Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte over klimaatoproep Afrikaanse leiders: we horen jullie

Rutte over klimaatoproep Afrikaanse leiders: we horen jullie

ROTTERDAM (ANP) - Afrika staat "in de frontlinie van een klimaatnoodtoestand" die het niet heeft veroorzaakt en heeft meer internationale hulp nodig om die het hoofd te bieden. Die boodschap had premier Mark Rutte maandag voor diverse Afrikaanse regeringsleiders die naar Rotterdam waren gekomen om te praten over klimaatadaptatie. Met die term worden de maatregelen bedoeld die nodig zijn om de gevolgen van de opwarming van de aarde, van droogte tot overstromingsrisico's, binnen de perken te houden.

"Tegen onze Afrikaanse vrienden en partners zeg ik vandaag: we horen jullie oproep", zei Rutte, die alleen het slot bijwoonde. Andere westerse regeringsleiders lieten verstek gaan, tot grote teleurstelling van diverse Afrikaanse presidenten, Macky Sall van Senegal voorop. Ook Rutte erkende dat de opkomst "niet op het niveau was dat we graag hadden gezien", al namen wel diverse ministers deel.

Rutte wees erop dat vorig jaar op de klimaattop in Glasgow is afgesproken dat de financiering voor klimaatadaptatie moet worden verdubbeld. "Het waarmaken van deze belofte is nu onze grootste collectieve prioriteit." Landen erkennen hiermee dat ze de gevolgen van klimaatverandering niet meer geheel kunnen voorkomen en dat het ook nodig is om samenlevingen daarop aan te passen.

Meer investeren

De premier wees er nog eens op dat de Nederlandse regering de komende jaren meer zal investeren in vergroening én in klimaatadaptatie. Dat is al eerder zo afgesproken binnen de coalitie. Met nieuwe toezeggingen kwam Rutte niet naar Rotterdam. Ministers uit enkele andere landen deden dat wel. Zo trok Frankrijk 10 miljoen euro extra uit voor een speciaal fonds dat Afrikaanse landen helpt om bijvoorbeeld hun landbouw en infrastructuur klimaatbestendig te maken.

De hoop van Afrikaanse landen is dat het fonds uiteindelijk zal groeien tot een bedrag van zo'n 25 miljard euro aan investeringen, waarvan een fors deel uit de private sector zal moeten komen. Afrika wil zelf ongeveer de helft ophalen.

Timmermans

Eurocommissaris Frans Timmermans wees in zijn bijdrage op het "enorme potentieel" van energie uit zon en wind voor Afrika. Zijn toekomstbeeld is dat Afrikaanse landen die groene stroom deels gaan gebruiken om op grote schaal waterstof en ammoniak te produceren.

Tijdens een fotomoment voor het drijvende kantoor van het Global Center on Adaptation (GCA), waar de top was, grepen enkele klimaatactivisten hun moment. Ze zwaaiden met een Extinction Rebellion-vlag en riepen op tot "klimaatrechtvaardigheid". Enkele activisten die volgens de politie ergens stonden waar ze niet mochten staan, werden afgevoerd door agenten.

Wereldleiders spreken in november verder over klimaatverandering en -adaptatie in het Egyptische Sharm-el-Sheikh. Daar wordt de volgende VN-klimaattop gehouden, de COP27.

Meer uit Politiek

Joseph volhardt ondanks zoveelste kritiek: NSC-pensioenplan kan

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

2 uur geleden
Hilversumse wethouder die opstapte om Gaza-conflict terug op post

HILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.

2 uur geleden
Israëlische ambassadeur geschokt door oproep Halsema aan kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.

4 uur geleden
Noord-Holland verhoogt provinciale motorrijtuigenbelasting

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland verhoogt de provinciale motorrijtuigenbelasting volgend jaar met 4,7 procentpunt. Het dagelijks provinciebestuur heeft daartoe besloten om de inkomsten en (stijgende) uitgaven in evenwicht te brengen.

6 uur geleden
Minister Beljaarts hoopt alsnog geld te vinden voor AI-faciliteit

DEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts heeft goede hoop dat alsnog geld kan worden vrijgemaakt voor een AI-faciliteit waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen en testen. In een Kamerdebat over het concurrentievermogen van Europa zei de PVV-bewindsman "dat de vooruitzichten gunstig zijn".

7 uur geleden
MOB erkent noodzaak Binnenhofrenovatie, maar hekelt geitenpaadjes

DEN HAAG (ANP) - Dat het Binnenhof aan renovatie toe is, vindt ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. De organisatie is echter klaar met "geitenpaadjes" die de overheid volgens haar gebruikt om onder de eigen stikstofregels uit te komen. "Als het Rijk een loopje kan nemen met de wet, wordt van de rechtsstaat gevaarlijke satire gemaakt", stelde jurist Valentijn Wösten voor de rechtbank in Den Haag.

7 uur geleden
Halsema: kabinet moet Israël tot de orde roepen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in een toespraak in de gemeenteraad gezegd dat het kabinet Israël tot de orde moet roepen. "Het Nederlandse kabinet zegt een streep in het zand te trekken. Dat is enkel betekenisvol als het tot praktische daadkracht leidt: de Israëlische regering tot de orde wordt geroepen en vrede wordt afgedwongen."

8 uur geleden