Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: stroperige regionale maatregelen beperken schade economie

Rutte: stroperige regionale maatregelen beperken schade economie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet sluit landelijke maatregelen niet uit, maar de coronaregels worden voorlopig vooral per regio aangescherpt. Premier Mark Rutte houdt vast aan dat beleid. Landelijke maatregelen komen minder snel tot stand, maar zijn schadelijker voor de economie, aldus de minister-president.

"Ja, het is waar dat dit iets stroperiger is", gaf Rutte toe in zijn persconferentie na de ministerraad. Daarin kondigde hij voor acht nieuwe regio's maatregelen aan, na uitvoerig overleg met de verantwoordelijke burgemeesters. Dat betekent dat 14 van de 25 veiligheidsregio's op 'zorgelijk' staan.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei donderdag dat het kabinet de regionale benadering beter kan laten varen, nu de extra maatregelen voor zoveel plekken gelden. Hij pleit voor een terugkeer van "botte algemene maatregelen".

Niets uitgesloten

Maar een landelijke aanscherping van de maatregelen treft de economie veel harder, kaatste Rutte terug. "Dan neem je landelijke maatregelen ongeacht wat de situatie is in een bepaalde regio." De restaurants, cafés en andere bedrijven in regio's waar het aantal besmettingen laag blijft, worden dan ook geraakt door de regels. Voorlopig wil hij dus nog niet beginnen aan landelijke maatregelen, maar "alle opties staan open. We sluiten niets uit".

Het kabinet probeert naar zijn zeggen maatregelen te treffen die "maximaal effectief zijn" en tegelijkertijd de schade te beperken. "Maar de schade neemt wel verder toe, aan de economie en aan banen en aan mooie bedrijven als het door ons gedrag nodig is om toch meer maatregelen te nemen. Dat hebben we zelf in de hand."

Een ander nadeel van de regionale besluitvorming is dat mensen hun evenement bijvoorbeeld naar een regio verplaatsen waar het risico minder groot is, en waar minder strenge maatregelen gelden. "Je zult altijd iets van een waterbedeffect hebben als je regionaal werkt", zegt Rutte. "Maar de oproep aan mensen is dan ook: doe dat nou niet." Iedereen moet zijn eigen bijdrage aan de bestrijding van het virus leveren, zei Rutte. "Jouw bijdrage is dan om niet je huwelijk te verhuizen."

Meer uit Binnenland

Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

19 minuten geleden
Politie: te weinig oog voor humanitaire situatie Ter Apel in 2022

GRONINGEN (ANP) - De politie erkent dat het in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te veel gefocust was op de veiligheid en te weinig oog had voor de humanitaire situatie van asielzoekers daar. Dat laat politiechef Noord-Nederland Martin Sitalsing weten na publicatie van het kritische rapport van de Nationale ombudsman over het optreden van de overheid destijds.

1 uur geleden
Dijkstra bezorgd over groep die donorregister niet zelf invult

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra vindt het zorgelijk dat een kwart van de volwassenen het donorregister nog niet zelf heeft ingevuld. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot verwarring als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

1 uur geleden
Kaagbaan op Schiphol weer open na wekenlang onderhoud

SCHIPHOL (ANP) - De Kaagbaan op Schiphol, een van de meest gebruikte start- en landingsbanen van de luchthaven, gaat donderdag om 19.00 uur weer open voor vliegverkeer. De baan was sinds 19 februari dag en nacht afgesloten in verband met onderhoudswerkzaamheden. Het was al de verwachting dat de Kaagbaan donderdagavond weer in gebruik zou worden genomen. Volgens Schiphol had de hoeveelheid regen van de afgelopen periode weliswaar "impact" op de planning, maar is die planning uiteindelijk wel gehaald.

1 uur geleden
Avondspits beduidend drukker door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - De avondspits is donderdag "beduidend drukker dan normaal", laat een woordvoerster van de ANWB weten. Met ruim 500 kilometer file is het "behoorlijk druk" op de Nederlandse wegen. Eerder deze week zei de verkeersdienst al donderdag en vrijdag een flinke avondspits te verwachten door de meivakantie die dan voor veel mensen begint.

2 uur geleden
Overijssel trekt bemestingsverbod door om PAS-melders te helpen

ZWOLLE (ANP) - Overijssel heeft het bemestingsverbod voor provinciale landbouwgronden nu al weer met een jaar verlengd. Ook in 2025 mogen boeren die grond van de provincie in erfpacht hebben daar geen mest op uitrijden. Het provinciebestuur creëert zo stikstofruimte, bedoeld om de zogeheten PAS-melders te helpen.

2 uur geleden
Nederlandse mariniers gewond bij parachutesprong in België

BRUSSEL (ANP) - Twee Nederlandse mariniers zijn donderdag gewond geraakt tijdens hun parachutesprong in België. Eén militair raakte gewond geraakt toen hij met zijn parachute verstrengeld raakte met die van een collega, meldt Defensie. De gewonde militair is naar het ziekenhuis gebracht; de ander was niet gewond. Een andere marinier liep lichte verwondingen toen hij verkeerd terechtkwam bij zijn landing. Defensie wil niks kwijt over de verwondingen, maar stelt dat de betrokkenen goed aanspreekbaar zijn.

2 uur geleden