
Rutte: Nederland erkent dat Indonesië in 1945 onafhankelijk werd
DEN HAAG (ANP) - Nederland erkent "volledig en zonder voorbehoud" dat Indonesië op 17 augustus 1945 onafhankelijk werd, zegt premier Mark Rutte. "Wij zien de proclamatie als hèt historische feit." Hij gaat met de Indonesische president overleggen om te bezien hoe daar samen erkenning en invulling aan kan worden gegeven.
Maar juridisch verandert er niets, laat een woordvoerder van de premier na het debat weten. Nederland blijft juridisch vasthouden aan 1949 toen Nederland na een bloedige oorlog de macht overdroeg. "De soevereiniteit is in 1949 overgedragen. Dat kunnen we niet terugdraaien", zegt de woordvoerder.
Rutte zei in het debat dat Nederland in feite al langer 17 augustus 1945 als onafhankelijkheidsdatum hanteert. Hij wees erop dat bijvoorbeeld de koning al elk jaar op 17 augustus een felicitatietelegram aan Indonesië stuurt. In 2005 aanvaardde het al wel in "politieke en morele zin" dat Indonesië in 1945 onafhankelijk werd.
Debat over onderzoek
De Kamer debatteerde woensdag over het vorig jaar verschenen onafhankelijke onderzoek naar de dekolonisatie van Indonesië (1945-1950). Daaruit bleek dat het Nederlandse leger structureel en wijdverbreid extreem geweld gebruikte in een poging weer de macht te krijgen in zijn kolonie na de Japanse bezetting.
Dat geweld werd getolereerd door de politiek en de legerleiding. De misdaden bleven nagenoeg onbestraft. Premier Rutte maakte direct na het verschijnen van het onderzoek "diepe excuses" aan de Indonesiërs. De Kamer staat grotendeels achter de conclusies van het rapport en de excuses die zijn aangeboden.
Eerherstel
Wel zijn er zorgen bij een aantal partijen dat het beeld is ontstaan dat alle militairen die destijds gediend hebben oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Er leven nog zo'n 5000 veteranen. Minister Kajsa Ollongren (Defensie) zei dat er veel waardering voor ze is en dat het overgrote deel niets te verwijten is.
Het kabinet wil niet zoals onder meer GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie spreken van oorlogsmisdaden. Volgens Rutte is het pas sinds 1949 mogelijk om van oorlogsmisdaden te spreken bij binnenlandse conflicten. "We blijven het erover oneens, vrees ik", was zijn conclusie.
Een collectief eerherstel voor dienstweigeraars komt er ook niet, hoewel Ollongren erkent dat destijds "hardvochtig" met dienstweigeraars is omgegaan. Mensen die toen dienst weigerden omdat ze wisten van het extreme geweld dat werd toegepast in Indonesië kunnen wel eerherstel krijgen. Verder wil de minister niet gaan.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
22 uur geleden