Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte steunt De Hoop in het Fries na bekritiseerde opmerking VI

Rutte steunt De Hoop in het Fries na bekritiseerde opmerking VI

DEN HAAG (ANP) - "Goeie reaksje, Habtamu de Hoop", schrijft demissionair premier Mark Rutte woensdag op X. Onder zijn bericht deelt hij de reactie van GroenLinks-Kamerlid Habtamu de Hoop, die op zijn beurt inging op de racisme-rel die is ontstaan door de opmerking van televisiecommentator Johan Derksen in VI over De Hoop.

Volgens Derksen had De Hoop niet het recht over plannen rondom de Friese taal te spreken, omdat hij niet in Friesland geboren is. De Hoop is in Ethiopië geboren en is geadopteerd. "Hij is toch geen Fries, kom op zeg. Ik ben toch ook geen Surinamer?" De Hoop noemde dat in het Fries "flauwekul" - "Ik ben opgegroeid op een boerderij in Wommels". Knoop dat in je oren, tweet Rutte richting Derksen: "En Johan, knoop dit yn dyn earen!"

Steunbetuigingen aan De Hoop blijven via X binnenstromen. "Dit is het normaliseren van racisme", schrijft ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder bijvoorbeeld. Volt-leider Dassen, over De Hoops reactie: "Bam! Zo is het." PvdA-GroenLinks-leider Frans Timmermans: "Een oproep aan wie zich aangesproken voelt: stop dit racisme en behandel de ander gewoon met respect."

Talpa Network was woensdag de hele dag onbereikbaar om te reageren op de boze commentaren. Ook medepresentatoren Wilfred Genee en René van der Gijp gaven geen reactie. Derksen zelf was voor het ANP ook onbereikbaar voor commentaar. Tegen het AD zei hij woensdag de kritiek overdreven te vinden. "Het interesseert me niets en ik aanvaard alle consequenties", aldus Derksen tegen het AD. Hij vindt zelf dat zijn opmerking "niets met racisme te maken heeft".

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

3 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

6 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

7 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

8 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

8 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

8 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

9 uur geleden