Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: EU-leiders minder kritisch over Israël dan Nederland

Rutte: EU-leiders minder kritisch over Israël dan Nederland

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zullen op hun top in Brussel minder scherpe uitspraken doen over de oorlog in Gaza dan Nederland zou willen, verwacht demissionair premier Mark Rutte. "Het zal ongetwijfeld verwaterder zijn", zegt de premier bij aankomst. Hij rekent er wel op "dat we eruit kunnen komen".

De EU-landen denken vanouds heel verschillend over het conflict tussen Israël en de Palestijnen en nu ook weer over het offensief van Israël in Gaza. Op de laatste toppen meden ze het onderwerp, om niet te verzanden in een ruzie zonder uitweg. Maar nu de nood in Gaza groeit hebben ze zich voorgenomen toch stelling te nemen.

Ruttes "inschatting op dit moment is dat we eruit kunnen komen", maar "het kan ook zijn dat ik hier vanavond sta en zeg het is niet gelukt". Er zijn EU-lidstaten die er bijvoorbeeld niets voor voelen om Israël op te roepen om Rafah niet binnen te trekken. Onder meer Oostenrijk, Tsjechië en ook Duitsland zijn ervoor beducht Israël te zeer in de weg te lopen.

Guterres

De conclusies van de leiders zullen "wat minder scherp zijn" dan die van Rutte zelf, waarschuwt hij daarom. Rutte zei eerder deze week in de Tweede Kamer dat een grootschalige grondoperatie van Israël in Rafah voor Nederland een "gamechanger" zou zijn. Dan worden sancties tegen Israël niet meer uitgesloten.

Aan het begin van de top spreken de 27 EU-leiders met secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties. Ze overleggen met Guterres onder meer over de situatie in Gaza en de oorlog in Oekraïne. De VN-topman zei bij binnenkomst dat een staakt-het-vuren nodig is in Gaza. "Burgers moeten daar worden beschermd."

EU-buitenlandchef Josep Borrell zei blij te zijn dat de conclusies van deze top over de oorlog in Gaza veel verder zullen gaan dan bij eerdere bijeenkomsten. De Spanjaard verklaarde verder dat hij hoopt dat de Europese regeringsleiders een "krachtige boodschap" aan Israël zullen sturen dat het moet stoppen met het tegenhouden van humanitaire hulp voor Gaza.

Meer uit Politiek

VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

4 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

5 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

4 dagen geleden