Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: onverstandig om coronamaatregelen meteen los te laten

Rutte: onverstandig om coronamaatregelen meteen los te laten

DEN HAAG (ANP) - Het is "onverstandig" om alle coronamaatregelen nu al los te laten, vindt demissionair premier Mark Rutte. Hij reageert daarmee op een pleidooi van Geert Wilders tijdens een coronadebat. De PVV-leider vindt dat de vrijheidsbeperkende maatregelen meteen van tafel kunnen, omdat de meest kwetsbare mensen en ouderen inmiddels hun tweede inenting hebben gehad en daarmee overbelasting van de zorg is voorkomen.

Maar volgens Rutte is de druk op de zorg wel afgenomen maar is die nog steeds "gigantisch hoog". De druk moet nog verder omlaag om de uitgestelde zorg in te kunnen lopen. Bovendien loopt Nederland met de geplande versoepelingen al vooruit op andere Europese landen, terwijl de besmettingsgraad hier hoger is, zegt Rutte.

Wilders verwijt het kabinet de spelregels te hebben veranderd tijdens het spel. "Er is geen code zwart en die komt er ook niet meer. En het aantal opnamen van coronapatiƫnten op de intensive cares zal in juli nog maar vijftig zijn en in augustus tot nul zakken." Dus wacht niet met versoepelen tot september, totdat iedereen zijn tweede prik heeft gehad, zegt Wilders.

EK voetbal

De versoepelingen die zaterdag 5 juni ingaan, betekenen volgens Rutte al feitelijk het einde van de lockdown. En de volgende stap die op 30 juni zal worden gezet, is "erg ambitieus", zegt de premier. Hij beaamde dat er ook in het kabinet discussie is om de afschalingen iets naar voren te halen. "Als het sneller kan, doen we het sneller", zegde Rutte toe.

Ook oproepen van onder meer de PVV en BBB om mensen toe te staan het EK voetbal te kijken op grote schermen op terrassen, legde Rutte terzijde. Het kabinet vreest een aanzuigende werking van omstanders en belangstellenden, zodat de drukte te veel toeneemt en de 1,5 meter afstand niet meer wordt aangehouden. Het kabinet zal medio juni opnieuw kijken naar de situatie, wat al eerder was toegezegd.

Meer uit Binnenland

Strafrechtelijk onderzoek naar fataal brugongeluk Lochem gestart

LOCHEM (ANP) - Naar het dodelijke brugongeval in Lochem is een strafrechtelijk onderzoek gestart, dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Rechercheurs van de bijzondere opsporingsdienst van de arbeidsinspectie zijn woensdag begonnen met het onderzoek. Zij doen dit onder leiding van het Openbaar Ministerie.

28 minuten geleden
Burgemeester Heerlen: bezoek koning kan helpen bij opknappen stad

HEERLEN (ANP) - Roel Wever, de burgemeester van Heerlen, gelooft dat het bezoek van koning Willem-Alexander aan Heerlen-Noord zeker kan bijdragen aan het opknappen van het stadsdeel. Dat zei hij woensdag na afloop van het bezoek, dat in het teken stond van het project Nationaal Programma Heerlen-Noord. Het stadsdeel heeft te maken met armoede en gezondheids- en criminaliteitsproblemen, iets wat met het project flink wordt aangepakt.

31 minuten geleden
Koning: verschrikkelijk als geld voor Heerlen-Noord opraakt

HEERLEN (ANP) - Koning Willem-Alexander zou het "verschrikkelijk" vinden als het geld om stadsdeel Heerlen-Noord op te knappen ooit opraakt. Dat zei hij woensdag na afloop van een bezoek aan Heerlen-Noord, een van de zogenoemde focusgebieden uit het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. In deze gebieden hebben veel inwoners te maken met armoede, veiligheids- en gezondheidsproblemen. Het programma wil die in samenwerking met bewoners en ondernemers aanpakken.

33 minuten geleden
Grote storing in systemen reisinformatie NS voorbij

UTRECHT (ANP) - De grote technische storing in alle systemen voor de reisinformatie over het treinverkeer van de NS is opgelost. Het probleem ontstond woensdagmiddag kort voor 16.30 uur. De oorzaak van de storing is nog niet bekend.

56 minuten geleden
Donderdagochtend zekerheid over aantal asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Donderdagochtend wordt duidelijk hoeveel mensen er in de nacht van woensdag op donderdag in het aanmeldcentrum in Ter Apel waren. Vanaf middernacht mogen daar maximaal 2000 asielzoekers verblijven, maar het COA laat weten dat op dat moment niet wordt geteld. Hoeveel mensen er om middernacht in Ter Apel waren, wordt na 09.00 uur duidelijk, zo benadrukt een woordvoerder.

58 minuten geleden
Resterende zeven verdachten van rellen Den Haag langer vast

DEN HAAG (ANP) - De resterende zeven verdachten van de rellen in Den Haag van afgelopen zaterdagavond blijven veertien dagen in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag woensdag besloten.

1 uur geleden
SER-voorzitter Kim Putters krijgt Comeniusprijs 2024

NAARDEN (ANP) - De Comeniusprijs gaat dit jaar naar voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Kim Putters. De jury van de prijs, die is vernoemd naar de Tsjechische denker Jan Amos Comenius (1592-1670), prijst Putters om zijn vermogen om "steeds opnieuw helder te duiden wat er gaande is in de samenleving". De SER-voorzitter ontvangt de prijs op 6 april in de Grote Kerk Naarden.

2 uur geleden