Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: onverstandig om coronamaatregelen meteen los te laten

Rutte: onverstandig om coronamaatregelen meteen los te laten

DEN HAAG (ANP) - Het is "onverstandig" om alle coronamaatregelen nu al los te laten, vindt demissionair premier Mark Rutte. Hij reageert daarmee op een pleidooi van Geert Wilders tijdens een coronadebat. De PVV-leider vindt dat de vrijheidsbeperkende maatregelen meteen van tafel kunnen, omdat de meest kwetsbare mensen en ouderen inmiddels hun tweede inenting hebben gehad en daarmee overbelasting van de zorg is voorkomen.

Maar volgens Rutte is de druk op de zorg wel afgenomen maar is die nog steeds "gigantisch hoog". De druk moet nog verder omlaag om de uitgestelde zorg in te kunnen lopen. Bovendien loopt Nederland met de geplande versoepelingen al vooruit op andere Europese landen, terwijl de besmettingsgraad hier hoger is, zegt Rutte.

Wilders verwijt het kabinet de spelregels te hebben veranderd tijdens het spel. "Er is geen code zwart en die komt er ook niet meer. En het aantal opnamen van coronapatiënten op de intensive cares zal in juli nog maar vijftig zijn en in augustus tot nul zakken." Dus wacht niet met versoepelen tot september, totdat iedereen zijn tweede prik heeft gehad, zegt Wilders.

EK voetbal

De versoepelingen die zaterdag 5 juni ingaan, betekenen volgens Rutte al feitelijk het einde van de lockdown. En de volgende stap die op 30 juni zal worden gezet, is "erg ambitieus", zegt de premier. Hij beaamde dat er ook in het kabinet discussie is om de afschalingen iets naar voren te halen. "Als het sneller kan, doen we het sneller", zegde Rutte toe.

Ook oproepen van onder meer de PVV en BBB om mensen toe te staan het EK voetbal te kijken op grote schermen op terrassen, legde Rutte terzijde. Het kabinet vreest een aanzuigende werking van omstanders en belangstellenden, zodat de drukte te veel toeneemt en de 1,5 meter afstand niet meer wordt aangehouden. Het kabinet zal medio juni opnieuw kijken naar de situatie, wat al eerder was toegezegd.

Meer uit Binnenland

Jeugdzorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

DEN HAAG/ (ANP) - Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen "zinloze" verplaatsingen van kinderen in de asielopvang. Die veroorzaken in hun optiek "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", maar ze zouden ook een verspilling van arbeid, tijd en geld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere betrokken organisaties betekenen.

1 uur geleden
Complotdenker Micha Kat staat terecht voor opruiing en bedreiging

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) staat dinsdag terecht bij de rechtbank in Den Haag. Hij wordt onder meer verdacht van opruiing. Hij riep volgens het Openbaar Ministerie op tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen.

3 uur geleden
Relatief meer burgerhulpverleners reageren op hartstilstand

DEN HAAG (ANP) - Na "een grote opschoning" van het systeem voor reanimatie is het percentage burgerhulpverleners dat reageert wanneer er iemand in de buurt gereanimeerd moet worden, gestegen. Bij een melding van een hartstilstand reageert nu 85 procent van hen, tegenover 70 procent begin januari, meldt de Hartstichting.

7 uur geleden
Staat voor rechter om schadevergoeding na roof privédata bij GGD

DEN HAAG (ANP) - De Staat wordt voor de rechter gesleept, met als doel dat die wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding na een grote roof van privégegevens uit de computersystemen van de GGD'en. Stichting ICAM, de organisatie achter een massaclaim, overhandigt dinsdag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD'en, veiligheidsregio's en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam

7 uur geleden
Sanquin bedankt overleden PSV-perschef voor inzet bloeddonatie

AMSTERDAM (ANP) - Bloedbank Sanquin prijst de overleden perschef van PSV Thijs Slegers voor zijn hulp bij het werven van bloeddonors. "Hij vroeg aandacht voor donorschap, in de wetenschap dat hij zelf niet lang meer te leven had. Zo heeft hij Nederland in beweging gebracht", aldus Sanquin.

12 uur geleden
ProRail: dinsdag mogelijk meer duidelijk over treinverkeer Brabant

ESCH (ANP) - ProRail verwacht dinsdagmiddag meer duidelijkheid te kunnen geven over hervatting van het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel. Daar rijden dan inmiddels een week geen treinen omdat dassen burchten hadden gegraven onder het spoor. Op verschillende plekken op het traject verwijdert de spoorbeheerder de gangenstelsels.

12 uur geleden
Schikking RTL en KRO-NCRV over rechten docu Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - RTL en KRO-NCRV staan dinsdag niet tegenover elkaar in de rechtbank in een zaak over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De partijen hebben in plaats daarvan een schikking getroffen, meldt KRO-NCRV aan het ANP. De uitkomst daarvan is dat de film over de autistische Kees Momma niet bij RTL's streamingdienst Videoland zal worden uitgebracht, maar te zien zal zijn bij KRO-NCRV en NPO Start.

14 uur geleden