Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte in tv-toespraak: spijt over Groningen en toeslagenaffaire

Rutte in tv-toespraak: spijt over Groningen en toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte grijpt zijn afscheidstoespraak in het Torentje aan om nogmaals spijt te betuigen over de toeslagenaffaire en de aardbevingenproblematiek in Groningen. "Daar is onder mijn verantwoordelijkheid veel misgegaan en dat trek ik me ook persoonlijk aan", zegt de vertrekkend premier. Rutte vindt het "onwerkelijk" en wordt er "weemoedig" van dat hij dinsdag na bijna veertien jaar stopt als minister-president. Hij wenst zijn opvolger Dick Schoof "alle succes toe".

De politicus zegt dat de gesprekken met gedupeerde Groningers en slachtoffers van de toeslagenaffaire hem altijd bij zullen blijven. "En ik verzeker u, zoveel onrecht en verdriet kruipen onder je huid." Rutte vindt het "diep frustrerend dat het niet sneller gaat" om hun problemen op te lossen en hoopt dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

De langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis denkt de laatste tijd veel terug aan de "ernstige economische crisis" in zijn beginjaren. Hij vindt het een "klein wonder hoe snel we uit dat diepe dal zijn geklommen". Dat ging gepaard met "de meest ingrijpende hervormingen en bezuinigingen ooit".

MH17

Maar de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne in 2014 noemt hij "misschien wel de meest ingrijpende en meest emotionele gebeurtenis uit mijn hele premierschap". Rutte raakte "meer nog dan daarvoor" overtuigd van de noodzaak om samen te werken in internationale verbanden als de Europese Unie en de NAVO. Hij wordt in oktober de hoogste baas van het laatstgenoemde militaire bondgenootschap.

In de beginjaren van zijn premierschap laakten critici zijn in hun ogen laconieke houding richting de Europese Unie. Maar in de loop van de tijd toonde hij hier meer interesse in.

Excuses

Tot de momenten die hem het meest bijblijven behoren ook de excuses die hij in 2020 aanbod voor het handelen van de Nederlandse regering tijdens de Holocaust en in 2022 voor het slavernijverleden. "Dat zijn momenten waarop je als minister-president heel direct verbinding kunt leggen door erkenning te geven."

De coronapandemie heeft ook veel indruk gemaakt op de premier. "Onvermijdelijk heb ik, hebben we als kabinet, in de aanpak steken laten vallen", aldus Rutte, die zegt dat het bijna niet anders kon. Tegelijk is toen veel "goeds en moois" gebeurd volgens de politicus, zoals de "ongekende prestatie" van zorgmedewerkers.

Gaaf land

Rutte herhaalt zijn gevleugelde uitspraak dat hij Nederland een "gaaf" land vindt. "Ik geef toe, ik heb dat misschien één of twee keer te vaak gezegd. Maar dat komt omdat ik het meen, uit de grond van mijn hart."

De politicus vond het een "eer om jullie minister-president te mogen zijn", besluit hij zijn toespraak. "Dank. Dank. Dank."

Meer uit Politiek

Prijsstijging postzegel ergert Kamer, maar mag volgens minister

DEN HAAG (ANP) - Een flink deel van de Tweede Kamer is ontstemd over de stijging van de postzegelprijs die PostNL deze week aankondigde. Het wordt vanaf volgend jaar 7 cent duurder om een kaart of brief te versturen. Dat is binnen de marge die toezichthouder ACM heeft gesteld, zei minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) tijdens het wekelijkse vragenuur, waar hem om opheldering werd gevraagd.

19 uur geleden
Veertien gemeenten gaan door met invoering uitstootvrije zones

DEN HAAG (ANP) - De veertien gemeenten die per 1 januari 2025 uitstootvrije zones willen invoeren, laten zich niet weerhouden door een meerderheid in de Tweede Kamer die uitstel wil. Ze geven aan dat ze doorgaan met de voorbereidingen voor zogeheten zero-emissiezones in hun stad, zeggen ze in een gezamenlijke verklaring. "We voelen ons daarin gesteund door alle reacties uit het bedrijfsleven."

21 uur geleden
Milieuclub: uitstel uitstootvrije zones is symboolpolitiek

UTRECHT (ANP) - Dat een meerderheid in de Tweede Kamer uitstel wil voor het besluit van gemeenten om bedrijfswagens met uitlaatgassen te weren uit de binnenstad is vooral symboolpolitiek, vindt Nienke Onnen van Natuur & Milieu. "Deze actie is ook erg onnodig. Onder gemeenten zien we juist heel veel animo om zulke zones in te stellen."

21 uur geleden
Den Haag 'snakt naar schone lucht', wil snel uitstootvrije zones

DEN HAAG (ANP) - Ook Den Haag houdt vast aan het voornemen om per 1 januari zogeheten zero-emissiezones in te voeren. "Den Haag snakt naar schone lucht", zegt een woordvoerder van milieuwethouder Robert Barker. "We zijn teleurgesteld dat er nu weer onduidelijkheid ontstaat voor ondernemers", waarbij hij doelt op een meerderheid in de Tweede Kamer die wil dat ondernemers tot 2029 de tijd krijgen om te zorgen voor elektrisch vervoer.

23 uur geleden
Advies aan EU-hof: Nederland mag opvang derdelanders stoppen 

LUXEMBURG (ANP) - Het kabinet mag de opvang van derdelanders uit Oekraïne eerder stoppen dan die van andere oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne, luidt een belangrijk advies aan de Europese rechter.

1 dag geleden
Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

DEN HAAG (ANP) - "De politiek van zijn slechtste kant" en "dit klopt gewoon niet". Ondernemend Nederland begrijpt niets van het voornemen van de Tweede Kamer om het per 1 januari stap voor stap weren van fossiele bestelauto's en vrachtwagens uit sommige binnensteden uit te stellen. Een Kamermeerderheid is voor een motie van regeringspartijen VVD, PVV en BBB, ondanks een oproep van onder meer brancheverenigingen Techniek Nederland en evofenedex om het plan gewoon door te laten gaan.

1 dag geleden
Asieloverleg naar volgende fase: 4 fractieleiders woensdag bijeen

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de vier regeringspartijen overleggen woensdag voor het eerst samen over het al dan niet inzetten van het noodrecht voor strengere asielmaatregelen. Na lange besprekingen over de splijtende kwestie tussen PVV en NSC, de voornaamste tegenpolen, lijkt met het gezamenlijke overleg een volgende fase aangebroken.

1 dag geleden