
Rutte: stroperige regionale maatregelen beperken schade economie
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet sluit landelijke maatregelen niet uit, maar de coronaregels worden voorlopig vooral per regio aangescherpt. Premier Mark Rutte houdt vast aan dat beleid. Landelijke maatregelen komen minder snel tot stand, maar zijn schadelijker voor de economie, aldus de minister-president.
"Ja, het is waar dat dit iets stroperiger is", gaf Rutte toe in zijn persconferentie na de ministerraad. Daarin kondigde hij voor acht nieuwe regio's maatregelen aan, na uitvoerig overleg met de verantwoordelijke burgemeesters. Dat betekent dat 14 van de 25 veiligheidsregio's op 'zorgelijk' staan.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei donderdag dat het kabinet de regionale benadering beter kan laten varen, nu de extra maatregelen voor zoveel plekken gelden. Hij pleit voor een terugkeer van "botte algemene maatregelen".
Niets uitgesloten
Maar een landelijke aanscherping van de maatregelen treft de economie veel harder, kaatste Rutte terug. "Dan neem je landelijke maatregelen ongeacht wat de situatie is in een bepaalde regio." De restaurants, cafés en andere bedrijven in regio's waar het aantal besmettingen laag blijft, worden dan ook geraakt door de regels. Voorlopig wil hij dus nog niet beginnen aan landelijke maatregelen, maar "alle opties staan open. We sluiten niets uit".
Het kabinet probeert naar zijn zeggen maatregelen te treffen die "maximaal effectief zijn" en tegelijkertijd de schade te beperken. "Maar de schade neemt wel verder toe, aan de economie en aan banen en aan mooie bedrijven als het door ons gedrag nodig is om toch meer maatregelen te nemen. Dat hebben we zelf in de hand."
Een ander nadeel van de regionale besluitvorming is dat mensen hun evenement bijvoorbeeld naar een regio verplaatsen waar het risico minder groot is, en waar minder strenge maatregelen gelden. "Je zult altijd iets van een waterbedeffect hebben als je regionaal werkt", zegt Rutte. "Maar de oproep aan mensen is dan ook: doe dat nou niet." Iedereen moet zijn eigen bijdrage aan de bestrijding van het virus leveren, zei Rutte. "Jouw bijdrage is dan om niet je huwelijk te verhuizen."
Meer uit Binnenland
LEEUWARDEN (ANP) - Dat de kroongetuige in de zaak rond de Marumse zwembadmoord het Openbaar Ministerie en de rechter kon misleiden, komt onder meer door "onvoldoende adequate informatieoverdracht" en een gebrek aan kennis bij het OM. Dat oordeelt een onderzoekscommissie die werd ingesteld door het College van procureurs-generaal, nadat het hof zich vorig jaar in zijn arrest kritisch had uitgelaten over het kroongetuigetraject in de zaak.
57 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim driehonderd mensen hebben donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de Holocaust herdacht. Ze deden dat op Jom Hasjoa, de dag waarop joden over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur herdenken.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat mensen niet meer voor één nacht verplaatsen naar een opvangplek zodra het te vol is bij het aanmeldterrein in Ter Apel. Deze noodnachtopvang, hoofdzakelijk in gemeenten rondom de Groningse plaats, bood vaak aan zo'n tweehonderd mensen een bed. De opvangmogelijkheid verdwijnt per 15 mei, aldus het COA.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Raad van Discipline Amsterdam heeft donderdag het verzoek van de Amsterdamse deken toegewezen om Vito Shukrula te schorsen als advocaat. De schorsing gaat onmiddellijk in en duurt voor onbepaalde tijd, meldt de Amsterdamse Orde van Advocaten.
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en docenten op universiteiten en hogescholen zijn van plan op 10 juni weer een landelijke actiedag te houden tegen bezuinigingen die het kabinet doorvoert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft die datum donderdag aangekondigd, op de twaalfde en laatste dag van een estafettestaking in studentensteden. De vorm van het protest en de locatie zijn nog niet bekend.
15 uur geleden