
Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. De vier coalitiepartijen verloren flink bij de Provinciale Statenverkiezingen, nieuwkomer de BoerBurgerBeweging (BBB) boekte een historische overwinning in alle provincies.
Het vormt de aanleiding voor het kabinet om naar grote lopende dossiers te kijken, zoals de Groningers die door de aardgaswinning zijn gedupeerd, de afhandeling van het toeslagenschandaal en natuurlijk de stikstofcrisis. Hierover wordt naar verwachting vrijdag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Welke verbeteringen het kabinet wil doorvoeren, zei Rutte dinsdagavond niet. De "processen" die hij noemde zijn veelal ingewikkelde dossiers waar het kabinet al lange tijd mee in de maag zit.
"Uiteraard kan je nooit de perfecte analyse maken", erkende Rutte na het overleg op zijn ministerie van Algemene Zaken dat volgens hem in een "goeie sfeer" verliep. Toch denkt het kabinet een beeld te hebben over welk signaal de kiezer heeft afgegeven. Zo is een belangrijke vraag die het kabinet zichzelf nu stelt: "is de politiek er wel voor iedereen in Nederland?" Volgens Rutte is het antwoord daarop dat het onvoldoende is.
De populariteit van de BBB wordt ook als uiting van onbehagen gezien. Recente rapporten wijzen bovendien uit dat er sprake is van regionale ongelijkheid in Nederland. Waar op het platteland problemen zijn met verdwijnende buslijnen en lange aanrijtijden van ambulances. Maar ook in grote steden zijn problemen, bijvoorbeeld vanwege de dure huizen.
Het crisisberaad, dat door de kopstukken zelf overigens niet zo werd genoemd, duurde bijna vier uur. Rutte, de drie vicepremiers Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) en hun 'secondanten' begonnen iets na 19.00 uur aan hun overleg. Drie van die secondanten staan bekend om hun financiële kennis. "Ze hebben altijd een saaie boekhouder nodig", zei CDA-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) voorafgaand aan het overleg over zijn eigen aanwezigheid.
Maar dat betekent niet dat het coalitieakkoord wordt opengebroken, zei Rutte, die als enige een toelichting gaf over het overleg. Daar ging het niet over; het was volgens hem een "fundamentelere" discussie, ook omdat het onbehagen in de samenleving al veel langer speelt. Het gesprek ging volgens Rutte evenmin over 2030 als jaar waarin de stikstofuitstoot moet zijn gehalveerd. Vooral het CDA heeft daar moeite mee. Wel lag het hele vraagstuk op tafel "hoe we de stikstof nou kunnen terugdringen".
Het kabinetsberaad was ook ter voorbereiding op het Kamerdebat over de verkiezingsuitslag op 4 april. De hele oppositie had daar om verzocht, omdat de partijen willen weten welke kant het kabinet op gaat met het beleid nu BBB een grote factor is geworden in de provincies én in de Eerste Kamer.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
3 dagen geleden