
Rutte: gesprekken met oppositie hebben veel opgeleverd
DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is tevreden over de gesprekken die hij en minister Sigrid Kaag (Financiën) afgelopen week voerden met de oppositie over de financiële plannen van het kabinet. Hij spreekt van een "hele plezierige ronde" waarin hij en Kaag veel informatie hebben opgehaald. "Pagina’s lang, en daar gaan we mee aan de slag", aldus Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.
Niet alle partijen waren te spreken over de rondgang van Rutte en Kaag. Met name de PvdA en GroenLinks, twee partijen die het kabinet aan de benodigde meerderheid in de Eerste Kamer kunnen helpen, waren na afloop teleurgesteld. Zij misten bij het kabinet een gevoel van urgentie om problemen op te lossen met bijvoorbeeld de betaalbaarheid van energie, boodschappen en huren.
Rutte benadrukt dat hij en Kaag er nog niet zaten om meteen zaken te doen. "Het doel was niet om deze week deals in achterkamertjes te sluiten." Hij heeft naar eigen zeggen willen "schetsen waar wij staan in ons denken". De oppositie heeft "een driekwartsversie" van de kabinetsplannen gepresenteerd gekregen. Daarnaast is gevraagd om "input" bij het opstellen van de definitieve Voorjaarsnota.
In die Voorjaarsnota, die eind deze maand naar de Tweede Kamer gaat, moet het kabinet zijn plannen aanpassen aan de nieuwe economische realiteit die is ontstaan door met name de oorlog in Oekraïne. Ook moet financiële dekking gevonden worden voor compensatie voor betalers van de vermogensrendementsheffing, waarmee de afgelopen jaren miljarden euro's onrechtmatig geïnd zijn.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging sluit zich aan bij de oproep van de PvdA en GroenLinks aan het kabinet om al in de voorjaarsnota, die nu in de Tweede Kamer wordt behandeld, stappen te zetten om de koopkracht van kwetsbare huishoudens blijvend te verbeteren. Minister Sigrid Kaag (Financiën) en de coalitiepartijen willen het daar pas richting Prinsjesdag over gaan hebben.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil Oekraïne hulp bieden na de verwoesting van de Kachovka-dam nabij Cherson. Het sturen van reddingsboten is een "serieuze optie", laat een woordvoerder van minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat het even "puzzelen" is om de Voorjaarsnota te begrijpen, heeft er volgens minister Sigrid Kaag van Financiën mee te maken dat het kabinet heel veel "kleine keuzes" heeft gemaakt. Over "één big bang", een bezuiniging die in een klap "meteen 6 of 8 miljard" oplevert, werden de vier coalitiepartijen het nu eenmaal niet eens.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een rapport over het bedrag dat huishoudens minimaal nodig hebben om rond te komen, komt later dan verwacht. Het lukt de commissie die zich over het sociale minimum buigt niet om voor 30 juni met alle aanbevelingen te komen. De resultaten van een deel van het onderzoek, naar de systematiek van het sociaal minimum, ligt er pas in september. Dat betekent ook dat het kabinet dit deel van het rapport niet kan gebruiken voor de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) reist donderdag af naar Suriname om het daar te hebben over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden dat hij coördineert. Vorig jaar liepen de spanningen met de voormalige kolonie flink op in aanloop naar de excuses die premier Mark Rutte aanbood voor dit verleden. Op 1 juli zal minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in Suriname zijn terwijl koning Willem-Alexander in Amsterdam een rede houdt over het slavernijverleden. Bronnen zeiden eerder te verwachten dat de koning de excuses van Rutte dan zal herhalen.
4 uur geleden