
Rutte: EU-leiders minder kritisch over Israël dan Nederland
BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zullen op hun top in Brussel minder scherpe uitspraken doen over de oorlog in Gaza dan Nederland zou willen, verwacht demissionair premier Mark Rutte. "Het zal ongetwijfeld verwaterder zijn", zegt de premier bij aankomst. Hij rekent er wel op "dat we eruit kunnen komen".
De EU-landen denken vanouds heel verschillend over het conflict tussen Israël en de Palestijnen en nu ook weer over het offensief van Israël in Gaza. Op de laatste toppen meden ze het onderwerp, om niet te verzanden in een ruzie zonder uitweg. Maar nu de nood in Gaza groeit hebben ze zich voorgenomen toch stelling te nemen.
Ruttes "inschatting op dit moment is dat we eruit kunnen komen", maar "het kan ook zijn dat ik hier vanavond sta en zeg het is niet gelukt". Er zijn EU-lidstaten die er bijvoorbeeld niets voor voelen om Israël op te roepen om Rafah niet binnen te trekken. Onder meer Oostenrijk, Tsjechië en ook Duitsland zijn ervoor beducht Israël te zeer in de weg te lopen.
Guterres
De conclusies van de leiders zullen "wat minder scherp zijn" dan die van Rutte zelf, waarschuwt hij daarom. Rutte zei eerder deze week in de Tweede Kamer dat een grootschalige grondoperatie van Israël in Rafah voor Nederland een "gamechanger" zou zijn. Dan worden sancties tegen Israël niet meer uitgesloten.
Aan het begin van de top spreken de 27 EU-leiders met secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties. Ze overleggen met Guterres onder meer over de situatie in Gaza en de oorlog in Oekraïne. De VN-topman zei bij binnenkomst dat een staakt-het-vuren nodig is in Gaza. "Burgers moeten daar worden beschermd."
EU-buitenlandchef Josep Borrell zei blij te zijn dat de conclusies van deze top over de oorlog in Gaza veel verder zullen gaan dan bij eerdere bijeenkomsten. De Spanjaard verklaarde verder dat hij hoopt dat de Europese regeringsleiders een "krachtige boodschap" aan Israël zullen sturen dat het moet stoppen met het tegenhouden van humanitaire hulp voor Gaza.
Meer uit Politiek
PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
3 dagen geleden