
Rutte vertrouwt erop na kabinetsberaad verder te kunnen komen
DEN HAAG (ANP) - Het overleg met de top van het kabinet is "belangrijk", zei premier Mark Rutte dinsdagavond bij aankomst op zijn ministerie van Algemene Zaken. Hij heeft er vertrouwen in dat "we vanavond weer verder kunnen komen". Rutte en de andere bewindslieden wilden niets zeggen over welke onderwerpen op tafel komen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) ontkent dat D66 het regeerakkoord zou willen openbreken. "Dat is ons huwelijkscontract."
Rutte, de drie vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten en hun 'secondanten' zijn iets na 19.00 uur aan hun overleg begonnen. Op uitnodiging van Rutte gaan zij onder meer de politieke aardverschuiving bespreken.
De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan analyseren waar de onvrede en het onbehagen in het land vandaan komen. Die hebben zich bij de provinciale verkiezingen vertaald in een monsterzege voor de BoerBurgerBeweging (BBB) en een verlies voor de vier coalitiepartijen. Vooral de eventuele gevolgen daarvan voor het kabinetsbeleid komen ter sprake.
Zaken versnellen
De premier en vicepremiers hebben allemaal een secondant meegenomen. Rutte heeft Mark Habers (Infrastructuur en Waterstaat) bij zich, Vijlbrief vergezelt Kaag. Hoekstra en staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) schuiven namens het CDA aan en Schouten (ChristenUnie) heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) meegenomen.
Kaag verwacht dat het gesprek wel "een paar uurtjes" zal duren. Wat haar betreft hoeft het beraad niet meteen "iets heel concreets op te leveren". Op basis van de inhoud wil ze bekijken wat het kabinet anders kan doen en of zaken versneld kunnen worden. Door te handelen kan wat haar betreft vertrouwen worden teruggewonnen. Ze liet zich er niet over uit of de partijen er uit gaan komen. "Eerst zien en dan geloven, maar dat zeg ik altijd."
Goed gesprek
Schouten wil niet vooruitlopen op het eventueel openbreken van het coalitieakkoord. "Ik wil eerst een goed gesprek hebben." Er is volgens haar veel te bespreken. "We moeten de signalen vanuit het land serieus nemen en dan is zo’n gesprek daarbij behulpzaam."
Minister Hoekstra wilde voorafgaand aan het overleg geen vragen beantwoorden. Dat wil hij pas daarna doen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Chinese cyberaanval op het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken is "onacceptabel", vindt minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC). Hij sluit zich aan bij de verklaring van EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Die roept China op om meteen te stoppen met deze praktijken.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het openbaar maken van de archieven moet "zorgvuldig" worden afgewogen tegen het belang van privacy voor betrokkenen. Dat zei minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) na afloop van de ministerraad in een reactie op de kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens op zijn voorstel om de Archiefwet aan te passen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) gaat opnieuw nadenken of ze nog steeds achter het hoofdlijnenakkoord staat als de coalitiepartijen dit gaan verbouwen, zoals de PVV wil. Ze zal dan "wegen" of "ik daar dan nog achter sta". Maar de vraag van een journalist of ze dan misschien opstapt, gaat haar "veel te snel".
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie) snapt de zorgen die zijn eigen partij heeft over Lelystad Airport. Hij wil daar een militaire vliegbasis in combinatie met een commerciële luchthaven. De BBB wil onder meer eerst dat PAS-melders worden gelegaliseerd. De bewindsman vindt die eis "reëel".
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) heeft voor aanvang van de ministerraad flink uitgehaald naar coalitiepartners VVD en NSC, die haar eerder deze week verweten dat zij nog weinig resultaten heeft laten zien. Zij zei dat NSC "leeft in een papieren werkelijkheid" en dat de VVD na meer dan tien jaar in de regering "een veel te grote broek aantrekt" over migratie.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber geeft toe dat het effect van haar strenge asielwetten op het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt "niet met wetenschappelijke zekerheid te voorspellen" is. Dat verandert volgens de PVV-bewindsvrouw niet als hier extra onderzoek naar wordt gedaan, schrijft ze in de antwoorden op ruim 700 vragen van Kamerleden.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) blijft bij haar voornemen om de vergunningverlening aan met name kleinere (boeren)bedrijven makkelijker te maken door de drempel voor het meetellen van stikstofuitstoot te verhogen. De bewindsvrouw denkt nog altijd dit goed te kunnen onderbouwen, ook nu de Raad van State daar in zijn rol als overheidsadviseur grote twijfels over heeft uitgesproken.
12 uur geleden