Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: stroperige regionale maatregelen beperken schade economie

Rutte: stroperige regionale maatregelen beperken schade economie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet sluit landelijke maatregelen niet uit, maar de coronaregels worden voorlopig vooral per regio aangescherpt. Premier Mark Rutte houdt vast aan dat beleid. Landelijke maatregelen komen minder snel tot stand, maar zijn schadelijker voor de economie, aldus de minister-president.

"Ja, het is waar dat dit iets stroperiger is", gaf Rutte toe in zijn persconferentie na de ministerraad. Daarin kondigde hij voor acht nieuwe regio's maatregelen aan, na uitvoerig overleg met de verantwoordelijke burgemeesters. Dat betekent dat 14 van de 25 veiligheidsregio's op 'zorgelijk' staan.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei donderdag dat het kabinet de regionale benadering beter kan laten varen, nu de extra maatregelen voor zoveel plekken gelden. Hij pleit voor een terugkeer van "botte algemene maatregelen".

Niets uitgesloten

Maar een landelijke aanscherping van de maatregelen treft de economie veel harder, kaatste Rutte terug. "Dan neem je landelijke maatregelen ongeacht wat de situatie is in een bepaalde regio." De restaurants, cafés en andere bedrijven in regio's waar het aantal besmettingen laag blijft, worden dan ook geraakt door de regels. Voorlopig wil hij dus nog niet beginnen aan landelijke maatregelen, maar "alle opties staan open. We sluiten niets uit".

Het kabinet probeert naar zijn zeggen maatregelen te treffen die "maximaal effectief zijn" en tegelijkertijd de schade te beperken. "Maar de schade neemt wel verder toe, aan de economie en aan banen en aan mooie bedrijven als het door ons gedrag nodig is om toch meer maatregelen te nemen. Dat hebben we zelf in de hand."

Een ander nadeel van de regionale besluitvorming is dat mensen hun evenement bijvoorbeeld naar een regio verplaatsen waar het risico minder groot is, en waar minder strenge maatregelen gelden. "Je zult altijd iets van een waterbedeffect hebben als je regionaal werkt", zegt Rutte. "Maar de oproep aan mensen is dan ook: doe dat nou niet." Iedereen moet zijn eigen bijdrage aan de bestrijding van het virus leveren, zei Rutte. "Jouw bijdrage is dan om niet je huwelijk te verhuizen."

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden