Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: situatie rond vakantie koning 'fout, vervelend en ernstig'

Rutte: situatie rond vakantie koning 'fout, vervelend en ernstig'

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft een "fout" gemaakt door verkeerd in te schatten of het verstandig was voor de koning en zijn gezin om de herfstvakantie in Griekenland door te brengen. Ook had hij dat besluit later in de week opnieuw moeten wegen, toen de besmettingen opliepen en het kabinet ingrijpende maatregelen aankondigde. Dat zegt Rutte zelf voorafgaand aan corona-overleg met ministers en deskundigen op het Catshuis.

Tegenover de Tweede Kamer trok Rutte ook al het boetekleed aan. Hij spreekt over een te laat besef dat de vakantie van de koning "niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen".

"Dat was fout", zegt Rutte. "Verschrikkelijk vervelend. En ernstig ook, omdat het laatste dat je wilt is dat er onduidelijkheid in Nederland is over het belang om regels na te leven."

Openbaar belang

Privéreizen van de koning vallen onder de 'persoonlijke levenssfeer', mits er genoeg rekening wordt gehouden met het "openbaar belang". Als daarover twijfel ontstaat, is het aan de premier om dit aan te kaarten bij de koning, legt Rutte uit. Hij neemt daar dan ook zijn verantwoordelijkheid voor. "Dat is de eenheid van de kroon", aldus de premier. De minister-president is verantwoordelijk voor het functioneren van de koning. Dat betekent ook dat hij niets kwijt wil over wanneer hij de reis met de koning heeft besproken. "Staatsrechtelijk kan ik daar niets over zeggen", aldus de premier.

Voor de hand ligt dat de vakantie ter sprake is gekomen in het gesprek dat Rutte elke maandag met koning Willem-Alexander voert. De premier geeft ook aan dat hij het besluit "later in de week" had moeten herzien, omdat de besmettingen bleven oplopen en het kabinet strenge maatregelen aankondigde.

De Jonge

Vicepremier Hugo de Jonge werd over de vakantie van de koning bevraagd, tijdens de wekelijkse persconferentie die hij vrijdag van Rutte overnam. De Jonge wist daar niets van, zei hij vrijdag. Dat klopt, zegt Rutte: "Het is ook niet gebruikelijk" om dat met de vicepremier te bespreken.

Tijdens de voorbereiding van de persconferentie, wat samen met de Rijksvoorlichtingsdienst gebeurt, is de kwestie wel "kort aan de orde geweest naar aanleiding van een tweet. Deze tweet leidde tot navraag en nader beraad", maar "als hij die persconferentie ingaat, is het op dat moment onduidelijk of die reis wel of niet doorgaat", zegt Rutte over zijn vicepremier.

Of de Rijksvoorlichtingsdienst De Jonge niet aan een antwoord had kunnen helpen, wil Rutte ook niet kwijt. De RVD valt net zo goed onder de eenheid van de kroon, aldus Rutte. Wel geeft hij toe dat hij pas achteraf - nadat er onrust was ontstaan over de vakantie - inzag dat de reis wel degelijk het 'openbaar belang' raakte.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

roboehlen 1 maand geleden
Wat een poppenkast, de een na de ander is fout bezig maar is wel streng naar de bevolking toe. Laat ze eerst zelf maar eens een goed voorbeeld geven voordat ze uitspraken doen die geloofwaardig over moeten komen.
pjer1 1 maand geleden
Ook Alex heeft een eigen verantwoordelijkheid

Meer uit Politiek

Baudet wint FVD-referendum met driekwart stemmen

DEN HAAG (ANP) - Thierry Baudet heeft het omstreden referendum over zijn positie gewonnen. Driekwart van de leden van Forum voor Democratie die hebben gestemd, geven aan dat ze hem als partijleider willen, meldt de partij op Twitter. De partij stelt dat ruim 80 procent van de leden zijn stem heeft uitgebracht. Het referendum verliep allesbehalve vlekkeloos en verschillende FVD-politici spraken zich er tegen uit.

13 uur geleden
Oud-fractieleider FVD Overijssel naar rechter over referendum

ZWOLLE (ANP) - Voormalig fractieleider van Forum voor Democratie (FVD) in Overijssel Johan Almekinders sleept het bestuur van de partij voor de rechter. Hij meent dat er sprake is van wanbestuur rond het referendum over het partijleiderschap van Thierry Baudet, meldt hij vrijdag.

20 uur geleden
Grapperhaus noemt bedreiging OMT-leden 'schandalig'

DEN HAAG (ANP) - Minister Ferd Grapperhaus vindt het "schandalig" dat leden van het Outbreak Management Team (OMT) worden bedreigd. Hij benadrukt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dit soort zaken goed in beeld heeft.

21 uur geleden
Brusselse FVD-fractie splitst zich af als leden Baudet kiezen

DEN HAAG (ANP) - De Brusselse Forum voor Democratie-fractie zal zich afsplitsen als leden van de partij Thierry Baudet toch als partijleider aanwijzen. "Als de ledenvergadering zegt: ’Hij moet blijven, hij is geweldig’ en ze steunen die richting van een charismatische beweging met hun Grote Leider, dan verklaren wij ons onafhankelijk", zegt Europarlementariër en fractievoorzitter Derk Jan Eppink tegen De Telegraaf.

2 dagen geleden
Ultimatum Statenleden: FVD-referendum Baudet moet van tafel

DEN HAAG (ANP) - Statenleden van Forum voor Democratie eisen dat het bestuur het referendum over partijboegbeeld Thierry Baudet intrekt. Drie leden van de Overijsselse fractie dreigen het bestuur aansprakelijk te stellen als het bestuur doorgaat met de ledenraadpleging over het partijleiderschap van Baudet. Het instrument van een "bindend referendum" en de functie van "partijleider" staan allebei niet in de regels van de partij, legt fractievoorzitter Johan Almekinders uit. "En de ledenregistratie is natuurlijk een chaos."

2 dagen geleden
Kamer kritisch op grondwetswijzigingen Ollongren

DEN HAAG (ANP) - Het is vooralsnog spannend of het kiesstelsel wordt vernieuwd. Voorgestelde grondwetswijzigingen van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) kregen woensdag kritiek tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Vooral kleine partijen maken zich zorgen.

2 dagen geleden
Leden D66 schudden top kandidatenlijst Tweede Kamer op

DEN HAAG (ANP) - De leden van D66 hebben de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen opgeschud. Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Financiën, verdwijnt uit de top-10. Hij stond op tien, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met plaats twaalf.

2 dagen geleden