
Rutte: goed compenseren toeslagenouders is een erekwestie
DEN HAAG (ANP) - "Het is een erekwestie", zegt premier Mark Rutte over het goed compenseren van toeslagenouders. Naar aanleiding van een vernietigend rapport van een speciale Kamercommissie praat het kabinet over sneller compenseren, maar de premier tempert meteen de verwachtingen. "Het vraagt maatwerk, daardoor duurt het langer dan je zou willen. Het team dat hiermee bezig is, kijkt al dag in dag uit of het kan versnellen."
Het "heftige" rapport benadrukt het overheidsschandaal "waar we ons allemaal diep voor schamen", zegt de premier na de wekelijkse ministerraad op vrijdag. Dinsdag komen de meest betrokken bewindspersonen bij elkaar op het Catshuis om over de gevolgen te praten. Snellere compensatie zal daar ook besproken worden. Maar zo makkelijk zal dat niet gaan, zegt Rutte.
"Ik zeg niet dat het niet kan, ik zeg dat we ernaar kijken of we het kunnen versnellen, maar ik wijs wel op de complexiteit, omdat je per persoon tot maatwerk wil komen, dat zo goed mogelijk die persoon helpt het leven weer op te pakken", aldus de premier. Geld speelt evenwel geen rol voor het kabinet, benadrukt hij.
Politieke consequenties
De vraag welke politieke consequenties het kabinet verbindt aan het vernietigende eindrapport over de toeslagenaffaire, "is nu nog niet aan de orde", zegt Rutte. "Ik wil nu eerst naar de inhoud kijken, recht doen aan het rapport en aan de ouders". Maar hij sluit zo'n symbolisch gebaar niet uit.
Het tweede kabinet-Kok trad in april 2002 af naar aanleiding van een kritisch rapport over de Nederlandse rol bij de val van Srebrenica in 1995. Net als nu waren de Tweede Kamerverkiezingen destijds in zicht, waardoor dat vooral als een symbolische daad werd gezien. Rutte sluit niets uit maar lijkt vooralsnog weinig te voelen voor zo'n offer. Hij zegt zich bij een eventueel aftreden eerst de vraag te willen stellen "of dat ook zou gebeuren als je twee jaar voor de verkiezingen zit".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt dat Tata Steel "echt aan de bak" moet om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Het valt haar tegen "hoelang het duurt om tot resultaten te komen", zei Heijnen in reactie op de nieuwste bevindingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd, ziet het RIVM in zijn derde meting. Ondanks aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd, ziet het RIVM nog geen verbetering.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College van Rijksadviseurs aan de minister. Door verder vooruit te kijken "wordt pas echt duidelijk hoe ingrijpend de ruimtelijke impact van deze trends is en hoe sturend de gevolgen ervan zijn voor de keuzeruimte van vandaag".
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de provinciehuizen worden woensdag de nieuwe Provinciale Statenleden geïnstalleerd. Dan wordt ook duidelijk welke personen per partij een zetel hebben geaccepteerd en zullen plaatsnemen in de Provinciale Staten. De zogeheten installatievergaderingen zijn online te volgen via een livestream.
15 uur geledenGAZIANTEP (ANP) - Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt dinsdag het gebied in het zuidoosten van Turkije dat begin februari werd getroffen door een zware aardbeving en een reeks naschokken.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De betekenis van de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en het verlies van alle coalitiepartijen bij de recente provinciale verkiezingen worden dinsdagavond door de top van het kabinet besproken. De vraag die voor premier Mark Rutte en de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten centraal staat, is wat de onvrede en het onbehagen in het land voedt. Ook zal worden besproken of er consequenties aan het signaal van de kiezer moeten worden verbonden: moet het regeerakkoord op bijvoorbeeld het stikstofdossier worden opengebroken.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft Edison Rijna benoemd tot speciaal gezant voor Caribisch Nederland voor EU-fondsen, VN-fondsen en economische betrekkingen met Latijns Amerika. De huidige gezaghebber van Bonaire treedt op 18 april af; op die dag begint Rijna in zijn nieuwe functie.
21 uur geledenBRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt naar Den Haag om met BBB-leider Caroline van der Plas te bespreken hoe het Nederlandse stikstofprobleem opgelost kan worden. De klimaatman van de Europese Commissie wilde de grote winnaar van de verkiezingen in Brussel "uitleggen wat de Europese regels zijn" over stikstof. Maar Van der Plas heeft geen tijd en ziet Timmermans liever naar Den Haag afreizen.
23 uur geleden