Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: geen relatie burgerdoden en verlenging

Rutte: geen relatie burgerdoden en verlenging

DEN HAAG (ANP) - Dat er burgerdoden zijn gevallen bij de Nederlandse luchtaanval op Hawija in Irak in juni 2015, was "niet relevant" voor het besluit tot verlenging van de missie drie weken later. Dat zei minister-president Mark Rutte in een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. "Er is altijd een risico op burgerslachtoffers."

GroenLinks, SP en Forum voor Democratie vroegen zich hardop af of informatie over de burgerdoden is achtergehouden om de verlenging niet in gevaar te brengen. Volgens Rutte is dat "echt onzin".

Toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis zei enkele weken na de aanval in een brief aan de Kamer dat er geen burgerdoden waren gevallen. Volgens Rutte was dat een fout, maar geen doelbewuste misleiding. De oppositie vindt dat weinig geloofwaardig, maar voor opzet is volgens Rutte "0,0 bewijs".

Protocol

Hennis had moeten zeggen dat er geen informatie over burgerdoden werd gedeeld, aldus de premier. "Dat was destijds het protocol." PVV-voorman Geert Wilders vindt dat de Kamer is "gepiepeld en dat is onvergeeflijk". Inmiddels is het beleid veranderd en wordt de Kamer vertrouwelijk geïnformeerd als er burgerslachtoffers zijn gevallen door Nederlandse inzet, aldus de premier.

Volgens Rutte is geprobeerd te achterhalen hoe de fout in de brief belandde, maar is dat niet gelukt. "Dat kunnen we niet reconstrueren", zei Rutte hij meermaals. Niet alleen de oppositie vond de uitleg van de premier moeilijk te verkroppen. Joël Voordewind van coalitiepartij ChristenUnie sprak van een "zogenaamde fout" en vindt het "onvoorstelbaar" dat die fout vier jaar lang "onweersproken" bleef.

Voordewind drong nog aan op een nieuwe poging om uit te zoeken hoe de brief tot stand kwam, maar dat heeft volgens Rutte geen zin. "Dat is allemaal geprobeerd, het lukte niet."

Meer uit Politiek

Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

15 minuten geleden
Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

1 uur geleden
Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

1 uur geleden
Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.

1 uur geleden
Wilders wil op rechts congres kabinetsformatie niet dwars zitten

BOEDAPEST (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft in een toespraak op het ultraconservatieve CPAC-congres in Boedapest de kabinetsformatie met VVD, NSC en BBB niet onder druk willen zetten. Aan het begin van zijn speech zei hij dat hij als de leider van de grootste partij in Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft en die ook neemt, want hij wil dat de onderhandelingen slagen. Daarna haalde Wilders zoals gebruikelijk vooral uit naar "de linkse elite", moest de woke-cultuur het ontgelden en waarschuwde hij zijn toehoorders voor massa-immigratie uit vooral Afrika.

2 uur geleden
Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

DEN HAAG (ANP) - Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden. Dat moeten zij doen bij het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, zo staat in het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Dat wetsvoorstel is vrijdag in de ministerraad goedgekeurd.

2 uur geleden
Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

5 uur geleden