
Rutte: niet afschaffen dividendtaks een van mijn grootste fouten
DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte baalt ervan dat Nederland nog steeds dividendbelasting heft. Het vorige kabinet trok de geplande afschaffing van de veelbesproken taks in 2018 in. "Ik beschouw het nog steeds als een van mijn grootste fouten dat het niet gelukt is", zegt de minister-president in debat over het Groningse gasdossier.
"Hádden we 'm maar afgeschaft. Wat is dat jammer, dat dat niet gebeurd is", zei Rutte hierover tegenover Kamerlid Pieter Omtzigt. Zowel Unilever als Shell is om die reden uit Nederland vertrokken, aldus de premier. "Nederland wordt een kleiner land als we dit op grotere schaal laten gebeuren."
De afschaffing van de dividendbelasting, waar eigenlijk alleen de VVD warm voorstander van was, werd overigens juist afgeblazen toen bleek dat de maatregel niet voldoende zou zijn om Unilever voor Nederland te behouden. Rutte erkende later dat het plan "spectaculair" was mislukt.
Vertrek Shell
Toen ook Shell eind 2021 aankondigde uit Nederland te vertrekken, polste het kabinet tevergeefs bij Kamerfracties of er steun was om de taks alsnog van tafel te halen. Het kabinet vond dat het niet achterover kon leunen na het signaal van Shell. Inmiddels is het investeringsklimaat voor bedrijven weer een belangrijk punt op de politieke agenda.
De dividendbelasting kwam ter sprake in het debat over de gaswinning in Groningen, vanwege de nauwe banden tussen het kabinet, en premier Mark Rutte in het bijzonder, met grote bedrijven als Shell. De oliegigant, een van de moederbedrijven van NAM, die het Groningenveld uitbaat, lobbyde voor afschaffing van de belasting. Dat was volgens Rutte "zeer terecht".
Vestigingsklimaat
Op de vraag van Omtzigt of die band wellicht iets te intiem is, zei Rutte: "Totaal niet. Het is cruciaal dat we met die grote ondernemingen in Nederland het contact onderhouden."
Bij een goed vestigingsklimaat voor bedrijven, hoort ook toegang tot de regering en de politiek, meent de premier. Hij is dan ook niet van plan om ander beleid te voeren als het om contact met grote bedrijven gaat.
Meer uit Politiek
OSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp ziet geen koerswijziging in de kritische brief over Israël die hij afgelopen week stuurde aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Achter de schermen uit hij die kritiek al langer, zei de NSC-bewindsman voor aanvang van de ministerraad, waarin hij op kritische vragen kan rekenen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geleden