Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: langer steun voor cultuur, sector soms ondergesneeuwd

Rutte: langer steun voor cultuur, sector soms ondergesneeuwd

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte erkent dat de cultuurbranche op Prinsjesdag niet de aandacht heeft gekregen die zij verdient. Het kabinet is bereid de sector langer financieel te blijven ondersteunen, zo belooft hij tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.

In alle discussies over steun aan bedrijven die hard geraakt werden door de coronamaatregelen raakte de cultuursector "soms wat ondergesneeuwd", geeft Rutte toe. "Maar ook daar is het natuurlijk ongelofelijk zwaar geweest en tot op zekere hoogte nog steeds. Gelukkig kan er weer veel meer".

Rutte heeft "ontzettend veel respect voor onze orkesten en musici, onze toneelspelers en cabaretiers" en voor andere cultuurmakers die "onder hele moeilijke omstandigheden" hun best hebben gedaan "hun vakmanschap" te blijven tonen. Hij erkent dat zij "een grote bijdrage aan onze samenleving" leveren.

PvdA-leider Lilianne Ploumen is blij dat de cultuursector "een waarderend woord" krijgt vanuit het kabinet "Dat heeft te lang geduurd." Zij wijst erop dat culturele ondernemers nog steeds kampen met de financiële naweeën van de crisis, en ook nog last hebben van beperkende maatregelen. Langere financiële ondersteuning is hard nodig, aldus Ploumen.

D66'er Rob Jetten noemt de sector "de grote ontbrekende in de troonrede". Koning Willem-Alexander stond daarin uitgebreid stil bij verschillende bedrijfstakken die het de afgelopen anderhalf jaar erg zwaar hebben gehad, maar noemde de kunst en cultuur daarbij niet. "Dat heeft de demissionaire premier bij deze goed hersteld".

Meer uit Binnenland

Carrie ten Napel maakt vooravondshow op vrijdag bij NPO 1

HILVERSUM (ANP) - Carrie ten Napel gaat vanaf dit najaar op vrijdag de vooravondshow van NPO 1 maken. Dat heeft Omroep MAX bevestigd na berichtgeving van het AD.

30 minuten geleden
Betogers bouwen barricades bij UvA-complex in centrum Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Demonstranten bouwen meerdere barricades bij een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. Het gaat om een complex bij de Oudemanhuispoort. De barricades bestaan onder meer uit pallets en fietsenrekken. Ook meubels, zoals stoelen en tafels, en bouwhekken worden gebruikt.

1 uur geleden
Tientallen demonstranten bij universiteitsbieb in centrum Utrecht

UTRECHT (ANP) - Ruim vijftig mensen demonstreren bij de Universiteitsbibliotheek in Utrecht tegen de situatie in de Palestijnse gebieden. Na een bericht van de regionale zender RTV Utrecht zegt de Universiteit Utrecht met de demonstranten te willen praten. "Ons uitgangspunt is dat we willen kijken of we duidelijke afspraken kunnen maken. We hebben huisregels, maar op de inhoud van dat gesprek willen we nu nog niet vooruitlopen", aldus een woordvoerster.

2 uur geleden
Politie slaat in op demonstranten UvA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag ingeslagen op betogers die meedoen aan een demonstratie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. Zeker twee agenten zouden een wapenstok hebben gebruikt. Het gebeurde ter hoogte van het Holocaust Namenmonument.

2 uur geleden
Honderden betogers bij nieuwe demonstratie UvA

AMSTERDAM (ANP) - Bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben zich dinsdagmiddag honderden mensen verzameld om solidariteit te uiten met pro-Palestijnse studenten die daar maandag een protestkamp opzetten en door de politie uiteindelijk werden verwijderd.

3 uur geleden
Sywert van Lienden wint kort geding over geld voor advocaat

AMSTERDAM (ANP) - Sywert van Lienden heeft het kort geding gewonnen tegen Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) om een geldbedrag dat hij nodig heeft om een advocaat te kunnen betalen in de mondkapjesaffaire. Het gaat om een bedrag van 100.000 euro waar volgens de rechter onterecht beslag op is gelegd en dat bedoeld is voor rechtsbijstand.

3 uur geleden
Pro-Palestijns protest op campus TU Delft

DELFT (ANP) - Enkele tientallen mensen hebben dinsdag op het terrein van de TU Delft gedemonstreerd tegen het Israëlische optreden in de Gazastrook. Volgens de universiteit ging het om 35 tot 40 mensen. Tegen het einde van de middag maakten ze een einde aan hun protest, zoals beloofd. "Hun tent is afgebroken, de kartonnen borden zijn verwijderd. Een klein groepje zit nog in de zon in het gras. Het is vredig verlopen", aldus de universiteit.

3 uur geleden