
Rutte praat volgende week op Catshuis over slavernijexcuses
DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte spreekt op 8 december met een aantal organisaties over de excuses van het kabinet voor het Nederlandse slavernijverleden. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van het AD.
Het plan is dat acht bewindspersonen, onder wie Mark Rutte zelf, op 19 december excuses aanbieden op verschillende plekken in de wereld. Een aantal organisaties die zich met het slavernijverleden bezighouden, is bezorgd over het plan. De timing, invulling en uitvoering roepen vragen op. De sessie op het Catshuis biedt Rutte gelegenheid om die te bespreken.
Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schrijft in een brief aan de Kamer dat het kabinet op 8 december "nader in gesprek" gaat met "betrokkenen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk, Suriname en Nederland". "Het kabinet wil hiermee tot een belangwekkende reactie komen die recht doet aan de betekenis en beleving van het slavernijverleden." Die reactie wordt op 19 december bekend.
Ruis op de lijn wegnemen
Joyce Sylvester, de voorzitter van de staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, zei eind november in Buitenhof dat ze hoopt dat Rutte voorafgaand aan die dag de "ruis op de lijn" kan wegnemen. Als de excuses niet aanvaard worden "bereik je nog niks".
Toch rijzen volgens Sylvester ook over de datum van het Catshuisoverleg vragen, zegt ze nu in het AD. Op 8 december worden ook de Decembermoorden in Suriname herdacht.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.
19 uur geleden