Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: stroperige regionale maatregelen beperken schade economie

Rutte: stroperige regionale maatregelen beperken schade economie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet sluit landelijke maatregelen niet uit, maar de coronaregels worden voorlopig vooral per regio aangescherpt. Premier Mark Rutte houdt vast aan dat beleid. Landelijke maatregelen komen minder snel tot stand, maar zijn schadelijker voor de economie, aldus de minister-president.

"Ja, het is waar dat dit iets stroperiger is", gaf Rutte toe in zijn persconferentie na de ministerraad. Daarin kondigde hij voor acht nieuwe regio's maatregelen aan, na uitvoerig overleg met de verantwoordelijke burgemeesters. Dat betekent dat 14 van de 25 veiligheidsregio's op 'zorgelijk' staan.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei donderdag dat het kabinet de regionale benadering beter kan laten varen, nu de extra maatregelen voor zoveel plekken gelden. Hij pleit voor een terugkeer van "botte algemene maatregelen".

Niets uitgesloten

Maar een landelijke aanscherping van de maatregelen treft de economie veel harder, kaatste Rutte terug. "Dan neem je landelijke maatregelen ongeacht wat de situatie is in een bepaalde regio." De restaurants, cafés en andere bedrijven in regio's waar het aantal besmettingen laag blijft, worden dan ook geraakt door de regels. Voorlopig wil hij dus nog niet beginnen aan landelijke maatregelen, maar "alle opties staan open. We sluiten niets uit".

Het kabinet probeert naar zijn zeggen maatregelen te treffen die "maximaal effectief zijn" en tegelijkertijd de schade te beperken. "Maar de schade neemt wel verder toe, aan de economie en aan banen en aan mooie bedrijven als het door ons gedrag nodig is om toch meer maatregelen te nemen. Dat hebben we zelf in de hand."

Een ander nadeel van de regionale besluitvorming is dat mensen hun evenement bijvoorbeeld naar een regio verplaatsen waar het risico minder groot is, en waar minder strenge maatregelen gelden. "Je zult altijd iets van een waterbedeffect hebben als je regionaal werkt", zegt Rutte. "Maar de oproep aan mensen is dan ook: doe dat nou niet." Iedereen moet zijn eigen bijdrage aan de bestrijding van het virus leveren, zei Rutte. "Jouw bijdrage is dan om niet je huwelijk te verhuizen."

Meer uit Binnenland

Eichelsheim: Europa moet snel meer munitie maken

DEN HAAG (ANP) - Europa moet sneller meer munitie produceren, zodat Oekraïne de strijd tegen Rusland kan volhouden. "De industrie moet echt een stap gaan zetten, willen we de hoeveelheden munitie produceren die nodig zijn. Anders verliest Oekraïne de wedstrijd", zegt Commandant der Strijdkrachten (CDS) Onno Eichelsheim in een interview met De Telegraaf.

1 uur geleden
COA meldt aantal asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maakt donderdagochtend na 09.00 uur bekend hoeveel asielzoekers er om middernacht aanwezig waren in het aanmeldcentrum in Ter Apel. De rechter bepaalde in januari dat er vanaf donderdag 22 februari nog maximaal 2000 asielzoekers in Ter Apel mogen verblijven.

1 uur geleden
Nijmegen herdenkt bombardement in 1944

NIJMEGEN (ANP) - Nijmegen herdenkt donderdag dat tachtig jaar geleden een bombardement het centrum van de stad verwoestte. Op 22 februari 1944 kwamen ongeveer achthonderd mensen om het leven en duizenden raakten gewond. Het bombardement werd uitgevoerd door Amerikaanse piloten, die dachten dat ze een ander doel zouden raken. Ook Arnhem en Enschede werden getroffen.

1 uur geleden
Advies: Nederlandse steun aan Oekraïne blijft onverminderd urgent

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse steun aan Oekraïne blijft "onverminderd noodzakelijk en urgent", zeker nu de westerse eensgezindheid wankel wordt. Tegelijk moet volgens de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), een belangrijk adviesorgaan van kabinet en parlement, de weerbaarheid van Nederland versterkt worden omdat de dreiging voor de veiligheid groter wordt.

5 uur geleden
Omgekomen slachtoffers brugongeval Lochem zijn Pool en Belg

LOCHEM (ANP) - De twee mensen die woensdag omkwamen door het brugongeval in Lochem, zijn een Pool en een Belg. De twee mannen waren er aan het werk. Dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie.

8 uur geleden
Strafrechtelijk onderzoek naar fataal brugongeluk Lochem gestart

LOCHEM (ANP) - Naar het dodelijke brugongeval in Lochem is een strafrechtelijk onderzoek gestart, dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Rechercheurs van de bijzondere opsporingsdienst van de arbeidsinspectie zijn woensdag begonnen met het onderzoek. Zij doen dit onder leiding van het Openbaar Ministerie.

9 uur geleden
Burgemeester Heerlen: bezoek koning kan helpen bij opknappen stad

HEERLEN (ANP) - Roel Wever, de burgemeester van Heerlen, gelooft dat het bezoek van koning Willem-Alexander aan Heerlen-Noord zeker kan bijdragen aan het opknappen van het stadsdeel. Dat zei hij woensdag na afloop van het bezoek, dat in het teken stond van het project Nationaal Programma Heerlen-Noord. Het stadsdeel heeft te maken met armoede en gezondheids- en criminaliteitsproblemen, iets wat met het project flink wordt aangepakt.

9 uur geleden