Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte over 19 december: stilstaan bij slavernij vóór herdenkingsjaar

Rutte over 19 december: stilstaan bij slavernij vóór herdenkingsjaar

DEN HAAG (ANP) - 19 december is niet een willekeurig gekozen moment waarop het kabinet iets "betekenisvols" wil doen om stil te staan bij het slavernijverleden. Het kabinet reageert, naar verwachting met excuses, op de aanbevelingen van een dialooggroep die zich over de kwestie boog. "Het lijkt ons goed om dat te doen vóórdat het herdenkingsjaar aanvang neemt. Vandaar deze datum", zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn persconferentie na de ministerraad.

Eerder deze week sprak Rutte met collega-bewindspersonen en betrokken clubs over het herdenkingsjaar. Er is kritiek op de datum van 19 december: critici vinden dat het kabinet op 1 juli, op Keti Koti, excuses moet maken. Volgens bronnen zou dat 19 december door verschillende bewindslieden gebeuren.

Op 1 juli 2023 is het precies 150 geleden dat er daadwerkelijk een einde kwam aan slavernij binnen het Koninkrijk. Surinaamse organisaties spannen zelfs een kort geding aan om 19 december van tafel te halen als datum om de excuses aan te bieden. Maar Rutte benadrukt dat de Surinaamse samenleving een "rijkgeschakeerd verenigingsleven" kent, en dat hij niet op elke actie van alle groeperingen wil reageren.

Belang van 19 december

"Er komt een belangrijk jaar aan, 2023. Een herdenkingsjaar", erkent Rutte. Toch is ook "19 december van belang als betekenisvol moment, maar ook heel volgend jaar, zeker 1 juli". De premier viel in herhaling en zocht zichtbaar naar woorden tijdens zijn persconferentie. Niet alleen moest hij voorkomen per abuis de aanstaande excuses te bevestigen - deze zijn nog niet officieel aangekondigd - ook is de omgang met de "zwartste bladzijde uit onze gezamenlijke geschiedenis" een erg gevoelig onderwerp.

Rutte wilde het dan ook breder maken dan alleen 19 december. Het gaat niet om "één dag, het is een hele periode, die in ieder geval heel volgend jaar zal duren". En ook daarna is ruimte om stil te staan bij het slavernijverleden.

Meer uit Politiek

Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

13 uur geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

13 uur geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

13 uur geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken fraudedebat nogmaals

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben donderdag voor de tweede keer hetzelfde debat over de parlementaire enquête over doorgeslagen fraudebeleid onderbroken. Ze riepen "free, free Palestine" en "from the river to the sea" vanaf de publieke tribune, waar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire het debat volgen. Vervolgens heeft de beveiliging drie mensen uit de zaal verwijderd.

13 uur geleden
Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

DEN HAAG (ANP) - Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten. De bekostiging kan worden stopgezet als de school niet snel verbetering laat zien.

13 uur geleden
Aangifte en pandverbod voor pro-Palestijnse demonstranten Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Martin Bosma gaat aangifte doen tegen de pro-Palestijnse demonstranten die donderdagochtend actievoerden op de publieke tribune en in de centrale hal van de Tweede Kamer. Ze krijgen ook een pandverbod, laat de woordvoerder van Bosma desgevraagd weten. Het gaat volgens hem om in totaal vijftien actievoerders.

14 uur geleden
Commissievoorzitter: trage toeslagencompensatie voedt wantrouwen

DEN HAAG (ANP) - De stroperige en vastlopende compensatie van de tienduizenden gedupeerden in het toeslagenschandaal "leidt tot extra veel onvrede en wantrouwen". Dat heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen gezegd als voorzitter van de parlementaire-enquêtecommissie die het ontspoorde fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht.

15 uur geleden