Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt
BRUSSEL (ANP) - Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd. "De interne markt is het alfa en omega van de Europese Unie", volgens Rutte. "Maar deze markt is niet zo competitief als die van de Verenigde Staten."
Op dag twee van een tweedaagse EU-top hebben de Europese regeringsleiders lang gediscussieerd hoe die markt kan verbeteren, met een rapport vol voorstellen van de Italiaanse oud-premier Enrico Letta op tafel.
Een deel van de EU-landen, waaronder Nederland, wil meer toezicht op de Europese markt. Doel van de Nederlandse overheid is ook dat de Europese kapitaalstromen duidelijker onderdeel worden van de gezamenlijke Europese markt. Want nu is de kapitaalmarkt grotendeels nationaal geregeld. Voor landen als Luxemburg en Ierland, die met speciale wetgeving buitenlandse investeringen in hun eigen land aantrekkelijk hebben gemaakt, is het alleen niet zo vanzelfsprekend om die vrijheid op te geven, omdat dit hun verdienmodel ondermijnt.
Erkenning
Rutte erkent dat hier "echt nog wel wat water door de Rijn moet vloeien voor we er zijn" omdat landen die nu profiteren van hun soevereiniteit binnen Europa die niet zomaar willen opgeven. Terwijl Nederland juist voordeel ziet in meer eenmaking.
Het hogere doel is volgens Rutte "dat privaat geld veel makkelijker beschikbaar is en makkelijker door Europa kan reizen" om investeringen te doen in onder meer vergroening en de energiemarkt.
Harde conclusies zijn er op deze EU-top nog niet getrokken, maar volgens Rutte komen de EU-landen er de komende tijd wel met elkaar uit.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
20 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten voeren vanaf 1 augustus een importheffing van 35 procent in op een deel van de producten uit Canada. Dat heeft president Donald Trump de Canadese premier Mark Carney laten weten in een brief, die hij publiceerde op Truth Social.
45 minuten geledenAPELDOORN (ANP) - Het aantal autodiefstallen is in de eerste helft van dit jaar flink gestegen. Volgens nieuwe cijfers van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) gaan criminelen steeds geraffineerder te werk. Ook verdwijnen er vaker auto's naar Afrikaanse landen.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag hoger geƫindigd. Beleggers leken de ontwikkelingen rond de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump van zich af te schudden. Ze verwerkten daarnaast onder meer positieve resultaten van Delta Air Lines.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ben & Jerry's krijgt voor het eerst een Nederlandse topman. Jochanan Senf komt aan het roer te staan van het ijsmerk dat onderdeel is van de binnenkort af te splitsen ijsdivisie van Unilever. Dat maakt The Magnum Ice Cream Company (TMICC) donderdag bekend.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - De bitcoin heeft donderdag opnieuw een recordniveau bereikt. De waarde van de meest verhandelde cryptomunt ter wereld klom donderdagavond tot ruim boven de 113.000 dollar, nadat woensdag nog voor het eerst de grens van 112.000 dollar werd doorbroken.
10 uur geleden