Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte verdedigt investeringskorting tegenover kritische oppositie

Rutte verdedigt investeringskorting tegenover kritische oppositie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden investeringsaftrek voor bedrijven is belangrijk voor het behouden en creëren van banen in crisistijd. Dat zegt premier Mark Rutte tegen kritische oppositiepartijen, die zich afvragen waarom bedrijven de korting van 2 miljard euro krijgen.

Het linkse blok van GroenLinks, SP en de PvdA reageerde op de eerste dag van het marathondebat over de kabinetsplannen voor volgend jaar al verontwaardigd dat er geen onderbouwing voor de maatregel ligt. Volgens de partijen lijkt de korting verdacht veel op omstreden maatregelen waar het kabinet eerder van af zag: het afschaffen van de dividendbelasting en het verlagen van de winstbelasting. Bovendien zijn zij bang dat er veel misbruik wordt gemaakt van de regeling.

De Kamer krijgt het uitgewerkte plan begin oktober te zien, dus Rutte moest de partijen de onderbouwing verschuldigd blijven. Wel legde hij uit waarom hij gelooft in de regeling: de korting is belangrijk voor het creëren van banen door investeringen van bedrijven. De investeringen van het bedrijfsleven bedragen normaal gesproken zo'n 100 miljard euro. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van de investeringen. Dat de overheid investeringen naar voren haalt is een "druppel op de gloeiende plaat".

Nieuwe banen

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de bedrijfsinvesteringen in 2020 met 9 procent dalen. Door met de aftrek bedrijven te stimuleren toch te investeren, kunnen de productiecapaciteit worden uitgebreid, nieuwe markten worden aangeboord en economische groei worden gerealiseerd, zegt Rutte. Dat leidt allemaal tot nieuwe banen, hoewel hij niet weet wat het precieze effect zal zijn. "Bij fiscale maatregelen kun je nooit precies zeggen hoeveel banen dat wel of niet oplevert."

SP-leider Lilian Marijnissen kaatste terug dat Rutte het afschaffen van de dividendbelasting ook altijd verdedigde met het argument dat de maatregel banen zou opleveren. PvdA'er Lodewijk Asscher wijst op de fraudegevoeligheid van de regeling. Het CPB vergelijkt de investeringsaftrek met de Wet Investeringsrekening uit de jaren '80, die "vanwege een te hoge mate van oneigenlijk gebruik" jaren later werd afgeschaft, benadrukt de sociaaldemocraat.

Rutte houdt vol dat de maatregel juist past in crisistijd. Veel bedrijven overwegen bijvoorbeeld te investeren in een nieuwe productielijn, maar zien er van af in tijden van grote onzekerheid. "Je hoopt dan met deze pot mensen te stimuleren om te zeggen: doe het nou wel."

Meer uit Politiek

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

DEN HAAG (ANP) - De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt. Ze wilden ook niet zeggen of er namen van Nederlandse politici bekend zijn.

1 uur geleden
Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt. "Maar uiteraard zal Nederland doen wat nodig is."

1 uur geleden
Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

2 uur geleden
Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici. Parlementariërs willen ook dat het kabinet vrijdag, maar het liefst donderdag al, een brief stuurt waarin wordt verteld of de berichtgeving hierover in de media klopt.

2 uur geleden
Baudet zegt sorry, maar ontkent bedreiging van Klaver in Kamer

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft in een video op X zijn excuses aangeboden voor de taal die hij richting Groenlinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft gebruikt, maar ontkent dat het om een bedreiging ging. "De parlementaire omgangsvormen zijn anders. En die moeten we ook honoreren. En het is geen goed voorbeeld voor Nederland."

3 uur geleden
Partijleiders laken gedrag Baudet, hij 'moet normaal doen'

DEN HAAG (ANP) - "Hij moet normaal doen", zei BBB-leider Caroline van der Plas over Thierry Baudet (FVD), donderdagochtend voorafgaand aan een nieuwe gespreksronde in de formatie. De formerende partijen reageerden op de melding van Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma dat Baudet Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag zou hebben bedreigd in de plenaire zaal, na afloop van een debat.

3 uur geleden
Klaver kreeg onlinebedreigingen na bedreiging door Baudet

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft onlinebedreigingen binnengekregen nadat hij woensdagmiddag door FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet was bedreigd in de Tweede Kamer. Klaver zei donderdag dat hij excuses van Baudet op prijs zou stellen en dat Baudet aan zijn achterban duidelijk moet maken dat "meningsverschillen oplossen met geweld nooit een oplossing is".

3 uur geleden