
Rutte noemt speculatie FVD-Kamerlid 'totaal onverantwoordelijk'
DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte vindt de speculatie van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren over het bezetten van het parlement om zo een regering ten val te brengen "verwerpelijk en onverantwoordelijk". Rutte noemt in zijn tweet de naam van het Kamerlid niet.
"Een Kamerlid heeft vandaag gespeculeerd over het verstoren van ons democratische proces. Dat is verwerpelijk en totaal onverantwoordelijk. De Tweede Kamer is het hart van onze democratie, ons kostbaarste politieke bezit", twitterde de premier.
Rutte is niet het enige kabinetslid dat reageert op de woorden van Van Meijeren. Eerder haalde minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op Twitter uit naar het Kamerlid. "Suggereren dat mensen naar het parlement moeten trekken tot de regering weg is, is onacceptabel. Speculeren over mogelijk geweld is bloedlink", schreef zij.
Verwerpelijk
Vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag spreekt van "verwerpelijke opruiing in een toch al onrustige en instabiele tijd." Ze voegt er verder aan toe: "Moedwillig kapot willen maken wat door generaties zorgvuldig is opgebouwd: onze democratie. Dit kan niet. Dit mag niet. Wees niet stil. Wij zijn met velen."
Van Meijeren zei in een gesprek met een Belgische website te hopen op een revolutionaire beweging die "bij wijze van spreken" de Tweede Kamer bezet en zo de regering ten val brengt. Hij hoopt wel dat deze "fluwelen revolutie" vreedzaam zal gebeuren.
Ophitsing
Ook in de Tweede Kamer worden de woorden veroordeeld. "Abject en onverantwoord", aldus CDA-leider Pieter Heerma. "Openlijk fantaseren over geweld door Kamerlid van FVD. Levensgevaarlijke ophitsing. De grens aan de vrijheid van meningsuiting is nu wel bereikt", twitterde Attje Kuiken (PvdA).
Van Meijeren kreeg vorige maand nog kritiek omdat hij met een draaiende camera SBS6-journaliste Merel Ek in haar werkkamer overviel en haar als "riooljournalist" bestempelde. Kamervoorzitter Vera Bergkamp noemde die actie "ongepast en ongehoord".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
1 week geleden