Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: goed compenseren toeslagenouders is een erekwestie

Rutte: goed compenseren toeslagenouders is een erekwestie

DEN HAAG (ANP) - "Het is een erekwestie", zegt premier Mark Rutte over het goed compenseren van toeslagenouders. Naar aanleiding van een vernietigend rapport van een speciale Kamercommissie praat het kabinet over sneller compenseren, maar de premier tempert meteen de verwachtingen. "Het vraagt maatwerk, daardoor duurt het langer dan je zou willen. Het team dat hiermee bezig is, kijkt al dag in dag uit of het kan versnellen."

Het "heftige" rapport benadrukt het overheidsschandaal "waar we ons allemaal diep voor schamen", zegt de premier na de wekelijkse ministerraad op vrijdag. Dinsdag komen de meest betrokken bewindspersonen bij elkaar op het Catshuis om over de gevolgen te praten. Snellere compensatie zal daar ook besproken worden. Maar zo makkelijk zal dat niet gaan, zegt Rutte.

"Ik zeg niet dat het niet kan, ik zeg dat we ernaar kijken of we het kunnen versnellen, maar ik wijs wel op de complexiteit, omdat je per persoon tot maatwerk wil komen, dat zo goed mogelijk die persoon helpt het leven weer op te pakken", aldus de premier. Geld speelt evenwel geen rol voor het kabinet, benadrukt hij.

Politieke consequenties

De vraag welke politieke consequenties het kabinet verbindt aan het vernietigende eindrapport over de toeslagenaffaire, "is nu nog niet aan de orde", zegt Rutte. "Ik wil nu eerst naar de inhoud kijken, recht doen aan het rapport en aan de ouders". Maar hij sluit zo'n symbolisch gebaar niet uit.

Het tweede kabinet-Kok trad in april 2002 af naar aanleiding van een kritisch rapport over de Nederlandse rol bij de val van Srebrenica in 1995. Net als nu waren de Tweede Kamerverkiezingen destijds in zicht, waardoor dat vooral als een symbolische daad werd gezien. Rutte sluit niets uit maar lijkt vooralsnog weinig te voelen voor zo'n offer. Hij zegt zich bij een eventueel aftreden eerst de vraag te willen stellen "of dat ook zou gebeuren als je twee jaar voor de verkiezingen zit".

Meer uit Politiek

Van lekken verdachte NCTV'er wil dat Dick Schoof komt getuigen

ROTTERDAM (ANP) - De NCTV-medewerker die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten wil dat zijn voormalige baas en toekomstig premier Dick Schoof gehoord wordt als getuige. De advocaat van Ab el M. bevestigt berichtgeving van NRC dat hij een verzoek daartoe gaat indienen.

12 uur geleden
Blijft Markuszower Kamerlid, vragen oppositiepartijen na screening

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen zich af of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven na het bericht dat hij geen minister en vicepremier wordt na een screening door de AIVD. DENK-leider Stephan van Baarle wil komende dinsdag een debat aanvragen over de gang van zaken en is van plan om hier Kamervragen over in te dienen. Markuszower verliest wat hem betreft ook zijn baan als parlementariër. SP en D66 gaan niet zover, maar laten wel hun ongenoegen en verbazing blijken.

13 uur geleden
Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer moet als aanstaande minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hard aan het werk om voor lagere huurprijzen te zorgen en meer sociale huurwoningen te bouwen. Dat verklaart de Woonbond naar aanleiding van de beoogde benoeming van de BBB-politica.

13 uur geleden
Meldpunt tegen 'hardnekkige' misstanden in vleessector

DEN HAAG (ANP) - Nog voor de zomervakantie moet er een meldpunt komen voor misstanden in de vleessector, waarvan vooral arbeidsmigranten het slachtoffer zijn. Dat meldt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) na gesprekken met de sector over het "hardnekkige probleem" dat arbeidsmigranten niet fatsoenlijk worden behandeld.

14 uur geleden
Markuszower na screening geen PVV-minister, Faber vervangt hem

DEN HAAG (ANP) - Gidi Markuszower wordt toch geen minister van Asiel en Migratie voor de PVV, meldt Geert Wilders op X. "De inhoud van de naslag over Gidi Markuszower was reden voor mij om zijn kandidatuur in te trekken", meldt de PVV-leider, verwijzend naar de screening door de AIVD. Marjolein Faber, eveneens Kamerlid, komt in zijn plaats. Wilders meldt niet of zij ook vicepremier wordt.

15 uur geleden
Defensiebonden voorzichtig positief over voordracht Tuinman

DEN HAAG (ANP) - Defensievakbonden AFMP en VBM staan in principe positief tegenover de voordracht van Gijs Tuinman door de BBB als staatssecretaris van Defensie. Tuinman is nu Tweede Kamerlid voor de BBB en drager van de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding. Ook werkte hij op het ministerie van Defensie. Ruben Brekelmans, nu nog Kamerlid voor de VVD, wordt genoemd als minister van Defensie.

16 uur geleden
Bijna alle namen bewindslieden nieuw kabinet gelekt

DEN HAAG (ANP) - De namen van bijna alle bewindslieden van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB zijn naar de media gelekt. De laatste namen die nog naar buiten moet komen zijn twee staatssecretarissen van de PVV. De BBB heeft zijn vijf bewindslieden inmiddels officieel bevestigd.

17 uur geleden