Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte verdedigt investeringskorting tegenover kritische oppositie

Rutte verdedigt investeringskorting tegenover kritische oppositie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden investeringsaftrek voor bedrijven is belangrijk voor het behouden en creëren van banen in crisistijd. Dat zegt premier Mark Rutte tegen kritische oppositiepartijen, die zich afvragen waarom bedrijven de korting van 2 miljard euro krijgen.

Het linkse blok van GroenLinks, SP en de PvdA reageerde op de eerste dag van het marathondebat over de kabinetsplannen voor volgend jaar al verontwaardigd dat er geen onderbouwing voor de maatregel ligt. Volgens de partijen lijkt de korting verdacht veel op omstreden maatregelen waar het kabinet eerder van af zag: het afschaffen van de dividendbelasting en het verlagen van de winstbelasting. Bovendien zijn zij bang dat er veel misbruik wordt gemaakt van de regeling.

De Kamer krijgt het uitgewerkte plan begin oktober te zien, dus Rutte moest de partijen de onderbouwing verschuldigd blijven. Wel legde hij uit waarom hij gelooft in de regeling: de korting is belangrijk voor het creëren van banen door investeringen van bedrijven. De investeringen van het bedrijfsleven bedragen normaal gesproken zo'n 100 miljard euro. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van de investeringen. Dat de overheid investeringen naar voren haalt is een "druppel op de gloeiende plaat".

Nieuwe banen

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de bedrijfsinvesteringen in 2020 met 9 procent dalen. Door met de aftrek bedrijven te stimuleren toch te investeren, kunnen de productiecapaciteit worden uitgebreid, nieuwe markten worden aangeboord en economische groei worden gerealiseerd, zegt Rutte. Dat leidt allemaal tot nieuwe banen, hoewel hij niet weet wat het precieze effect zal zijn. "Bij fiscale maatregelen kun je nooit precies zeggen hoeveel banen dat wel of niet oplevert."

SP-leider Lilian Marijnissen kaatste terug dat Rutte het afschaffen van de dividendbelasting ook altijd verdedigde met het argument dat de maatregel banen zou opleveren. PvdA'er Lodewijk Asscher wijst op de fraudegevoeligheid van de regeling. Het CPB vergelijkt de investeringsaftrek met de Wet Investeringsrekening uit de jaren '80, die "vanwege een te hoge mate van oneigenlijk gebruik" jaren later werd afgeschaft, benadrukt de sociaaldemocraat.

Rutte houdt vol dat de maatregel juist past in crisistijd. Veel bedrijven overwegen bijvoorbeeld te investeren in een nieuwe productielijn, maar zien er van af in tijden van grote onzekerheid. "Je hoopt dan met deze pot mensen te stimuleren om te zeggen: doe het nou wel."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Minister kan dumpvlucht naar risicogebied niet verbieden

DEN HAAG (ANP) - Vluchten tegen extreem lage prijzen naar gebieden die wegens het coronavirus op oranje staan, kunnen niet verboden worden. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen juridisch advies over deze kwestie gevraagd, maar er zijn geen gronden om de vluchten te verbieden.

4 uur geleden
Kabinet: te veel nadelen aan verder uitstel verhuizing Kamer

DEN HAAG (ANP) - Hoewel wordt onderzocht hoe het tijdelijke Tweede Kamergebouw meer 'coronaproof' kan worden gemaakt, gaat de verhuizing komende zomer gewoon door. Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops ziet te veel nadelen als de verhuizing toch weer wordt uitgesteld.

6 uur geleden
Gebruik softdrugs kan buiten van 20.00-07.00 uur worden beboet

DEN HAAG (ANP) - Het is al mogelijk om op te treden tegen het gebruik van softdrugs in de buitenruimte. Daarvoor is geen nieuwe wet- of regelgeving nodig. Dat laat Ferd Grapperhaus weten aan de Tweede Kamer. Een verbod tussen 20.00 en 07.00 uur was een van de voorgestelde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

1 dag geleden
Burgemeesters kijken vooruit naar feestdagen in coronatijd

UTRECHT (ANP) - De burgemeesters van het Veiligheidsberaad blikken maandagavond in hun vergadering alvast vooruit naar de feestdagen. Ook gaan de bestuurders van de 25 veiligheidsregio's het hebben onder meer over twijfelgevallen in de handhaving van de nieuwste maatregelen. De meeste maatregelen zijn helder, legde een woordvoerster uit, maar er zijn altijd puntjes waarover discussie is. Zo was eerder niet helemaal duidelijk of je de restaurants op golfbanen moet scharen onder horeca of sportkantines.

1 dag geleden
Henk Krol wil door in de politiek na vertrek uit eigen partij

DEN HAAG (ANP) - Henk Krol gaat de verkiezingen in met zijn eigen partij, nadat hij uit de Partij door de Toekomst is gestapt. Krol bevestigt een bericht van RTL Nieuws hierover. Krol liet zondag weten de partij te verlaten die hij in mei van dit jaar zelf oprichtte.

2 dagen geleden
Na vertrek van Krol wil oud-FVD'er Otten door met nieuw boegbeeld

DEN HAAG (ANP) - Henk Otten wil na het vertrek van Henk Krol uit de Partij voor de Toekomst door in de politiek. Na een "turbulente tijd" richt hij zich met de partij op de verkiezingen. Hij gaat op zoek naar een nieuwe leider, maar wil daar wel de tijd voor nemen.

2 dagen geleden
Rutte: situatie rond vakantie koning 'fout, vervelend en ernstig'

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft een "fout" gemaakt door verkeerd in te schatten of het verstandig was voor de koning en zijn gezin om de herfstvakantie in Griekenland door te brengen. Ook had hij dat besluit later in de week opnieuw moeten wegen, toen de besmettingen opliepen en het kabinet ingrijpende maatregelen aankondigde. Dat zegt Rutte zelf voorafgaand aan corona-overleg met ministers en deskundigen op het Catshuis.

2 dagen geleden