Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte hamert in Glasgow op uitvoering klimaatplannen

Rutte hamert in Glasgow op uitvoering klimaatplannen

GLASGOW (ANP) - Voor demissionair premier Mark Rutte is de klimaattop in Glasgow een succes "als we over een paar jaar zeggen: dit was de top waar de actie begon". Met die boodschap arriveerde hij maandagochtend op de zogeheten COP26. "Ik hoop en verwacht dat we afspraken kunnen maken om de plannen om te zetten in realiteit."

Rutte toonde zich "gematigd optimistisch" over de kans van slagen. "Ik denk dat we een eind kunnen komen", zei hij voordat hij aan zijn officiële programma begon. Tijdens de conferentie heeft hij diverse gesprekken met andere leiders op de agenda staan. Hij zal spreken met de Australische premier Scott Morrison, die vorige week na grote druk aankondigde dat zijn regering in 2050 klimaatneutraal wil worden. Dat betekent dat het land vanaf dan niet meer mag bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen, die bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De Europese Unie heeft hetzelfde doel voor 2050.

Het tussentijdse doel, voor 2030, is voor Nederland nog niet in zicht. In de klimaatwet staat het streven om de uitstoot tegen die tijd met 49 procent te hebben verlaagd ten opzichte van 1990. Het EU-doel ligt nog iets hoger, op 55 procent. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn de huidige plannen echter nog maar goed voor 38 tot 48 procent reductie.

Rutte wees er maandag op dat het kabinet in de begroting voor volgend jaar zo'n 7 miljard euro extra uittrekt voor klimaatbeleid. "En ik verwacht dat we in de formatie heel grote besluiten gaan nemen om de doelstellingen voor 2030 en 2050 te halen. Dat staat niet ter discussie." Het klimaatbeleid kost veel geld, maar "dat geld is er ook", aldus de premier.

Meer uit Binnenland

Vergroeningsadviseur: hogere CO2-heffing schrikt bedrijven af

DEN HAAG (ANP) - Het plan om de CO2-heffing voor grote vervuilende bedrijven te verhogen, is onverstandig en kan bedrijven afschrikken om hier te investeren in verduurzaming. Die waarschuwing gaf voorzitter Carolien Gehrels van de Adviescommissie maatwerkafspraken woensdag aan Tweede Kamerleden. "Ik maak me daar veel zorgen over. Dit is niet het moment. Het helpt niet en schrikt bedrijven af", zei Gehrels tijdens een gesprek in de Tweede Kamer. Ze ziet een risico dat bedrijven hun geld straks liever investeren in andere landen.

15 minuten geleden
Weggezakte bouwkraan dreigt in Leusden op woningen te vallen

LEUSDEN (ANP) - Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

39 minuten geleden
Een vijfde van scholen haalt onvoldoende bij steekproef inspectie

UTRECHT (ANP) - Ruim een vijfde van de scholen die de Inspectie van het Onderwijs in 2023 door middel van een steekproef heeft onderzocht, krijgt van deze organisatie een onvoldoende voor de totale kwaliteit. Bij de proef waren 225 willekeurige scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs in het hele land betrokken. De percentages onvoldoende presterende scholen variëren van 18,2 procent in het basisonderwijs tot 22,5 procent in het voortgezet speciaal onderwijs. De helft van de 225 scholen voldoet ook niet aan alle wettelijke normen voor onderwijs in taal, rekenen en burgerschapskunde.

47 minuten geleden
Verdachte moorden Weiteveen betuigt spijt

ASSEN (ANP) - "Het is een verschrikkelijke tragedie. Nooit had het zover mogen komen, maar het is toch gebeurd." Dat zei Richard K. (50) woensdag in een op schrift gestelde verklaring ten overstaan van de rechtbank in Assen. K. was in de rechtszaal verschenen voor de eerste inleidende zitting in zijn strafzaak. Hij wordt verdacht van de moord op een 44-jarige vrouw en haar 38-jarige man, op 16 januari in Weiteveen.

1 uur geleden
OM: bij moorden Weiteveen wijst alles op planmatige aanpak

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in de zaak over de moorden in het Drentse Weiteveen uit van een vooropgezet plan bij verdachte Richard K. "Alles wijst op een planmatige aanpak", zei de officier van justitie woensdag, tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak bij de rechtbank in Assen.

1 uur geleden
Groningse CdK: gasbesluit historisch, verdriet eindigt nog niet

GRONINGEN (ANP) - "Historisch", zo noemt de Groningse commissaris van de Koning René Paas het besluit van de Eerste Kamer dinsdag om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Dat de gaswinning in de regio stopt, "betekent dat de oorzaak van veel ellende stopt", zegt hij. "Het verdriet eindigt echter nog niet."

2 uur geleden
FIOD onderzoekt weer massale toeslagenfraude vanuit Bulgarije

DEN HAAG (ANP) - De fiscale opsporingsdienst FIOD doet opnieuw onderzoek naar georganiseerde fraude met toeslagen vanuit Bulgarije. De dienst Toeslagen heeft van buitenaf meerdere tips gekregen over mensen die zich ten onrechte inschrijven op een Nederlands adres en toeslagen aanvragen. Er zijn 2000 verschillende burgerservicenummers bij betrokken.

4 uur geleden