Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte verdedigt investeringskorting tegenover kritische oppositie

Rutte verdedigt investeringskorting tegenover kritische oppositie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden investeringsaftrek voor bedrijven is belangrijk voor het behouden en creëren van banen in crisistijd. Dat zegt premier Mark Rutte tegen kritische oppositiepartijen, die zich afvragen waarom bedrijven de korting van 2 miljard euro krijgen.

Het linkse blok van GroenLinks, SP en de PvdA reageerde op de eerste dag van het marathondebat over de kabinetsplannen voor volgend jaar al verontwaardigd dat er geen onderbouwing voor de maatregel ligt. Volgens de partijen lijkt de korting verdacht veel op omstreden maatregelen waar het kabinet eerder van af zag: het afschaffen van de dividendbelasting en het verlagen van de winstbelasting. Bovendien zijn zij bang dat er veel misbruik wordt gemaakt van de regeling.

De Kamer krijgt het uitgewerkte plan begin oktober te zien, dus Rutte moest de partijen de onderbouwing verschuldigd blijven. Wel legde hij uit waarom hij gelooft in de regeling: de korting is belangrijk voor het creëren van banen door investeringen van bedrijven. De investeringen van het bedrijfsleven bedragen normaal gesproken zo'n 100 miljard euro. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van de investeringen. Dat de overheid investeringen naar voren haalt is een "druppel op de gloeiende plaat".

Nieuwe banen

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de bedrijfsinvesteringen in 2020 met 9 procent dalen. Door met de aftrek bedrijven te stimuleren toch te investeren, kunnen de productiecapaciteit worden uitgebreid, nieuwe markten worden aangeboord en economische groei worden gerealiseerd, zegt Rutte. Dat leidt allemaal tot nieuwe banen, hoewel hij niet weet wat het precieze effect zal zijn. "Bij fiscale maatregelen kun je nooit precies zeggen hoeveel banen dat wel of niet oplevert."

SP-leider Lilian Marijnissen kaatste terug dat Rutte het afschaffen van de dividendbelasting ook altijd verdedigde met het argument dat de maatregel banen zou opleveren. PvdA'er Lodewijk Asscher wijst op de fraudegevoeligheid van de regeling. Het CPB vergelijkt de investeringsaftrek met de Wet Investeringsrekening uit de jaren '80, die "vanwege een te hoge mate van oneigenlijk gebruik" jaren later werd afgeschaft, benadrukt de sociaaldemocraat.

Rutte houdt vol dat de maatregel juist past in crisistijd. Veel bedrijven overwegen bijvoorbeeld te investeren in een nieuwe productielijn, maar zien er van af in tijden van grote onzekerheid. "Je hoopt dan met deze pot mensen te stimuleren om te zeggen: doe het nou wel."

Meer uit Politiek

Verkenner Plasterk praat maandag met leiders PVV, BBB, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint maandag aan zijn tweede gespreksronde en ontvangt de politieke leiders van PVV, BBB, VVD en NSC. Dat zijn de vier partijen die PVV-voorman Geert Wilders het liefst in een coalitie ziet. Hij schuift als eerste aan, om 11.00 uur. De dag wordt afgesloten met een gesprek met Pieter Omtzigt (NSC) om 15.00 uur. Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

18 uur geleden
Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

1 dag geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

1 dag geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

1 dag geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

2 dagen geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

2 dagen geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

2 dagen geleden