Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte in tv-toespraak: spijt over Groningen en toeslagenaffaire

Rutte in tv-toespraak: spijt over Groningen en toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte grijpt zijn afscheidstoespraak in het Torentje aan om nogmaals spijt te betuigen over de toeslagenaffaire en de aardbevingenproblematiek in Groningen. "Daar is onder mijn verantwoordelijkheid veel misgegaan en dat trek ik me ook persoonlijk aan", zegt de vertrekkend premier. Rutte vindt het "onwerkelijk" en wordt er "weemoedig" van dat hij dinsdag na bijna veertien jaar stopt als minister-president. Hij wenst zijn opvolger Dick Schoof "alle succes toe".

De politicus zegt dat de gesprekken met gedupeerde Groningers en slachtoffers van de toeslagenaffaire hem altijd bij zullen blijven. "En ik verzeker u, zoveel onrecht en verdriet kruipen onder je huid." Rutte vindt het "diep frustrerend dat het niet sneller gaat" om hun problemen op te lossen en hoopt dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

De langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis denkt de laatste tijd veel terug aan de "ernstige economische crisis" in zijn beginjaren. Hij vindt het een "klein wonder hoe snel we uit dat diepe dal zijn geklommen". Dat ging gepaard met "de meest ingrijpende hervormingen en bezuinigingen ooit".

MH17

Maar de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne in 2014 noemt hij "misschien wel de meest ingrijpende en meest emotionele gebeurtenis uit mijn hele premierschap". Rutte raakte "meer nog dan daarvoor" overtuigd van de noodzaak om samen te werken in internationale verbanden als de Europese Unie en de NAVO. Hij wordt in oktober de hoogste baas van het laatstgenoemde militaire bondgenootschap.

In de beginjaren van zijn premierschap laakten critici zijn in hun ogen laconieke houding richting de Europese Unie. Maar in de loop van de tijd toonde hij hier meer interesse in.

Excuses

Tot de momenten die hem het meest bijblijven behoren ook de excuses die hij in 2020 aanbod voor het handelen van de Nederlandse regering tijdens de Holocaust en in 2022 voor het slavernijverleden. "Dat zijn momenten waarop je als minister-president heel direct verbinding kunt leggen door erkenning te geven."

De coronapandemie heeft ook veel indruk gemaakt op de premier. "Onvermijdelijk heb ik, hebben we als kabinet, in de aanpak steken laten vallen", aldus Rutte, die zegt dat het bijna niet anders kon. Tegelijk is toen veel "goeds en moois" gebeurd volgens de politicus, zoals de "ongekende prestatie" van zorgmedewerkers.

Gaaf land

Rutte herhaalt zijn gevleugelde uitspraak dat hij Nederland een "gaaf" land vindt. "Ik geef toe, ik heb dat misschien één of twee keer te vaak gezegd. Maar dat komt omdat ik het meen, uit de grond van mijn hart."

De politicus vond het een "eer om jullie minister-president te mogen zijn", besluit hij zijn toespraak. "Dank. Dank. Dank."

Meer uit Politiek

Nederland geen voorstander van regimewisseling in Iran

DEN HAAG (ANP) - Nederland is er geen voorstander van om het theocratische bewind in Iran omver te werpen. Dat zei demissionair minister-president Dick Schoof vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort. "Ik denk dat regimewisselingen primair aan het volk zelf zijn", aldus de partijloze premier.

12 uur geleden
Timmermans opnieuw lijsttrekker GL-PvdA met 79 procent steun

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans wordt opnieuw lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen, meldt de partij. Van de bijna 20.000 leden die hun stem uitbrachten in de lijsttrekkersverkiezing, steunde 78,7 procent Timmermans. Tegenkandidaten waren er niet.

12 uur geleden
Jetten wordt opnieuw lijsttrekker voor D66

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Rob Jetten (38) wordt opnieuw lijsttrekker voor zijn partij. De leden van D66 moeten zich er formeel nog over uitspreken, maar Jetten kreeg als enige kandidaat voldoende ondersteuningsverklaringen om aan een lijsttrekkersverkiezing mee te kunnen doen.

12 uur geleden
Van Weel: XR-activisten op A44 zullen 'consequenties ondervinden'

DEN HAAG (ANP) - Als klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) een dag voor de NAVO-top de A44 blokkeren, "dan zullen ze de consequenties daarvan ondervinden". Dat heeft justitieminister David van Weel (VVD) gezegd. "Wij tolereren vanwege de veiligheid van deze belangrijke gasten heel weinig in de verstoring van de bewegingen van deze regeringsleiders. Doe het niet."

14 uur geleden
Voltallige Zuid-Hollandse politiek bezorgd over 'woningbouwdrama'

DEN HAAG (ANP) - De voltallige Zuid-Hollandse politiek maakt zich zorgen over het trage tempo van de woningbouw. Zuid-Holland heeft met het Rijk afgesproken dat er tussen 2022 en 2030 bijna een kwart miljoen huizen bij komen, maar het provinciebestuur vreest nu al dat dit doel niet wordt gehaald. De teller staat op ruim 55.000 woningen. De politieke partijen bespraken vrijdag de oorzaken en mogelijke oplossingen met gedeputeerde Anne Koning (GroenLinks-PvdA).

16 uur geleden
Zorgakkoord bovenaan het lijstje van nieuwe zorgminister Jansen

DEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord staat 'bovenaan het lijstje' van Daniëlle Jansen, de nieuwe minister van Volksgezondheid. Dat zegt de NSC-bewindsvrouw voorafgaand aan haar eerste ministerraad. "Dat wil ik echt voor elkaar krijgen, het hele veld zit erop te wachten."

19 uur geleden
Veldkamp had 'indringend' gesprek met Spanje over NAVO-norm

DEN HAAG (ANP) - Demissionair buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) heeft een "indringend" gesprek gehad met Spanje over de NAVO-norm van 5 procent van de totale economie. Aan die norm wil Spanje zich nog niet committeren: het land had al moeite met 2 procent en de sprong naar 5 procent zou onhaalbaar zijn, aldus Spaanse diplomaten.

19 uur geleden