Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: situatie rond vakantie koning 'fout, vervelend en ernstig'

Rutte: situatie rond vakantie koning 'fout, vervelend en ernstig'

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft een "fout" gemaakt door verkeerd in te schatten of het verstandig was voor de koning en zijn gezin om de herfstvakantie in Griekenland door te brengen. Ook had hij dat besluit later in de week opnieuw moeten wegen, toen de besmettingen opliepen en het kabinet ingrijpende maatregelen aankondigde. Dat zegt Rutte zelf voorafgaand aan corona-overleg met ministers en deskundigen op het Catshuis.

Tegenover de Tweede Kamer trok Rutte ook al het boetekleed aan. Hij spreekt over een te laat besef dat de vakantie van de koning "niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen".

"Dat was fout", zegt Rutte. "Verschrikkelijk vervelend. En ernstig ook, omdat het laatste dat je wilt is dat er onduidelijkheid in Nederland is over het belang om regels na te leven."

Openbaar belang

Privéreizen van de koning vallen onder de 'persoonlijke levenssfeer', mits er genoeg rekening wordt gehouden met het "openbaar belang". Als daarover twijfel ontstaat, is het aan de premier om dit aan te kaarten bij de koning, legt Rutte uit. Hij neemt daar dan ook zijn verantwoordelijkheid voor. "Dat is de eenheid van de kroon", aldus de premier. De minister-president is verantwoordelijk voor het functioneren van de koning. Dat betekent ook dat hij niets kwijt wil over wanneer hij de reis met de koning heeft besproken. "Staatsrechtelijk kan ik daar niets over zeggen", aldus de premier.

Voor de hand ligt dat de vakantie ter sprake is gekomen in het gesprek dat Rutte elke maandag met koning Willem-Alexander voert. De premier geeft ook aan dat hij het besluit "later in de week" had moeten herzien, omdat de besmettingen bleven oplopen en het kabinet strenge maatregelen aankondigde.

De Jonge

Vicepremier Hugo de Jonge werd over de vakantie van de koning bevraagd, tijdens de wekelijkse persconferentie die hij vrijdag van Rutte overnam. De Jonge wist daar niets van, zei hij vrijdag. Dat klopt, zegt Rutte: "Het is ook niet gebruikelijk" om dat met de vicepremier te bespreken.

Tijdens de voorbereiding van de persconferentie, wat samen met de Rijksvoorlichtingsdienst gebeurt, is de kwestie wel "kort aan de orde geweest naar aanleiding van een tweet. Deze tweet leidde tot navraag en nader beraad", maar "als hij die persconferentie ingaat, is het op dat moment onduidelijk of die reis wel of niet doorgaat", zegt Rutte over zijn vicepremier.

Of de Rijksvoorlichtingsdienst De Jonge niet aan een antwoord had kunnen helpen, wil Rutte ook niet kwijt. De RVD valt net zo goed onder de eenheid van de kroon, aldus Rutte. Wel geeft hij toe dat hij pas achteraf - nadat er onrust was ontstaan over de vakantie - inzag dat de reis wel degelijk het 'openbaar belang' raakte.

Meer uit Politiek

Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

9 uur geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

10 uur geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

11 uur geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

11 uur geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

12 uur geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

13 uur geleden