
Rutte in tv-toespraak: spijt over Groningen en toeslagenaffaire
DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte grijpt zijn afscheidstoespraak in het Torentje aan om nogmaals spijt te betuigen over de toeslagenaffaire en de aardbevingenproblematiek in Groningen. "Daar is onder mijn verantwoordelijkheid veel misgegaan en dat trek ik me ook persoonlijk aan", zegt de vertrekkend premier. Rutte vindt het "onwerkelijk" en wordt er "weemoedig" van dat hij dinsdag na bijna veertien jaar stopt als minister-president. Hij wenst zijn opvolger Dick Schoof "alle succes toe".
De politicus zegt dat de gesprekken met gedupeerde Groningers en slachtoffers van de toeslagenaffaire hem altijd bij zullen blijven. "En ik verzeker u, zoveel onrecht en verdriet kruipen onder je huid." Rutte vindt het "diep frustrerend dat het niet sneller gaat" om hun problemen op te lossen en hoopt dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
De langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis denkt de laatste tijd veel terug aan de "ernstige economische crisis" in zijn beginjaren. Hij vindt het een "klein wonder hoe snel we uit dat diepe dal zijn geklommen". Dat ging gepaard met "de meest ingrijpende hervormingen en bezuinigingen ooit".
MH17
Maar de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne in 2014 noemt hij "misschien wel de meest ingrijpende en meest emotionele gebeurtenis uit mijn hele premierschap". Rutte raakte "meer nog dan daarvoor" overtuigd van de noodzaak om samen te werken in internationale verbanden als de Europese Unie en de NAVO. Hij wordt in oktober de hoogste baas van het laatstgenoemde militaire bondgenootschap.
In de beginjaren van zijn premierschap laakten critici zijn in hun ogen laconieke houding richting de Europese Unie. Maar in de loop van de tijd toonde hij hier meer interesse in.
Excuses
Tot de momenten die hem het meest bijblijven behoren ook de excuses die hij in 2020 aanbod voor het handelen van de Nederlandse regering tijdens de Holocaust en in 2022 voor het slavernijverleden. "Dat zijn momenten waarop je als minister-president heel direct verbinding kunt leggen door erkenning te geven."
De coronapandemie heeft ook veel indruk gemaakt op de premier. "Onvermijdelijk heb ik, hebben we als kabinet, in de aanpak steken laten vallen", aldus Rutte, die zegt dat het bijna niet anders kon. Tegelijk is toen veel "goeds en moois" gebeurd volgens de politicus, zoals de "ongekende prestatie" van zorgmedewerkers.
Gaaf land
Rutte herhaalt zijn gevleugelde uitspraak dat hij Nederland een "gaaf" land vindt. "Ik geef toe, ik heb dat misschien één of twee keer te vaak gezegd. Maar dat komt omdat ik het meen, uit de grond van mijn hart."
De politicus vond het een "eer om jullie minister-president te mogen zijn", besluit hij zijn toespraak. "Dank. Dank. Dank."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
2 dagen geleden