
Rutte: Nederland en Duitsland eensgezind tegen agressie Rusland
ROTTERDAM (ANP) - Minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan eensgezind in hun steun aan Oekraïne, in de wat Rutte noemt de "verschrikkelijke agressieoorlog" tegen dat land. De regeringsleiders van beide landen zijn het volgens Rutte "helemaal eens over de wapen- en munitieleveringen aan Oekraïne en andere vraagstukken zoals ontvoeringen van Oekraïense kinderen door Rusland".
Scholz benadrukte tijdens de bijeenkomst dat Duitsland en Nederland nauw samenwerkende partners en goede vrienden zijn, "zolang we niet tegen elkaar voetballen", grapte hij. Hij noemde het "een goede zaak dat we de steun aan Oekraïne met elkaar afgestemd hebben, zowel op politiek, militair als op financieel gebied". Bovendien zal de al nauwe militaire samenwerking tussen Duitsland en Nederland vergroot worden.
Ook klimaat, energie, economie en infrastructuur kwamen maandag aan de orde. "Belangrijke vraag is, hoe houden we onze economie en industrie concurrerend in het licht van onze groene ambities," aldus Rutte. Net als Scholz wil hij dat "beide landen in deze tijd van geopolitieke spanningen minder afhankelijk zijn van derde landen voor belangrijke grondstoffen." Rutte beloofde dat beide landen nog nauwer gaan samenwerken aan het vergroenen van de economie, zonder dat daarbij de concurrentiepositie van beide landen in het geding komt.
Vierde ontmoeting
Rutte was maandag gastheer van de vierde ontmoeting van een Nederlandse en Duitse kabinetsdelegatie met de bondskanselier en een deel van zijn kabinet in het Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De bijeenkomst die sinds enige jaren regelmatig wordt gehouden is bedoeld voor het versterken van de onderlinge banden.
Aan het gesprek in Rotterdam namen naast premier Rutte onder anderen ministers Sigrid Kaag (Financiën), Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) Kajsa Ollongren (Defensie) deel. De Duitse delegatie bestaat naast de bondskanselier uit zeven bewindspersonen onder wie ministers Robert Habeck (Economische Zaken), Annalena Baerbock (Buitenlandse Zaken) en Christian Lindner (Financiën).
Vorig jaar oktober was de laatste keer dat er een Duits-Nederlandse regeringsconsultatie was. Toen stond de bijeenkomst in het teken van klimaat en vond deze plaats in Berlijn. Ook met de Belgische en Franse regering vindt een soortgelijk topoverleg plaats.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden