Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: klimaatgesprekken G20 echt veel positiever dan gedacht

Rutte: klimaatgesprekken G20 echt veel positiever dan gedacht

ROME (ANP) - De gesprekken met wereldleiders over de vermindering van CO2-uitstoot om de opwarming te beperken, verliepen volgens premier Mark Rutte "eerlijk gezegd echt veel positiever dan ik had gedacht". Dat zei hij zondag na de G20-top in Rome, en een dag voordat hij spreekt op de klimaattop COP26 in Glasgow.

De bijeenkomst van de negentien grote landen en de Europese Unie leidde niet tot harde doelen. De klimaatverklaring van de G20 werd onder meer bekritiseerd door VN-topman António Guterres. Toch gaat Rutte met een optimistisch gevoel naar de top in Glasgow. "Ik vind de grootste doorbraak dat de G20 voor het eerst in jaren weer écht tot inhoudelijke conclusies is gekomen", zei de demissionair premier terugblikkend.

Wat wel is vastgesteld is "eigenlijk een herbevestiging van Parijs", aldus Rutte, verwijzend naar de klimaattop die in 2015 in de Franse hoofdstad werd gehouden. Landen werken "richting die 1,5 graad" opwarming van de aarde ten opzichte van 1990. De landen die in Rome bijeenkwamen, zijn verantwoordelijk voor zo’n 80 procent van de uitstoot van broeikasgassen als CO2.

Positief

Het is volgens Rutte positief dat die landen zich ook richten op de uitvoering van klimaatplannen. "Want 2030 komt heel dichtbij en 2050 is eigenlijk ook al heel snel." De Europese Unie wil aan het einde van dit decennium de CO2-uitstoot met 55 procent verminderd hebben ten opzichte van 1990, en in 2050 is het doel klimaatneutraal te zijn.

Dat de G20 zegt af te willen van steenkool, is ook positief. Rutte benadrukt daarnaast dat het "IMF bezig is met allerlei plannen te maken" om de omslag naar een groenere economie voor armere landen mogelijk te maken. "De commitment van de beroemde 100 miljard is uitgesproken", zegt Rutte over het bedrag dat rijke landen via het Internationaal Monetair Fonds naar armere landen doorsluizen.

Meer uit Binnenland

Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

42 minuten geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

2 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

4 uur geleden
AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

4 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.

5 uur geleden
Geen strafrechtelijke vervolging na vangen zeehond

HARLINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging van twee zeehondenwachters die in augustus vorig jaar in Friesland op eigen initiatief een zeehond hebben gevangen. Ze handelden volgens het OM in strijd met de opdracht van Zeehondencentrum Pieterburen en dat is strafbaar.

5 uur geleden
Burgemeester Bruls tolereert 'burgerwacht' bij Vierdaagse niet

NIJMEGEN (ANP) - De "geweldloze burgerwacht" die de groep Nijmegen4Palestine tijdens de Nijmeegse Vierdaagse langs de route wil inzetten, is niet welkom. Burgemeester Hubert Bruls zegt dat "eigenstandig ingrijpen door een burgerwacht" nooit zal worden getolereerd.

6 uur geleden