Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte steunt De Hoop in het Fries na bekritiseerde opmerking VI

Rutte steunt De Hoop in het Fries na bekritiseerde opmerking VI

DEN HAAG (ANP) - "Goeie reaksje, Habtamu de Hoop", schrijft demissionair premier Mark Rutte woensdag op X. Onder zijn bericht deelt hij de reactie van GroenLinks-Kamerlid Habtamu de Hoop, die op zijn beurt inging op de racisme-rel die is ontstaan door de opmerking van televisiecommentator Johan Derksen in VI over De Hoop.

Volgens Derksen had De Hoop niet het recht over plannen rondom de Friese taal te spreken, omdat hij niet in Friesland geboren is. De Hoop is in Ethiopië geboren en is geadopteerd. "Hij is toch geen Fries, kom op zeg. Ik ben toch ook geen Surinamer?" De Hoop noemde dat in het Fries "flauwekul" - "Ik ben opgegroeid op een boerderij in Wommels". Knoop dat in je oren, tweet Rutte richting Derksen: "En Johan, knoop dit yn dyn earen!"

Steunbetuigingen aan De Hoop blijven via X binnenstromen. "Dit is het normaliseren van racisme", schrijft ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder bijvoorbeeld. Volt-leider Dassen, over De Hoops reactie: "Bam! Zo is het." PvdA-GroenLinks-leider Frans Timmermans: "Een oproep aan wie zich aangesproken voelt: stop dit racisme en behandel de ander gewoon met respect."

Talpa Network was woensdag de hele dag onbereikbaar om te reageren op de boze commentaren. Ook medepresentatoren Wilfred Genee en René van der Gijp gaven geen reactie. Derksen zelf was voor het ANP ook onbereikbaar voor commentaar. Tegen het AD zei hij woensdag de kritiek overdreven te vinden. "Het interesseert me niets en ik aanvaard alle consequenties", aldus Derksen tegen het AD. Hij vindt zelf dat zijn opmerking "niets met racisme te maken heeft".

Meer uit Binnenland

Reizigersorganisatie vindt staking bij Arriva in Twente onnodig

DEN HAAG (ANP) - Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het "buitenproportioneel" en "betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt".

27 minuten geleden
CBS: minder natuur en bos in Nederland, meer plekken bebouwd

DEN HAAG (ANP) - De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, 277 vierkante kilometer. Dat is grond voor bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.

48 minuten geleden
Vorig jaar iets minder kinderen geboren dan jaar ervoor

DEN HAAG (ANP) - In Nederland zijn vorig jaar ruim 164.000 kinderen geboren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Dat zijn er iets minder dan het jaar ervoor; in 2022 werden iets meer 167.500 kinderen geboren.

1 uur geleden
OM seponeert aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangifte van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen mensen die zondag 10 maart bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam demonstreerden. "Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten", aldus het OM.

9 uur geleden
Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

DEN HAAG (ANP) - De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

11 uur geleden
Zorgwereld was stil bij actie tegen geweld

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Zorgmedewerkers hebben donderdagmiddag twee minuten het werk neergelegd en gezwegen uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had het initiatief voor de actie genomen nadat een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen overleed nadat zij was neergestoken.

12 uur geleden
Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

13 uur geleden