloot, was krap honderd jaar geleden. Beleggers lijken vooral bezorgd over de hoge inflatie. Dat merkte ook producent van landbouwmachines Deere dat vrijdag in New York een van de grotere verliezers was.

15 uur geleden
FNV: voorjaarsplannen eerste stap naar gelijke lastenverdeling

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om winsten en vermogens wat zwaarder te belasten is een "logische eerste stap" om tot een eerlijkere verdeling van de welvaart en de lasten te komen. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op de voorjaarsnota. FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt van kruimels die worden uitgedeeld. "Zeker met de hoge inflatie en sterk stijgende uitgaven zoals de energierekeningen en de dagelijkse boodschappen, betekenen de huidige plannen alsnog achteruitgang voor vele Nederlanders", zegt hij.

15 uur geleden